Columns

Marina Topor

Marina Topor

Dar voi ce temeri aveți?

Complexitatea minții umane niciodată nu va înceta să impresioneze prin misterele sale

Complexitatea minții umane niciodată nu va înceta să impresioneze prin misterele sale. Creierul este un mecanism foarte sofisticat ale cărui manifestări și temeri pînă în zilele noastre sunt greu explicabile.  Aceste temeri pot lua diverse forme: de la cele mai obișnuite și cunoscute pînă la cele mai stranii și amuzante fobii.

Specialiștii definesc  fobia ca fiind o teamă permanentă, extrem de intensă și inexplicabilă față de diverse obiecte, persoane sau activități.  Acești oameni simt o teamă atît de mare și maniacală,  încît scapă situația de sub control și devin prizonieri ai propriilor sentimente și emoții.

Cauza apariției fobiilor nu este clară. Unii cercetători susțin că această temere poate fi interpretată drept patologică, fiind moștenită genetic, fie poate fi dobîndită pe parcursul vieții.

Oricare ar fi tipul și particularitățile fobiilor, toate întrunesc aceleași simptome: gînduri obsesive, anxietate, grijă, frică persistentă, diverse stări fizice asociate de amețeli, tremurături.

În continuare vă prezentăm cîteva dintre cele mai stranii fobii existente:

1. Bibliofobie – frica de biblioteci.

Interesant cîți dintre studenți suferă de această fobie?

2. Itifalofobia – frica de erecție.

Sună destul de ciudat, pe motiv că această fobie nu e specifică doar femeelor, dar și pentru unii bărbați, cărora le este frică să-și vadă penisul în erecție.

3. Ergasiofobia – teama de muncă.

Deși pare că tot mai mulți oameni sunt afectați de lene incurabilă, totuși sunt persoane care suferă de o frică nemărginită cînd sunt puși să muncească.

5. Caligynefobia – frica de femei frumoase.

Probabil, un bărbat cu o astfel de fobie ar fi făcut un stop cardiac dacă ar lua parte la jurizarea unui concurs de frumusețe.

6. Cyprinofobia – frica de prostituate și de boli venerice.

Într-o oarecare măsură,  această fobie poate fi înțeleasă,  avînd în vedere că adresarea la un dermatovenerolog nu este cea mai plăcută ”excursie” la policlinică.

Alte fobii ciudate:

rectofobie – frica de rect sau de boli ale rectului;

ambulofobie – frica de a sta în picioare;

filofobie – frica de a se îndrăgosti;

genufobia – teama de a vedea genunchi, chiar și pe cei proprii;

hrometofobie – teama patologică de bani;

mixofobie – teamă de actul sexual;

gamofobia - frica de căsătorie;

bananofobia - fobia de banană;

hedonofobia - frica de plăcere;

menofobia - frica de menstruaţie;

oneirogmofobia - frica de vise erotice;

ripofobia - frica de actul defecaţiei.

Vedetele, la fel , uunele temeri stranii. De exeplu, Lady Gaga se teme de bebeluși, iar Pamelei Anderson îi este  frică să se privească în oglindă.Actorul Orlando Bloom se teme ca nu cumva să se intersecteze cu un porc atunci când merge pe stradă, iar Leonardo di Caprio este îngrozit de meduze, Johnny Depp are o teamă incredibilă de clovni, iar Jennifer Aniston, Colin Farrell, Whoopi Goldberg şi Aretha Franklin au teamă de zborul cu  avionul.

Еще Columns