Columns

cristina_evtodii

Cristina Evtodii

Sărbătorim iubirea de Dragobete?

În timp ce unii aleg să sărbătorească de 2 ori, alții se împart în "dragobeți" și "valentini". Și de ce să nu sărbătorim dragostea minim de două ori pe an?

Iubirea se demonstrează în fiecare zi şi secundă. Are dreptul să fie sărbătorită, deci îşi merită o zi oficială. Cum se face că avem prilejul să o sărbătorim de două ori? E ca şi cum întâlnim Revelionul pe stil nou şi pe cel vechi. Fiecare îşi alege ziua sau zilele preferate, în acest sens.

Şi dacă despre frumoasa sărbătoare americană cunoaştem legende şi tradiţii, despre "Dragobete" se ştie mai puţin. Deşi datează de puţin timp, de doar 200 ani, "Dragobete-le" a fost sărbătorit din plin de către români. Era o frumoasă prevestire a primăverii. Odată cu sosirea păsărilor călătoare şi apariţia primelor flori de primăvară, fetele nemăritate ieşeau în păduri, la cules de ghiocei. Dacă mai găseau şi fragi, se considera că în acel an vor avea noroc şi se vor mărita. Băieţii, între timp, înălţau ruguri imense. Acestora şi se alăturau şi fetele. Şezătoarea în jurul rugului, dansurile şi petrecerile, erau un motiv bun de discuţii, iar dacă cineva îndrăznea să sărute vreo fată în acest răstimp, tinerii se considerau logodiţi pentru un an.


Cât de naiv, dar în acelaşi timp şi frumos începea o nouă dragoste.... Ar fi bine să nu uităm aceste momente şi să preţuim fiecare fior al iubirii. Această sărbătoare nu necesită cadouri luxoase. Un bucheţel de flori proaspete, însoţit de un bileţel cu o declaraţie sinceră de dragoste, o plimbare de noapte pe străzile luminate sau o cină, regătită în doi, pot deveni amintiri pentru o viaţă întreagă.

Surprinde-ţi perechea cu obiecte handmade, pentru că aceste cadouri contează şi au o valoare emoţională mult mai puternică decât orice altceva. Iar dacă la acel obiect, creat handmade,  s-au alăturat şi picii voştri, atunci surpriza nu poate fi comparată cu nimic în lume.

Conform tradiţiilor, Dragobetele se sărbătoreşte din 24 februarie până pe 25 martie.  Cu toate astea, aveţi la dispoziţie o viaţă întreagă să vă uimiţi perechea cu ceva plăcut.

"Prin dragoste omul cunoaşte nemurirea",  spunea scriitorul nostru, Nicolae Dabija, în romanul său "Temă pentru acasă".  Mi-aş dori să văd multă dragoste în lume şi mai ales acea iubire care este capabilă să purifice orice moment neplăcut sau plăcut din viaţa unor îndrăgostiţi.

Еще Columns