Люди

Victoria Vlad: mai mult decât o poveste de succes

Când redactam acest material, l-am recitit de mai multe ori şi de fiecare dată mă lăsam impresionată de povestea de succes a Victoriei Vlad, căci despre ea este vorba în acest material. Cu studii la una din cele mai prestigioase universităţi din lume, Georgetown, cu un internship la Institutul de Politică Mondială şi implicare la cel mai important eveniment de speaking din moldova TEDx,  Victoria nu se opreşte aici. Ea continuă să muncească la dezvoltarea mai multor proiecte din Republica Moldova. Care sunt acestea, aflaţi din interviul de mai jos!


Victoria, tu faci parte din grupul tinerilor care încearcă să facă unele schimbări în societate. Concret, în ce acţiuni eşti implicată?

Întotdeauna mi-a făcut plăcere să fiu parte a unor echipe, ce au curajul să pună în acțiune idei inovative pentru ca să miște lucrurile din loc. Încă din 2009 fac parte din grupul absolvenților programului Global UGRAD, tineri care, după un schimb de studii în SUA, revin acasă pentru a crea proiecte interesante pentru comunitate. Prietenii îmi spun că sunt un antreprenor social cu energie mai mult decât încape  și chiar cred în puterea comunităților de oameni de a transforma ideile în realitate. De asta m-am implicat în astfel de proiecte atât acasă, cât și peste hotare. În prezent cel mai mult timp îmi ocupă lucrul în echipa EXPERT-GRUP, unde activez de doi ani, în calitate de economist. De asemenea, recent am fost invitată să fiu membru al Board-ului Institutului pentru o Guvernare Deschisă, pentru monitorizarea agendei Guvernului pe această dimensiune. După modelele deschiderii  datelor în societățile din vest (Marea Britanie, SUA, Danemarca), pledez pentru ca datele produse de către Guvern cu banii plătitorilor de taxe să fie accesibile acestora. Datele pot fi utilizate pentru analizele think-tank-urilor, pentru politicile publice bazate pe dovezi, dar și pentru mediul de afaceri, care creează aplicații utile societății: exemple cum ar fi "OpenStreetMap" sau "Chicago Public School Tiers". Moldova este abia la început de drum cu astfel de inițiative și mă încântă să fiu parte a acestei mișcări pentru deschidere și pentru un Guvern mai responsabil față de cetățeni.

Tu ai avut ocazia să înveţi la una din cele mai prestigioase universităţi din SUA, Georgetown. Cum ai ajuns acolo?

Încă din liceu îmi doream să studiez în vest și să am acces la oportunitățile de acolo. Citeam economie și învățam "argoul puțin elegant al economiștilor". Am început facultatea Relații Economice Internaționale la Academia de Studii Economice în cea mai interesantă perioadă a economiei din ultimul deceniu: criza economică mondială. Pentru a accesa cele mai bune studii, am utilizat oportunitățile programelor de schimb. Mai întâi, am făcut economie la Riverland College în Minnesota, o comunitate mică cu afaceri mari (Institul Hormel). Apoi, în 2011, am făcut programul de politici publice al Georgetown, în parteneriat cu The Fund for American Studies (TFAS). Sunt absolventă a două programe ale TFAS, inclusiv American Institute for Political and Economic Studies (îi îndemn pe cei interesați să urmărească pagina pentru oportunități de acest gen). Pe lângă cursurile de economie și politici publice, am realizat și un internship la Instititul de Politică Mondială, unde am făcut cercetare pe strategii economice și politice în Europa. Unul dintre coordonatorii mei de cercetare a fost Juliana Pilon, fostă studentă a lui Mircea Eliade la Universitatea din Chicago. A fost o experiență nemaipomenită. Am citit în original cartea ei, "Dincolo de Cortina Nopții", cu introducere de Mircea Eliade, unica introducere pe care acesta a scris-o vreodată. Am avut ocazia să citesc "Tinerețe fără de tinerețe" cu semnătura lui Eliade. Deși internship-ul se afla la 8 străzi mai sus de Casa Albă, pe 16th street, la Institul de Politică Mondială, mentorship-ul și prietenia Julianei Pilon m-au ajutat să mă simt acasă, mai ales atunci când apucam să vorbim limba română, dumneaei fiind din România.

Revenită acasă, în ce proiecte ai fost implicată?

Este o lecție bine învățată, că trebuie să transmiți mai departe ceea ce înveți. După prima experiență de studii în SUA am făcut parte din echipa care a adus TEDx în Moldova. Am fost speaker coordinator pentru primele trei evenimente: "Christmas Envision", "Women Envision", și "Boring. Break it!". Am vrut să aduc în Moldova un proiect interesant pentru studenți, așa că în mai 2011 am invitat un profesor de la Georgetown, pentru ca să predea un curs de economie politică pentru 100 studenți din Moldova (inclusiv din stânga Nistrului). Pentru ca să implic și alte categorii de vârstă în proiectele pe care le fac, am conectat o echipă de voluntari Peace Corps și colegii Global UGRAD pentru un proiect de predare a limbii engleze pentru funcționarii publici (Forever Young: English at a Conversational level). Proiectul a continuat, cu suportul IREX Moldova, la nivel de Guvern. Tot la invitația IREX Moldova, am coordonat și o serie de instruiri de leadership pentru proaspeții absolvenți Global UGRAD.

Lucrezi acum la un proiect foarte interesant, BugetStories. Despre ce este vorba?

BudgetStories.md este un proiect inovativ pentru Moldova, ce vizualizează date bugetare deschise despre modul în care sunt cheltuiți banii publici. Am dezvoltat ideea din mai 2012, în primul meu an la EXPERT-GRUP și după brainstorming cu echipa și experți internaționali în date guvernamentale deschise și vizualizarea datelor, EXPERT-GRUP a lansat proiectul în februarie 2013. Dincolo de limbajul de lemn cu care aș putea descrie proiectul, am schițat ideea proiectului, știind că foarte mulți cetățeni au suspiciunea că banii publici sunt cheltuiți ineficient. Astfel, prin interpretarea vizuală a analizelor celor mai vaste sectoare de cheltuieli (educație, sănătate etc.), echipa proiectului a adus mai multă claritate despre cum sunt distribuiți banii publici. Este o provocare să creezi interes despre un subiect așa cum sunt finanțele publice, deoarece cetățenii noștri nu plătesc impozitele direct, așa cum se întâmplă în Statele Unite.

Ai avut o experienţă la unul din evenimentele TEDx în Moldova. Cum a fost această experienţă?

În calitate de speaker coordonator în prima echipă TEDxChisinau am avut provocarea să găsesc cei mai interesanți oameni din Moldova și să-i aduc pe scena ca să inspire pe cei tineri și neliniștiți! Am reușit să aducem pe scena TEDxChisinau nişte vorbitori cu discursuri care ne-au lăsat cu sufletul la gură: invitați cum ar fi Alexandru Zgardan, Sorin Hadârcă, Vitalie Eșanu, Kyra Gaunt, Vincent Noth.

În calitatea ta de tânăr al acestei ţări, cum crezi, ce le lipseşte tinerilor pentru un viitor de succes?

Cred că toți tinerii din țară au potențial, numai trebuie să prindă la curaj și să fie ambițioși. După ce mai mulți mentori de la universitățile de peste hotare au investit în dezvoltarea mea profesională, mie îmi place să investesc în oamenii care văd că își doresc să crească. Acesta este modul meu "to pay it forward."

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди