Fiți sănătoși

Aventurile mamelor continuă. Otita le pune la încercări

Atunci când am plasat pe allkids pagina "Din jurnalul unei mame" m-am gândit că ar fi bine să public şi experienţa altor mămici ca mine, ai căror copilaşi sunt bolnavi, şi care sunt gata să îşi împărtăşească istoria lor. Prima istorie nu a întârziat să apară. Este vorba de Vlăduţ, un băieţel dulce de aproape trei ani, care mi-i drag ca ochii din cap pentru că "îl cunosc" încă din burtică, şi care a crescut aproape că sub ochii mei.


 Acum o lună l-am găsit pe copil la Spitalul Clinic Republican pentru copii "Em. Coţaga", alături de mama şi specialiştii care îl tratează. E un băieţel liniştit şi are nişte ochişori frumoşi şi deştepţi, dar din păcate trişti, după ce în ultima vreme, a fost nevoit să schimbe patul de acasă pe cel de spital. De vină ar fi otita, o boală banală, la prima vedere, dar care i-a provocat atâta durere.

Din spusele mamei, totul a început cu o simplă răceală, dar care, după câteva zile, a adus cu sine şi febră 39 – 40 grade Celsius. Pe fundalul febrei a apărut iritabilitatea, lipsa poftei de mâncare şi tulburări ale somnului. După ce în câteva zile situaţia nu s-a ameliorat cu nici un fel de preparat medical, copilul a fost arătat medicului. Diagnosticul: otită medie.

Aşadar, problema de sănătate a lui Vlăduţ consta în inflamaţia sau infecţia urechii. Şi din spusele specialiştilor în domeniu, cazul lui este unul clasic - răceala a provocat primele complicaţii: infecţia din nas a trecut printr-un canal lung şi subţire, care face legătura dintre nas şi ureche, astfel, puroiul creat a produs presiune asupra timpanului.

Voi veni cu lămuriri: după pneumonie, otita medie este o boală a copilăriei, care afectează destul de mulţi copii. Statistica arată că până la vârsta de trei ani, patru din cinci copii fac cel puţin un episod de otită şi mai mult de o treime au avut cel puţin şase episoade până la vârsta de şapte ani. Din păcate, Vlăduţ se încadrează în categoria copiilor care fac repetat otită. Se pare că tabloul clinic al otitei este destul de variat. La internare, mămica a fost întrebată dacă copilul s-a confrunat doar cu febră, iritabilitate, lipsa poftei de mâncare şi tulburări ale somnului, sau a mai acuzat şi greaţă, vomă, slăbire a auzului, scurgeri de puroi din ureche, dacă nu suferă de infecţie respiratorie acută, nu are un timpan bombat, inflamat cu o culoare uşor gălbuie? Mama, care îşi păzeşte odoraşul ca pe ochii din cap, iniţial nu înţelegea, care ar fi fost cauza apariţiei acestei boli. Dar, după câteva otite repetate, astăzi femeia este gata să ne dea ea însăşi o lecţie de pediatrie. "Vlăduţ a făcut otită în câteva rânduri nu doar din cauza răcelii, ci îndeosbi a vegetaţiilor adenoide, cunoscute în popor ca polipi. A fost nevoie de înlăturarea chirurgicală a lor (realizată recent) pentru ca fiul meu să nu sufere de următorul episod de otită, după cele câteva suportate toamna trecută."

De fapt, adenoizii nu sunt unicii factori care duc la apariţia acestei inflamaţii. Plânsul, suflarea incorectã a nasului sunt la fel de periculoase, de rând cu sinuzitele, hrănitul în poziţie orizontală, fumul de ţigară inhalat de cel mic, factorii alergeni - toate acestea pot duce la inflamaţii în sfera ORL. O otită netratată aduce cu sine complicaţii destul de serioase cum ar fi: hipoacuzie, surditate, meningite, abcese cerebrale, septicemii, astm etc. Vlăduţ a înţeles din proprie experienţă ce înseamnă să nu auzi vocea mamei timp de câteva ore. În asemenea condiţii, tratamentul trebuie început imediat.

Astfel, în câteva rânduri, Vlăduţ a primit antibiotice în injecţii şi sirop – Cefatoxină şi Zimax, de rând cu alte medicamente pentru scãderea febrei, calmante pentru durere. Pentru durerile de urechiuşe, lui Vlăduţ i-au fost adminsitrate picături Floxadex, iar paralel a fost folosită şi căldura locală – copilul era culcat pe un cearşaf încălzit. I s-a dat să bea cât mai multe lichide. În pofida tratamentului şi a grijei care le este acordată, unii copii devin pacienţi permanenţi ai Secţiei ORL. În asemenea cazuri sunt recomandate alte tipuri de tratament, decât cel de bază. Pentru ventilarea urechii medii şi eliminarea secreţiilor sunt instalate în membrana timpanului un sistem de drenaj, numit aerator transtimpanic.

După o toamnă şi o iarnă chinuitoare, cu internări dese, cu o mulţime de tratamente însoţite de lacrimi, în sfârşit, Vlăduţ este externat şi frecventează fericit grădiniţa. Acolo îl aşteaptă prietenii, iar acasă - jucăriile, cărţile şi caieţelele în care copilul face primele încercări caligrafice. Astfel, fraza de final a mamei "nu mai vrem să fim protagoniştii reportajelor tale de sănătate" este acceptată.

Sănătate vouă şi copiilor voştri!

Daniela Borodachi

allkids

Еще Fiți sănătoși