Люди

Carolina Portarescu, în lumea handmade "caroLUSH"

V-aţi gândit vreodată, cum pot fi create bijuterii superbe din nişte sâmburi banali? V-aţi imaginat că din unele detalii  din interiorul unui calculator se pot realiza nişte brăţări simpatice? Imaginaţia creatorilor de accesorii şi bijuterii hand made nu are limite. De acest lucru s-a convins şi Carolina Portarescu,  o tânără creatoare de obiecte hand made. Ea crează cercei, brăţări, coliere şi agrafe din cele mai neobişnuite materii prime. Totul depinde de un strop de imaginaţie şi de timpul necesar  pentru realizarea acestora. Carolina Portarescu a lansat chiar şi o linie de lucruri hand made, numită "caroLUSH".  Dar cum a început povestea bijuteriilor lucrate manual, ne spune chiar ea!

Pasiunea pentru obiecte hand made este una foarte veche, vine din copilarie. În acea perioadă îmi făceam inele din fir metalic şi smoala de la copacii de vişin, pe care o foloseam în loc de piatră de chihlimbar. Tot atunci, le făceam păpuşilor mele, chiar şi celor mai mici, bijuterii şi accesorii din plastilină, pietricele şi din tot ce găseam bun de stricat prin casă.

Prima mea bijuterie a fost un inel confecţionat dintr-un fir metalic izolat, pe care-l purtam cu multă mândrie. Prima bijuterie marca "caroLUSH", însă, a fost o brăţară, la care am muncit foarte mult până am fost satisfăcută de felul în care arată.

Folosesc diferite materiale, poate mult prea diferite pentru a mă putea încadra într-un curent, să-i zic eu aşa, de artă a bijuteriei. Preferatul, însă, rămâne cocosul. Ador într-atît nuca de cocos, încît sînt gata s-o şlefuiesc ore în şir, chiar şi la un frig de -20 grade. În ultimul timp am început să lucrez şi cu piese de computer. La momentul actual sunt pe locul doi în topul preferinţelor mele. În rest, îmi plac foarte mult pietrele naturale, perlele, mătasea naturală, pentru care am făcut o pasiune aparte. Îmi place să-mi depăşesc limitele, să caut şi să învăţ ceva nou. Aşa am ajuns să fac cercei pictaţi din sâmburi de caise, fasole, bijuterii din hârtie, care s-au dovedit a fi bijuterii proprii zonei Caraibelor. Prietenii şi rudele fac deja haz de mine şi mă cheamă să le fac ordine prin garaje, că poate găsesc ceva pentru bijuteriile mele. De fapt, încă nu am pornit în căutare de comori, dar nu exclud că dacă mă părăseşte muza, voi apela la lucruri şi mai ciudate decât un motherboard uzat.

De obicei, mă inspiră propria imaginaţie pe care am tot alimentat-o încă din copilărie şi adolescenţă, când am făcut pasiune pentru simbolistică şi pentru artă orientală. Nu apelez la surse directe de inspiraţie şi nu-mi forţez muza când nu vrea să vină. În astfel de momente prefer să îmbin diverse materiale, texturi şi elemente care m-ar duce la un rezultat nu doar acceptabil, ci şi frumos. Dacă nu-mi iese nici aşa, înseamnă că bijuteria îşi aşteaptă timpul. O iau şi o pun într-o cutie specială, la odihnă, până îi găsesc elementul care ar defini-o.

Despre concurenţa în rândul creatorilor de bijuterii hand made, am înţeles abia după ce am încercat prima oară să-mi vând bijuteriile. Afirmaţia cum că dacă îţi place ceea ce faci, ai deja asigurat o jumătate din succes, pentru mine e încă valabilă. Cealaltă jumătate o fi, probabil, munca, pasiunea pentru a învăţa ceva nou, de a face lucruri cu adevărat originale. Respectul pentru client este la fel de important ca toate celelalte.

Clientele "caroLUSH" sunt clientele care revin. Știu sigur ce le place şi ce anume vor. Sînt firi artistice şi au un gust bine format. Au fost cazuri când femeile şi-au ales bijuterii, ştiind cu siguranţă că nu li se potriveşte ca stil, dar le-au cumpărat totuşi, pentru a le face cadou.  Bijuteriile mi le cumpără şi bărbaţii care, dealtfel, sunt cei mai înrăiţi clienţi ai mei.

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди