Люди

Tatiana Turculeţ: Mi-am dorit întotdeauna să învăț în străinătate

Continuăm să descoperim tinerii din Republica Moldova, care încearcă să-și contureze un viitor în afara graniţelor ţării.  Fie că sunt studenţi sau muncesc în companii multinaţionale, ei au demonstrat că în ţara noastră tot se nasc oameni talentaţi, capabili de a face faţă cerinţelor internaţionale.  Istoria Tatianei Turculeţ m-a impresionat mult, foarte mult. Cu studii superioare în Germania şi Spania, cu job-uri la cele mai răsunătoare organizaţii internaţionale, Tatiana se poate mândri cu un CV la care mulţi tineri nici nu au visat. Cum a ajuns la astfel de performanţe, ne dezvăluie chiar ea!


Tatiana, ce studii ai și unde le-ai făcut?

După ce am făcut licența în Economie la Chișinău, am urmat un master în Afaceri Internaționale şi Economie şi unul în Drept şi Afaceri în Germania, după care a urmat un MBA în Spania. Întotdeauna m-au fascinat bursele şi piețele de capital. Acum lucrez în domeniul financiar, pentru Uniunea Europeană.

Eşti o persoană căreia îi place să călătorească. Ce experienţe ai avut în acest domeniu?

Într-adevăr, ador să călătoresc. Cred că granițele sunt o invenție politică ce nu trebuie să împiedice oamenii să descopere lumea. Cu siguranță experiența trăită în alte țări îți lărgește orizontul. Pe mine m-a făcut mult mai independentă. Este şi un mijloc de a te cunoaște pe tine însuți şi originile tale. Începi să compari, de multe ori involuntar, cum se fac lucrurile acasă şi cum le fac oamenii din alte țări. Uneori înveți tu de la ei, alteori învață ei de la tine.

Cum e să studiezi în afara ţării?

Eu mi-am dorit întotdeauna să învăț în străinătate. Apreciez modul de lucru al oamenilor în Occident. Relația profesor – student e una bazată pe respect reciproc. Sunt încurajate inovațiile şi flexibilitatea.La ore sunt folosite diverse metode de predare, iar planul de învățământ este structurat în așa fel, încât studenții dispun de suficient timp pentru activități extra-curriculare sau chiar un job. Aparent e mai puțin dificil, însă totul e foarte strict – sunt promovați doar cei care dovedesc performanță. În Europa de Vest studiile superioare sunt considerate mai degrabă un lux, pe care şi-l pot permite doar cei care chiar vor să depună efort intelectual. Pentru ceilalți există alte opțiuni, cum ar fi școlile profesionale sau de meserii.

Sistemul de la noi e mult mai rigid şi asta cred că e una dintre cauzele stagnării în care ne aflăm.

Cultura cărei ţări te-a marcat cel mai mult?

Nu pot spune că există o țară perfectă. Fiecare are şi bune, şi rele. M-a impresionat spiritul organizatoric ireproșabil al olandezilor, corectitudinea nemților, capacitatea de a trăi viața din plin a spaniolilor. Între timp, descopăr Belgia, care e un caz aparte, fiind de fapt o combinație a două națiuni (flamanzi şi valoni), care încearcă să conviețuiască. Însă țara care mi-a rămas în suflet este micuța Elveție. În pofida suprafeței reduse, a jucat întotdeauna un rol important pe arena internațională. Această țară îți oferă tot la ce-ai putea visa vreodată: peisaje feerice, tehnologii ultraperformante şi ospitalitate, pentru cei care știu să se integreze.

Care este cea mai mare realizare din viaţa ta, pe plan profesional, personal?

Cea mai însemnată realizare este faptul că am lucrat în diferite țări, în cadrul unor organizații internaționale şi multinaționale, cum ar fi: Consulatul General al Statelor Unite, Deutsche Bank, Organizația Națiunilor Unite şi Organizația Mondială a Comerțului. În prezent activez în cadrul Comisiei Europene – locul în care am vrut întotdeauna să ajung. Mă mândresc că, fiind o femeie tânără, originară dintr-o țară mică din Europa de Est (regiune cu o reputație nu tocmai strălucită, din păcate), am reușit în această "lume a bărbaților" şi am obținut singură tot ce mi-am propus.

Pe plan personal mai sunt multe de făcut. Sunt de acord cu principiul potrivit căruia fiecare om trebuie să clădească o casă, să sădească un pom şi să crească un copil.

Ce părere ai despre generaţia tânără din Republica Moldova?

Nu pot să generalizez, dar cred că tinerii noștri ar trebui să profite mai mult de beneficiile de care se bucură acum, în comparație cu generația precedentă. Din păcate, folosim doar dezavantajele – internetul şi tehnologiile moderne ne-au făcut mai leneși. Cred că din cauza confortului de acasă, tinerii din "Generația Y" nu vor să-şi asume riscuri, cum ar fi să înceapă totul de la zero într-o țară străină, cu altă limbă şi cultură, unde nu cunosc pe nimeni.

Pe de altă parte, mă bucur să pot întâlni, ocazional, tineri basarabeni care au reușit în străinătate, Deci,  se poate.

Unde îţi vezi viitorul?

În mod sigur nu mă vad într-un orășel, lucrând la o firmă mică. Stilul de viață pe care îl am de mai bine de cinci ani mă reprezintă în totalitate. Îmi place să descopăr locuri noi, am prieteni pe tot globul și vreau să-mi continui cariera în străinătate. O fi și zodia de vină – sunt  Gemeni și sunt foarte mobilă. Deocamdată, mă simt bine în megalopolisuri – îmi place să simt ritmul vieții.

Totuși, nu exclud posibilitatea de mă întoarce în Moldova, pentru o funcție ce ar implica o activitate la nivel internațional.

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди