Люди

Cristina Gherasim, cu "dreptul" în Marea Britanie!

Marea Britanie, ţară plină de contraste. Deseori, este asociată cu Casa Regală, un regim sobru, ploi, maşini care circulă pe partea dreaptă a străzii, Big Ben etc. Dar, să nu uităm că Regatul Unit este unul al tradiţiilor în mai toate domeniile, inclusiv al învăţămîntului. Nu în zadar unele din cele mai bune universităţi din lume sunt aici. Cristina Gherasim este o studentă din Republica Moldova care învaţă la Facultatea de Drept, University of Exter, din Marea Britanie. Este o adevărată provocare pentru tânăra noastră, mai ales că studiază drept britanic şi drept francez, iar pentru aceasta va avea două diplome, care vor fi recunoscute în Anglia, respectiv Franţa. Care a fost drumul Cristinei pînă la această facultate, aflaţi din materialul de mai jos!

Am fost încurajată de către profesoara mea de limba engleză să particip la un concurs organizat de Liga de Dezbateri în parteneriat cu HMC. E comic, dar în ultima etapă a concursului le-am povestit membrilor din juriu despre Republica Moldova şi unele carenţe din legislaţie cu care ţara noastră se confruntă. Nu credeam că o să fiu una dintre cele 6 câştigătoare care o să primească bursă de studii la o şcoală privată din Marea Britanie.

Sistemul britanic universitar se axează pe modul de învăţare independent, în timp ce în RM profesorul îţi rugumă toată informaţia şi ţi-o predă. În Marea Britanie studentul se prezintă pregătit să răspundă la întrebările profesorului, cu dosarele citite şi studiate. Trebuie să dispui de diverse surse de informaţii şi să studiezi mult ca să prezinţi un eseu calitativ. Eseurile sunt prezentate online şi automat verificate dacă conţin plagiat. Astfel de surse de inspiraţie ca Wikipedia sau referate.ro îţi garantează exmatriculare sau 0% notă la eseu, în cel mai bun caz. Examenele sînt strict supravegheate: fără hârtii ascunse prin buzunare, iar dacă ai nevoie să ieşi la toaletă, supraveghetorul îţi examinează buzunarele şi cronometrează timpul.

Marea Britanie este o ţară multinaţională, însă majoritatea studenţilor de drept sunt englezi. Am cunoscut studenţi diverşi, majoritatea doresc să se distreze în anii de studenţie, distracţiile încetează doar în perioada sesiunii. Am cunoscut studenţi care investesc timpul în viitor, în cărţi citite şi un mod sănătos de viaţă. Am întâlnit englezi care mă cred exotică şi sunt curioşi să afle câte ceva despre Moldova. Am avut parte şi de exprerienţe mai pipărate: colegul meu de cămin, englez,  refuza să spele chiuveta, invocînd că o imigrantă nu poate să îi dea ordine în ţara lui. După o oră de istorie despre coloniile britanice şi două farfurii sparte de perete, situaţia s-a schimbat şi chiuveta a fost spălată. Totul depinde de cum îţi impui personalitatea, câte cărţi ai citit, ce educaţie ai primit, dacă te poţi adapta la cercuri diverse de interlocutori.

La şcoală am stat într-un cămin de fete, toate eram proaspăt despărţite de ţara natală. Creierul fierbea de la prea multă engleză, prea multe ploi, eram mereu ude, indiferent de prezenţa umbrelei deasupra capului, purtam trei perechi de ciorapi şi fular de dimensiunele plapumei mele. În prima zi de şcoală nu ştiam cum să îl întreb pe colegul meu vietnamez dacă are ascuţitoare pentru creion. I-am explicat prin gesturi că am nevoie de „cika-cika”, m-a înţeles şi aşa şi m-a poreclit. Istovită de engleză, mă întorceam în cameră că să le găsesc pe colegele mele de cameră, vorbind în chineză. Mi-au prins bine nişte cunoştine, date de părinţi, pentru care ţin să le mulţumesc. Mama m-a învăţat să fiu gospodină bună, iar tata – arta de a comunica cu oamenii. Am fost privată de experienţe neplăcute cu care s-au ciocnit colegele mele: prietena mea italiană suna acasă, pentru că nu ştia ce buton să apese la maşina de spălat, iar alta nu înţelegea de ce prosopul alb care a fost spălat cu blugi s-a facut albastru.

Este greu să faci studiile peste hotare. Aştepţi cu nerăbdare vacanţele să îi îmbrăţişezi pe părinţi şi bunei. Este o răsplată pentru dorinţa de a deveni profesionişti în materiile alese şi să ne susţinem diplomele, învăţând nopţile în biblioteci şi nu în club.

O studentă de la drept este într-o relaţie de lungă durată cu... dosarele. Adorm cu ochelarii pe ochi şi dosarele sub cap, visez procesele de judecată şi reuşesc să mă trezesc doar de la cafeaua pe care o beau în drum spre universitate. Pe lângă studii am o mică afacere care mă ţine ocupată şi mă ajută financiar. Iar în timpul liber prefer să citesc o carte în care nu e menţionat nici un termen juridic, iar sportul şi salsa mă ajută să opresc pe o oră-două fermentarea informaţiei din cap.

Cred că am început procesul de încadrare în mediul juridic încă din burta mamei, care era studentă la drept. Am venit la prima mea lecţie de drept la doar 2 ani, iar poveştile mi-au fost înlocuite de secvenţe din codul penal. Prima mea consultaţie juridică a avut loc la vîrsta de 5 ani, explicam prietenilor mei de la grădiniţă că au dreptul să nu mănînce terciul de ovăz.

Marea Britanie este o ţară non-conformistă. Englezii au o dorinţă specifică de a face totul invers normelor europene: maşinele merg pe partea dreaptă a carosabilului, chiuveta are două robinete separate pentru apa caldă şi cea rece, până şi sistemul legal este bazat pe o constituţie nescrisă. Am ales să nu fac doar dreptul englez, dar şi dreptul francez care este predat în limba franceză şi este bazat pe o constituţie scrisă. Acest fapt îmi permite să cunosc la perfecţie două culturi juridice total diferite, dar şi să primesc o diplomă cu grad de calificare atât în Marea Britanie cât şi Franţa. Această vară am făcut 4 luni de practică la un Cabinet de Avocaţi pentru a dezvolta şi cunoştinţele din domeniul legislaţiei RM. Ultimul an universitar îl petrec în Franţa pentru a-mi susţine diploma de masterat. După, sper să obţin stagiu într-o ţară din Orientul Mijlociul, pentru a cunoaşte o varietate de sisteme legislative. Sper,  într-un final că toate zilele petrecute în sala de bibliotecă să mă ajute să devin un specialist bun.

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди