Columns

Maria Esanu

Maria Eşanu

Tu poţi trăi fără el?

"În realitate, telefonul ne condamnă la singurătate şi ne îndepărtează unii de alţii"

Telefonul mobil ne însoţeşte peste tot. Încă din prima oră a dimineţii îl căutăm prin cearşaf, pentru a închide deşteptătorul. Este cu noi peste tot:în pat, la serviciu, la cafenea, în parc, la biblioteca, în transportul public, până şi la biserică.

Ni s-a întîmplat nu o singură dată să vedem cum pînă și preotul este ispitit de această modernă tehnologie în timpul serviciului divin :).

Dacă ai fi întrebat: "Fără ce obiect sau lucru nu ai putea trăi?" la sigur ai răspunde: "Telefonul"! Trăim cu iluzia că toţi prietenii noştri, toate activităţile şi socializarea noastră constă, de fapt, în acest mic gadget, nelipsit din buzunarul sau geanta noastră.


Închide ochii şi încercă să-ti imaginezi o lume perfectă. O lume lipsită de tentaţii şi iluzii false. Adică fără telefonul mobil. Desigur că telefonul este util şi are un rol important, însă, să recunoaştem: prea multă atenţie îi acordăm.

Pierdem timpul, căutând mici tentaţii în telefon. Punem like-uri, vedem poze, analizăm profilurile străine, vorbim ore în şir până cedează bateria în loc să oferim atenţia cuvenită prietenei cu care am ieşit la o cafea.

Telefonul mobil trebuie deconectat atunci când vrem să ieşim în parc, când vrem să mergem la o plimbare cu prietenii, în transportul public sau atunci când petreci timpul liber cu familia.

Aparent telefonul ne ţine în contact cu lumea. Însă, în realitate, ne condamnă la singurătate şi ne îndepărtează unii de alţii. Telefonul mobil este o tentaţie iluzorie care ne lipseşte de prietenii reale, de îmbrăţişări şi săruturi adevărate, de peisaje adevărate şi emoţii adevărate. Și aici nu vorbesc despre emoțiile pe care le ai de la un like sau de la un ciupit de pe facebook.

Еще Columns