Columns

Евгения Татару

Eugenia Tataru

Ziua Îndrăgostiților – obiceiuri neobișnuite

Se crede că pentru a avea noroc în această zi, trebuie să fii trezit de un sărut dulce, iar dacă acesta mai este urmat și de un dejun delicios și un buchet de flori minunat, dimineața va fi perfectăZiua Îndrăgostiților, supranumită și ziua Sfântului Valentin, se sărbătorește pe data de 14 februarie – atunci când cupidonii își îndreaptă farmecele spre inimile noastre.  Legenda spune că pe timpul împăratului roman Claudiu al II-lea, soldații nu aveau voie să se căsătorească. Atunci un preot creștin, pe nume Valentin, cununa în secret cuplurile îndrăgostite, fiind mai apoi executat pentru aceasta. Mesajul său de adio, adresat prietenilor, suna în felul următor: "Adu-ți aminte de Valentin al tău." Astfel, Valentin a devenit simbol al dragostei.În această zi perechile își manifestă sentimentele, oferind diverse daruri, lăsând mesaje cu confesiuni amoroase și uimind a doua jumătate prin surprize neobișnuite. Indiferent de regiunea geografică a lumii, dragostea rămâne a fi dragoste, iar tradițiile sunt cât se poate de variate.


Spre exemplu, în Japonia ca și în Coreea de Sud, obiceiul este ca doar femeile oferă daruri sub formă de ciocolată fină, de calitate superioară, numită Honmei-choko  partenerilor săi. Giri-choko este ciocolata normală, oferită șefilor sau prietenilor apropiați.

Revanșa are loc fix peste o lună, pe 14 martie, de sărbătoarea numită "White Day" (Ziua Albă), când deja bărbații își alintă iubitele cu cadouri. Dacă acesta nu răspunde cu nimic, gestul este considerat drept un semn de superioritate, iar un dar cu aceeași valoare indică sfârșitul relației. Persoanele care nu au primit nimic nici în februarie și nici în martie, au o zi aparte, pe 14 aprilie - "Black Day" (Ziua Neagră), când pleacă la restaurant, unde servesc tăiței negri, suferind că au rămas singuri.

Pe vremuri, în Franța, oamenii mergeau în fața casei potențialului partener și-l strigau pe nume. Dacă erau refuzați, se întorceau a doua zi, arzând fotografia celuia care i-a respins. Între timp acest obicei a fost interzis.

Femeile din Marea Britanie în ajunul acestei sărbători  fixau patru frunze de dafin de colțurile pernei și mâncau ouă cu sare pentru a-și visa alesul.

În Țara Galilor Ziua Îndrăgostiților este denumită Sf. Dwynwen, tânăra care conform legendei este patron al îndrăgostiților și este  sărbătorită pe 25 ianuarie.  În această zi bărbații dăruiesc femeilor o lingură de lemn, numită "Lovespoon". Este un obicei ce datează încă din secolul al XVII-lea. Lingurile sunt ornamentate cu simboluri romantice, confecționate dintr-o bucată întreagă de lemn și apoi dăruite fetei care i-a furat inima.


Se crede că pentru a avea noroc în această zi, trebuie să fii trezit de un sărut dulce, iar dacă acesta mai este urmat și de un dejun delicios și un buchet de flori minunate, dimineața va fi perfectă.

Еще Columns