Columns

Maria Esanu

Maria Eşanu

Iubirea de ieri şi de azi

Dragostea şi-a păstrat aceeași culoare, acelaşi miros, intensitate şi formă.

Pe vremea bunicilor noştri, nu se ştia ce înseamnă "compatibilitate", "hai să locuim o vreme împreună să vedem dacă ne potrivim" sau "dreptul de a alege ceea ce mi se potriveşte". Pe atunci, se presupunea că "dragostea" sau nu mai ştiu ce denumire purta ea pe atunci, apare după măritiş.

Părinţii tinerilor decideau cine şi cu cine se căsătoreşte. Şi aşa toată viaţa, indiferent de bucuriile şi necazurile avute, dezamăgirile prin care treceau, femeile rămâneau fidele la bine şi la greu, pe parcursul întregii vieţi unui singur bărbat. Excepţiile erau puţine şi scandaloase.

În prezent, fiecare suflet este în căutarea altui suflet pereche. Caută persoana ideală, neştiind de fapt, că ar trebui să caute o persoană cu ale cărei defecte ar putea să se împace, să o iubească cu binele şi cu răul cu care vine, cu trecutul şi cu viitorul incert alături de EL sau de EA.

Relaţiile din prezent nu diferă mult de acelea de pe vremea bunicilor. Dragostea şi-a păstrat aceeaşi culoare,acelaşi miros, intensitate şi formă. Singura diferenţă ar fi doar că acum mai puţine cupluri îşi oficalizează relaţia, iar rata divorţurilor e mult mai mare.

Se despart  deoarece "nu se potrivesc". Sau pentru că nu au suficientă răbdare să asculte sau să explice. Să spună ce îşi doresc, fără a considera că în relaţiile normale fiecare simte ce vrea celălalt. Realitatea diferă de scenariile hollywoodiene sau de primele săptămâni/luni pasionale trăite împreună.

De fapt, fericirea în cuplu înseamnă muncă. Perfecţionarea propriei persoane,dar şi încercarea de a te sincroniza cu celălalt.

Еще Columns