Люди

Cristina Tipirig: Viaţa balerinelor din spatele cortinei roz

Prin prezenţa lor graţioasă balerinele dintotdeauna au înnobilat scena teatrelor de Operă şi Balet. Cristina Tipirig a cucerit nu doar publicul din ţara noastră, dar şi din întreaga lume.


Eşti o balerină "călătoare". Ce destinaţie ai adăugat recent în jurnalul tău de călătorii?  

De curînd am revenit dintr-un turneu, în cadrul căruia am evoluat în Australia, Tasmania şi Noua Zelanda. Am făcut parte din echipa de balet "Imperial Russian Ballet", de la Moscova, a cărei conducator este Gedeminas Taranda. Nu este primul turneu pe care l-am avut în acestă componenţă. Am mai colaborat cu ei în iarna anului 2008-2009, cînd am avut un turneu prin China şi în vara anului 2009. Tot cu ei am dansat la deschiderea Jocurilor Olimpice  din anul 2008. Iar nu demult, în august 2013, am evoluat cu "Imperial Russian Ballet" în Kazahstan, după care am plecat  în Australia, prin astfel de oraşe ca: Adelaide, Brisbane, Cairns, Gold, Sydney, am fost şi în capitala Canberra, dar şi în multe alte oraşe.

Cine dintre colegii tăi din ţară au mai mers în acest turneu?

Nu am fost singura din  Republica Moldova.  În acest turneu au mai fost şi alţi solişti ai teatrului nostru: Anastasia Homitchi, Alexandru Balan, Constantin Tcaci şi Miron Viorel. În total, am fost 24 de membri.

Am evoluat cu un program alcătuită din 3 părţi. Prima parte a fost: "Spărgătorul de Nuci", după basmul lui Hoffmann, muzica P.I.Ceaikovski; a doua parte - "Bolero" muzica Ravel, coregrafia Nikolai Androsov, iar a treia parte constă dintr-o o gamă variată de dansuri, balete renumite: Don Quihote, Giselle, Corsaire, Gopak, Carmen, Can-Can "Surpriz".


Ce locuri ai reuşit să vizitezi?

Am fost plecată timp de două luni. Toate regiunile vizitate m-au cucerit. Am stat 4 zile în  Tasmania. Locurile din acest ţinut m-au fermecat.  Am reuşit să trec prin mai multe oraşe: Launceston, Burnie, Hobart. Mai târziu, în luna noiembrie am ajuns în  New Zeeland. Aici am reuşit să vizitez peste 10 oraşe.


Australia este una dintre destinaţiile ce se regăseşte în lista ta. Prin ce te-a impresionat continentul australian?

Australia, ţara cangurilor este un stat-continent extraordinar. O lume diferită, cu alte reguli şi altă mentalitate. Pentru început, totul îmi părea straniu. Începând de la controlul riguros, la care am fost supusă, din aeroport.

Este o ţară frumoasă, cu plaje minunate, doar că din pacate soarele este foarte dăunător. Pentru a se feri de acesta, australienii obişnuiesc să instaleze panouri de captare a razelor UV.

Plajele sunt fantastice, au un nisip deosebit, ce-ţi scapă rapid printre degete. În multe locuri scăldatul devine periculos, deoarece există riscul de a fi atacat de  meduze, rechini, chiar şi crocodili.

Această ţară pe cât te mult te cucereste, pe atât şi te îngrozeşte. În  orasul Cairns am văzut câţiva lilieci atârnaţi în copaci. La ei  aceste mamifere sunt de două ori mai mari decât ale noastre.

O întâmplare mai nostimă a fost  atunci când  ne-am cazat într-un hotel din Canberra, aflat lânga o pădure, unde locuiau canguri. Am reuşit să ne apropiem de câţiva dintre ei şi chiar să le dăm de mâncare.

Australia este un stat foarte dezvoltat, care protejează flora şi fauna. Aşa cum la noi poţi întâlni la fiecare pas vrăbii, acolo găseşti papagali şi pelicani.


Aproape toate fetiţele visează de mici să devină balerine. Cum a devenit la tine acest vis realitate?

De mică eram o fetiţă energică şi isteaţă. De la o vârstă fragedă îmi doream să urmez nişte cursuri de dansuri. Îmi plăcea baletul şi dansurile sportive. Pentru  probă, mama m-a dat pentru început  la balet. După ce am încalţat puantele, am decis imediat ca vreau să devin balerină. Am început să mă ocup cu baletul de la  şase anişori. Trei ani consecutiv am făcut parte dintr-un  colectiv de amatori, iar la vârsta de  9 ani am fost înscrisă la Colegiul Naţional de Coregrafie, directorul caruia este Iurie Gorscov.


Pentru un  simplu spectator, baletul nu este altceva, decât un miracol ce se întîmplă pe scenă. Cum este baletul pentru voi, artiştii ce evoluează pe scenă?

Baletul este  o artă. Cu toţii o ştim, însă puţini realizează câtă muncă şi forţă trebuie să depui pentru a ajunge la rezultatele frumoase din scenă. Pe lânga faptul că trebuie să dispui de anumite calităţi necesare în balet, cum ar fi elasticitatea, auzul muzical, mai este nevoie şi de o sănătate de fier, capacitate rapidă de vindecare şi tărie de caracter.

În balet, la fel ca şi în alte domenii, este o concurenţă destul de mare şi, din păcate, uneori nu prea loială.

Când devii artist de balet, realizezi ca pasiunea întotdeuna prevalează în tot ceea ce faci. Nu poţi privi ocupaţia ta drept o afacere ce-ţi va aduce venit.

Timpul liber nu prea există. Baletul a devenit un mod de viaţă. Totul se învârte în jurul baletului. De cele mai multe ori, timpul liber îl dedic tot baletului.


Cât de mult contează talentul şi/sau munca, depusă în antrenamente, pentru a ajunge la asemenea performanţe deosebite?

Baletul presupune multă muncă în sala de antrenamente, împreună cu maestrul şi cu ceilalţi colegi. Pe lângă acest lucru, baletul presupune şi multă muncă individuală. Trebuie să prinzi tehnica, să te perfecţionezi de fiecare dată, acolo unde nu îţi reuşeşte.

Eu am  avut onoarea şi norocul să mă perfecţionez mai mulţi ani la rând  alături de  maestra Elena Taricov, care a absolvit "Российский университет театрального искусства — ГИТИС".

Fracturile şi entorsele nu sunt la ordinea zilei, dar pot apărea din când în când. Cred că este mai puţin periculos mersul de 3 ori pe săptămână la sala de forţă, fitnes sau întot.


Toate fetele vor să fie suple şi elegante ca balerinele, care este secretul siluetei tale?

Pentru o balerină alimentaţia  este un domeniu mai special. În special,  în adolescenţă şi pe la vârsta de 32-33 ani. Totuşi, pentru a întreţine o siluetă de balerină pe lângă efortul fizic  pe care-l  depui, trebuie să ai şi gene bune.  Pregătirile şi emoţiile pe care le ai înaintea oricărui spectacol, îţi consumă mult mai multe calorii decât antrenamentele ca atare. Atunci când lucrezi mai mult îţi poţi permite şi o prajitură sau o placintă în plus. :)


De ce balerinele nu ameţesc în timpul execuţiei piruetelor?

Există o smecherie pentru a executa profesionist piruetele. Dacă prinzi firul...şi dacă nu ameţeşti, în timp numărul acestora poate creşte simţitor.

Maria Eşanu

allfun

Еще Люди