Люди

Arcadie Videaev: În spatele videocamerei EuroNews

Unii dintre noi se întreabă cum e să lucrezi într-o instituţie media cu renume mondial. Noi am găsit răspunsul la această întrebare. Discutăm cu Arcadie Videaev care este operator de profesie şi, totodată, reprezentantul EuroNews-ului la Chişinău. Despre munca în cadrul unei echipe internaţionale şi experienţa acumulată pe parcusul colaborării,  citiţi în interviul de mai jos.


Am început să colaborez cu EuroNews în 2009. Această oportunitate, evident, nu a apărut din senin. Am fost observat şi ulterior invitat să fac parte din această echipă internaţională.  Am zis că "am fost observat", deoarece la acea vreme deja îmi făcusem un nume, datorită lucrărilor efectuate cu regizorul, Igor Cobîleanschi. Alături de reporterul, Sergio Catoni, şi  domnul Alexandru, coordonatorul colaborării noastre cu EuroNews, am filmat subiecte legate de Republica Moldova.

Postul de televiziune EuroNews  are cerinţe foarte stricte în ceea ce ţine de calitatea echipamentului video şi audio. Mai întîi de toate, se cere tehnica broadcast. Deseori se întîmpla să cutreier pe la mai multe studiouri de producţie video în cautarea tehnicii corespunzătoare. Din componenţa echipei de bază a canalulului, ce răspunde de partea vestică a Europei, înafară de reporter mai fac parte încă 3 persoane: sunetistul,operatorul şi inginerul tehnic. Chiar dacă numărul personalului nu este atît de mare, precum ne-am putea imagina, calitatea materialelor nu avea de suferit.

Accentul se pune pe calitatea imaginii. Tehnica care se uzează nu se repară, ci se schimbă. Elementar -  este mult mai ieftin să achiziţionezi o camera nouă, decît să investeşti bani într-una veche, care în curînd se va uza sau deja este defectată.

Nu doar calitatea imaginii este la mare valoare, dar şi cerinţele faţă de candidat. Persoana care îşi doreşte să facă parte din echipă trebuie din start să deţină un statut, o greutate. De regulă, pe sticlă apar feţe tinere, iar după cadru lucrează persoane cu experienţă, care asigură calitatea produsului finit. Este important nu doar să ai cunoştinţe despre imagine, dar şi să fii rezistent. Să fii mereu primul în cadrare şi imagine. Telespectatorul trebuie să vadă eroul în faţă, trebuie să se producă conexiunea între oameni şi eveniment. Omul este în prin plan.

Statutul de reporter la EuroNews nu presupune  doar cunoştinţe în ale scrisului, ci şi în domeniul regizoral şi în cel tehnic. Sergio Catoni, reporterul, ştia concret de ce are nevoie. Imaginile de umplutură nu sunt admise. Tot ce filmezi trebuie utilizat, din acest motiv materialul video trebuie să conţină esenţa.

Se întîmpla să îmi spună că are nevoie de o imagine de 5 secunde, 4 secunde de altă imagine. Am fost mirat de profesionalismul lui, de cunoştinţele în domeniu. Am vrut să îl şmecheresc odată, punînd un alt fel de obiectiv. El imediat a observat şi m-a rugat să il schimb pe cel, de care avea el nevoie.

EuroNews este un brand care deschide orice uşă. Numele creat pe parcursul mai multor ani, ne-a permis să fie acceptate, fără probleme, filmările în Bender şi în Transnistria. Oamenii apreciază calitatea ştirilor şi politica editorială a canalului. Se observă cînd presa lucrează în favoarea populaţiei.

Imaginile Moldovei timp de 5 minute au fost văzute de o lume întreagă la rubrica "No comment".  Am filmat aceste imagini pentru a prezenta o carte de vizită a ţării noastre. Pe parcursul a două zile, o lume întreagă a văzut acel material video de cinci minute, ce prezintă Moldova în diferite ipostaze.

Munca alături de echipa acestui post de televiziune m-a făcut să vad lucrurile altfel. Lucrînd alături de ei,  am înţeles că timpul costă bani. Lucrurile mari contează. Timpul este extrem de important, toate cadrele trebuie folosite, iar operatorul din start trebuie să aibă o imagine a întregului subiect. De asemenea, am înţeles că numele reporterului, a redactorului, a celui care montează nu este cel mai important lucru. Telespectatorul e acel personaj spre care se orientează toată munca echipei, omul devine important!

Anastasia Deleanu

allfun

Еще Люди