Наше всё

Mădălina Crețu. Business prin ochii unei adolescente ambițioase

Mădălina este, după părerea mea, o adolescentă model - manierată şi citită, o bună interlocutoare şi un manager excelent al propriului timp, deschisă şi sociabilă, sigură pe forţele proprii şi axată pe ceea ce şi-ar dori să devină (obţină) în viitor – un fel de "open mind" de 13 ani. În ziua interviului, ea tocmai venise de la o întâlnire realizată în cadrul ODIMM (Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii), "Împreună creştem business la puterea feminin" unde fusese invitată împreună cu mama ei şi unde a povestit despre experienţa sa de tânăr antreprenor, pe care, de fapt, ne-a împărtăşit-o şi nouă. Discuţia a fost una captivantă...

Mădălina sunt impresionată. La doar 13 ani ai ajuns să îţi împărtăşeşti din experienţa ta de antreprenor, cu persoane mai învârstă ca şi tine. Sunt curioasă să aflu când şi de unde ai început să faci afaceri, astfel încât azi să ajungi la această performanţă?

Într-adevăr, după ce colegele mele de clasă, prietenele, prietenele lor, au început să procure tot mai des obiectele confecţionate de mine m-am gândit să excelez. Am continuat să creez lucruri noi, să citesc mai mult despre design, să cunosc oameni noi care se ocupă de creaţie şi să particip la câteva expoziţii, târguri, printre care Yardsale, Gustar, Bostaniada.

Care a fost experienţa ta în urma participării la aceste expoziţii şi târguri? Nu te-ai "pierdut" printe meşteşugăriţele mai iscusite din ţara noastră?

La primul târg, cam aşa şi s-a întâmplat, nu am vândut nimic din cele făcute de mine, dar am primit gratis prima şi cea mai valoroasă lecţie. Am înţeles că dacă vreau să "cresc" trebuie să-mi organizez o acivitate antreprenorială pe măsură, să fac un logo, să dau imagine stendului, să evaluez sine-costul fiecărui produs scos în vânzare, etc., lucruri pe care le-am realizat ulterior datorită tatălui, care e şi el antreprenor. Am început să citesc mai mult despre diverse tehnici şi secrete de vînzare. La fel, mă inspir de pe net citind tutoriale legate de confecţionarea anumitor obiecte, precum şi lucruri pe care mi-ar place să le fac. Spre exemplu, pentru luna lui Mărţişor am pregătit o colecţie de bijuterii din piele întoarsă în culorile alb-roşu.

Apropo, despre blog, cui a aparţinut ideea de a-ţi face un blog? Cine te-a ajutat să îl creezi şi după ce criterii selectezi informaţia pe care o plasezi?

Ideea de a avea un site cu numele de domeniu cretu.md e de mai mulţi ani, pentru că părinţii mei folosesc acest nume pentru activitatea lor. Însă, pagina web propriu zisă nu era folosită de niciunul dintre părinţi. Iar în momentul în care am avut necesitatea să împărtăşesc hobby-ul meu cu mai multă lume şi să-mi promovez creaţiile, am rugat părinţii să-mi ofere mie posibilitea de a folosi www.cretu.md pentru activitatea mea. Cât priveşte informaţia – o caut pe net, iar ceea ce-mi pare interesant preiau pentru pagina mea. În general, pagina conţine atât informaţii care ţin de creaţiile mele, cât şi noutăți despre tendinţele din lumea modei. Dar mai am foarte mult de lucru. Aici chiar sunt la început de început.

Am văzut recent că ai postat nişte poze cu haine cusute de tine pentru păpuşi. Înainte te jucai cu ele, acum văd că le faci propria linie de haine.

Probabil te referi la seria de păpuşi American Girl, unele dintre care le avem şi noi în colecţia noastră şi care au drept scop educarea copiilor, în special a fetiţelor, despre o anumită perioadă istorică. Păpuşile date sunt nişte protagoniste a unor istorii/întâmplări şi poartă haine şi accesorii specifice acelei perioade. Fiecare păpuşă vine de regulă cu o carte (care este de fapt şi istoria vieţii ei), şi cu o serie de accesorii! Caracterele istorice pe care le avem noi se numesc Caroline, Josefina, Kit, Marie-Grace, Cecile, Felicity şi ele sunt pentru mine, precum ai menţionat, sursa de inspirație pentru hăinuţe şi accesorii noi.

 

Să înţeleg că de la joacă până la croitorie veritabilă nu a fost decât un pas?

Am început să tai, să cos, să decupez încă de la o vârstă fragedă, şi partea bună e că mama întotdeauna mi-a permis să tai din haine, ciorapi, stofe (desigur, din cele pe care le considera ea că pot fi reciclate de mine). Treptat mi-am dezvoltat anumite abilităţi la orele de educaţie tehnologică, participând la cluburi, la compania şcolară, etc. Grație părinţilor am avut parte şi de câteva ore de croitorie din partea unui specialist. Plus la aceasta, am maşina mea de cusut şi surfilator - ambele foarte importante şi utile în activitatea mea.

Eşti una din absolventele "Clubului Tânărului Diplomat" în cadrul căruia ai luat lecţii de oratorie. La ce îţi servesc cursurile practicate în viaţa de zi cu zi?

Am făcut nu doar cursuri de oratorie, ci şi de bune maniere, plus că am obţinut abilitatea de a comunica în Engleză, de a interacţiona cu oameni noi şi multe altele, toate îmi sunt extrem de utile astăzi.

Ce alte cursuri ai mai făcut?

Anul trecut am frecventat, împreună cu câteva colege şi Pamela, sora mai mică, “Compania Şcolară" din cadrul liceului nostru, ce presupunea activități de confecţionare a diverselor obiecte din lut polimeric, precum şi promovarea acestor produse. În afară de aceasta, anul trecut am participat la concursul “Ploaia de Stele" la care m-am ales cu locul II, cu piesa “The greatest love of all" de Whitney Houston.

Şcoala. Reuşeşti să înveţi şi totodată să faci faţă tuturor cerinţelor de care ai devenit responsabilă?

Mă strădui să-mi fac timp suficient pentru temele pentru acasă și activitățile mele.

Care este cartea ta de pe noptieră şi ce cărţi ai citit şi te-au marcat?

Cărțile citite recent de mine sunt: "Tehnici si secrete pentru a vinde mai mult, mai repede și mai scump" de Michael Aguilar & Philippe Lafaix; "Ținuta perfectă pentru orice ocazie" de Nina Garcia; "Cartea Fetelor extraordinare: descoperă secretele care te ajută să devii extraordinară" de Veena Bhairo-Smith. Aceste cărţi sunt utile oricărei adolescente care este interesată de dezvoltare, de design, de antreprenoriat. Am luat mai multe idei interesante şi utile pentru mine.

Ce planuri şi idei ascunde agenda ta pentru 2014?

Până nu demult am avut agendă a mea în care îmi notam toate ideile, scopurile, planurile mele. Pentru ceva timp am lăsat-o la o parte, însă planific să revin la ea, pentru a mă autoorganiza mai eficient. Deci, pentru 2014 agenda mea ar include activități ce țin de: Confecţionarea unei colecţii noi de bijuterii din piele întoarsă (atît pentru adolescente cît și adolescenți); Participarea la târguri şi expoziții noi; implicarea în promovarea unei platforme dedicată copiilor antreprenori, împreună cu părinţii mei, dar şi multe alte idei interesante despre care prefer încă să nu vorbesc.

Mădălina, eu îţi urez baftă în toate şi mi-aşi dori ca peste alţi doi ani când, posibil, am putea să ne întâlnim, tot ceea, ce ţi-ai planificat să duci la bun sfârşit.

Daniela Borodachi

allkids

Еще Наше всё