Люди

Iulia Puica: Cinematografia moldovenească le va demonstra tuturor, că ea mai există

Lumea filmului autohton începe să se dezmorţească. Precum pasărea Phoenix, cinematografia din ţara noastră renaşte din propria cenuşă prin filme bune, aplaudate în cadrul diverselor festivaluri internaţionale. Iulia Puica este o tânără regizoare care munceşte la reabilitare cinematografiei din Republica Moldova. Ea a devenit chiar solul acesteia,  după ce a cules lauri nu doar în ţară, dar şi peste hotare cu propria producţie -  "Ioana".  Care sunt provocările din lumea filmului autohton, cărora Iulia le face faţă ,  citiţi în materialul de mai jos!

Iulia, studiezi arta filmului şi tot ce înseamnă cinema. De unde ai această atracţie pentru "ecrane"?

Cinematografia m-a atras încă din perioada când era copil. Aveam un caiet special, unde scriam denumirile de filme, anul producţiei, regizorul şi actorii principali. Până în prezent îl mai am! Apoi în 2006 am participat la proiectul "One minutes junior", organizat de OWH, în care trebuia să realizăm nişte filmuleţe de un minut. De atunci am ştiut sigur că am să fac filme.

Cinematografia  din Republica Moldova este un domeniu sensibil.  Cum faci faţă acestor provocări?

Da, din păcate aşa este. Dar, având în vedere că cinematografia este o parte din viaţa mea, îmi este mai uşor să lupt. Şi cât de greu n-ar fi, oricum am să fac tot posibilul să realizez filme mai bune, fie şi cu un buget minim. În lume sânt regizori care fac filme bune cu un buget mic, dar aceasta depinde deja de iscusinţa acestora. Eu am să mă strădui să devin şi eu un regizor iscusit.

Un film realizat de tine, intitulat "Ioana" are o poveste interesantă. Care este scenariul acestuia?

Filmul "Ioana" este un film de diplomă. Scenariul a fost scris în baza romanului "Adam şi Eva", de Liviu Rebreanu.  Este o poveste de dragoste  imposibilă dintre  Toma şi Ioana. Ioana, fiind căsătorită,  încearcă să fugă cu Toma, în timp ce soţul ei este plecat. Dar soţul ei realizează că este înşelat şi îl împuşcă pe Toma.

Cum aţi lucrat la acest film?

Nu a fost uşor, deoarece e un film de epocă. Actorii i-am găsit repede,  dar cu locaţiile a fost mai complicat. Din păcate am avut foarte puţin timp. Actorii nu-i plăteam şi eram nevoită în unele zile să filmez în grabă. În total am filmat 6 zile, dintre care în unele - doar câte 2 ore. La capitolul scenografie, la fel, am avut unele probleme. Noi nu am avut un scenograf şi am făcut din ceea ce am avut.  În scenografie sânt obiecte din diferiţi ani, începând cu anii ‘20 până în anii ‘90.  Iată de ce nu este clar în ce perioadă anume are loc acţiunea.

Cu toate astea ai obţinut un premiu important în Grecia, la un festival de film. Despre ce este vorba?

În septembrie 2013, am participat cu filmul "Ioana" la Festival "Naoussa International Film Festival", din Grecia, la care am luat premiul "People’s Choice Award".  Pentru mine acesta este un premiu foarte important, fiindcă a fost votat de spectatori. Dacă măcar unei persoane i-a plăcut filmul meu, atunci eu sânt fericită.

Unde ar putea publicul nostru să vadă producţiile tale?

Lucrările realizate până la filmul "Ioana" sunt acasă, aşa ca să nu le găsească nimeni. Doar "Ioana" este în youtube.com, dar e privat. 

Ce părere ai despre tinerii regizori din Moldova, care încearcă să ajungă departe?

Sânt foarte mulţi tineri care vor să facă, ba chiar fac filme. Orice lucrare realizată este o experienţă. Eu cred că dacă fiecare din ei va depune suficient efort, au să ajungă creatori de filme, mai devreme sau mai târziu. La noi, din păcate, e greu să realizezi ceva, dar nu este imposibil. Doar cei mai puternici, rezistenţi şi, probabil, încăpăţânaţi au să poată să parcurgă acest drum.

Dacă e să faci o comparaţie dintre perioada în care erai studentă în anul I la AMTAP şi acum, când urmează să absolveşti facultatea, cum crezi că a evoluat  producţia de filme în Republica Moldova?

Pe an ce trece se simt schimbări în cinematografia noastră. Sânt realizate multe scurtmetraje de către tinerii regizori, care participă la festivaluri şi chiar iau premii. Se simte că oamenii devin mai interesaţi de ceea ce se produce în ţară. În noiembrie 2013 a fost organizat Festivalul internaţional de scurtmetraje "Toamna de aur", ceea ce va fi o motivare ca să se mai creeze scurtmetraje. Au mai fost produse şi filmele de lungmetraj "Culorile" de Viorica Meşină şi "La limita de jos a cerului" de Igor Cobâleanschi.  Încetul cu încetul, cinematografia moldovenească  le va demonstra tuturor, că ea mai există şi va exista atâta timp cât este dragoste pentru ea.

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди