Люди

Cătălina Russu - despre cum e să fii "Cel mai bun student din Republica Moldova"

Generaţia tânără mereu a oferit minţi strălucite, de succes. Chiar dacă sunt la început de cale, mulţi tineri au gustat deja din rodul succesului, după ce au muncit şi au învăţat mult.  Cu o voinţă fermă şi o ambiţie de a deveni cineva în viaţă, tot mai mulţi studenţi aplică la diverse programe şi burse, ce  le încununează munca de la universitate, dar şi din afara orelor de curs. Unul din aceşti tineri este şi Cătălina Russu, studentă în anul III la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM.  Recent, ea a obţinut Bursa de Merit pentru cel mai bun student din ţară. Care sunt meritele Cătălinei pentru care s-a ales cu un asemenea premiu, citiţi în interviul de mai jos!


Cătălina,  felicitări pentru Bursa de Merit 2013. Cum a fost drumul până la acest premiu?

Cu multă, multă cafea, mai ales în primii ani de facultate, când totul era atât de nou, încât 24 de ore îmi păreau prea puţine ca să le reuşesc pe toate. Acceptam orice colaborare, participam la orice eveniment şi nu spuneam niciodată "NU" (acum sunt mai selectivă). Scopul nu era o bursă, un certificat sau numele care apărea undeva, ci o dovadă că pot şi că drumul pe care l-am ales e cel care o să mă ducă undeva. Încă nu ştiu destinaţia finală, dar sper să treacă mult timp până atunci, pentru că vreau să cunosc cât mai multe.

Prin ce probe ai trecut pentru a obţine acest premiu?

Concursul a constat în două etape: la prima - trebuia de pregătit un dosar care să conţină certificatul cu media academică, o scrisoare de recomandare, diplome privind activităţile extra-curriculare etc.. La cea de-a doua etapă, cei selectaţi trebuiau să treacă un concurs de cultură generală (30 de întrebări în 35 de minute), unde  majoritatea întrebărilor au fost despre Republica Moldova. Apoi a urmat perioada de aşteptare şi, bineînţeles, mult aşteptatul: "Felicitări, aţi primit Bursa".


Fiind studentă la facultatea de jurnalism, ai călătorit în mai multe ţări. Ce experienţe ai acumulat?

Mereu mi-am dorit să cunosc cât mai multă lume, din acest motiv practic am şi ales jurnalismul. În primul an de facultate am aplicat la un proiect pentru tineri, ce urma să se desfăşoare în România. Astfel, am avut şansa să cunosc Clujul timp de o săptămână. Apoi a urmat aventura vieţii mele - patru luni de Work and Travel în Statele Unite. Aici am învăţat că nu contează cine eşti în ţara ta, câte diplome ai şi câte limbi cunoşti, dacă e să faci o comparaţie cu băştinaşii, atâta timp cât tu eşti cea care le face curat prin camerele de hoteluri sau le şterge masa, după ce au mâncat.

Recent m-am întors din Germania, unde am fost plecată la o şcoală de vară în domeniul jurnalismului. Acolo am înţeles de ce nemţii trăiesc mai bine: ei nu întârzie niciodată şi ei nu pleacă niciodată mai devreme. Nu ar strica să-i învăţăm să şi zâmbească din când în când.

Viena  am văzut-o în treacăt, dar a fost suficient ca să mă îndrăgostesc de acest oraş. În aprilie preconizez să merg în Polonia, iar după primul an de masterat voi pleca din nou în SUA.


Recent  ai fost selectată pentru un program destinat tinerilor, ce se va desfăşura în Polonia. Despre ce este vorba?

Programul Study Tours to Poland  vizează tinerii cu vârsta acuprinsă între 18-21 de ani din Republica Moldova, Belarus, Ucraina şi Federaţia Rusă. În cadrul proiectului tinerii fac cunoştinţă cu tradiţiile şi cultura poloneză, efectuând vizite la diverse centre universitare, televiziuni, posturi de radio etc. Sper să fie ceva mega-interesant. Mai multe vă povestesc când mă întorc.

Cum reuşeşti să fii o studentă exemplară, activă civic, să practici  jurnalismul şi să mai ai timp de călătorii?

Hmm…cu foarte multă cafea, după cum am zis. Dar cred că cel mai important este aceeaşi banală expresie - să faci doar ceea ce îţi place. Altfel, nu aş alerga în fiecare zi de la lucru la facultate, apoi iar la lucru, apoi iar la facultate şi tot aşa. Aş avea un mic sfat la acest capitol: lucrurile în viaţa asta trebuie privite detaşat: cu cât mai puţin te stresezi, cu atât mai bine îţi reuşesc planurile. Păcat că nu ştiam de asta şi în primul an de facultate, când nu dormeam două zile înainte de un examen.


Care este principiul de care te ghidezi în viaţă?

"Acum  sunt tânără şi trebuie să încerc cât mai multe", îmi zic de fiecare dată când obosesc sau nu sunt sigură de o anumită decizie. Când voi trece de prima tinereţe mă voi gândi, probabil, la un alt slogan.

Admir foarte mult oamenii care reuşesc să facă o mulţime de lucruri, iar seara să iasă undeva cu prietenii sau să danseze toată noaptea într-un club. Eu, cel puţin, cam aşa fac.

Cum e să fii student la jurnalism în Republica Moldova?

Dacă te gândeşti cum ar fi s-o iei de la început şi ştii că tot aici ai veni, atunci  cred că e bine. La facultatea dată se adună, probabil, cei mai interesanţi tineri din ţară. Fiecare e cu propria personalitate deja formată, iar orice discuţie între studenţii de aici întrece talk-show-urile cu cel mai mare raiting. Cât despre profesori, unii dintre ei au devenit în scurt timp prietenii noştri, cu care glumim, ne cerem sfaturi şi ne dăm reciproc like-uri pe Facebook. Aş sugera doar mai puţină teorie  pentru ultimul an de facultate.


În ce tip de mass-media te vezi profesând în viitor?

Sincer? Habar nu am încă. Abia după ce voi reuşi să activez în toate, poate  îmi voi da seama unde îmi place mai tare. La fel ca în cântecul formaţiei Coldplay: "If you never try, you never know" (Dacă nu încerci, nu ai cum să ştii).

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди