Люди

Viorica Tarlapan-Ataman, viaţa ca un blog de călătorii

Cine nu iubeşte drumeţiile şi spiritul de aventură, atunci vă recomand acest material, pentru a vă convinge că descoperirea altor hotare este de-a dreptul palpitantă. În zilele noastre, când era tehnologiilor face legea, în doar câteva ore poţi traversa Oceanul, două continente, nu mai vorbesc de ţări. Dacă aş spune că eroina acestui interviu, Viorica Tarlapan- Ataman, a fost în viaţa anterioară explorator, nu aş da greş. Începând cu anul 2005, ea a vizitat mai mult de 32 de ţări de pe diferite continente. Chiar are şi un blog unde îşi scrie notiţele de călătorie, travelblog.md. Care este izvorul pasiunii pentru drumeţii şi mai ales ce ţări şi-ar dori să viziteze în viitor, ne spune chiar ea!

Viorica, tu eşti autoarea blogului de călătorii travelblog.md. Ce te-a determinat să îl creezi?

Sunt o cititoare fidelă a doi blogeri de peste Prut care scriu despre călătorii. E vorba de Răzvan Pascu şi Cezar Dumitru. Fiecare zi se începe cu lecturarea ştirilor şi cea a blogurilor celor doi. Urmărind postările lor, am observat că există multe similitudini dintre ceea ce scriu ei şi ce se petrece în viaţa mea de călător! La fel, îmi place să vizitez locuri noi, să fac share impresiilor mele, sfaturilor în materie de călătorii etc. Tot mai mulţi amici îmi cereau părerea referitor la anumite ţări, atunci când doreau să plece acolo. Atunci, am decis să-mi fac un blog destinat călătoriilor. Dacă tot lucrez în domeniul digital marketing, acest blog este o oportunitate bună pentru mine din mai multe perspective. De exemplu, îmi îmbogăţesc vocabularul prin căutarea unor termeni şi sinonime ale unor cuvinte din domeniul turismului, descopăr elemente de jurnalism. Eu sunt un om care mă plictisesc repede, dar iată de călătorii şi blogul meu – nu. Este un hobby drag mie!

Când ai început să călătoreşti intens?

Începutul aventurii mele de călător mereu o raportez la anul 2005, când am vizitat Tunisia. Am fost la mare împreună cu soţul meu, dar practic nu am stat pe plajă, din contra, am vizitat ţara în lung şi în lat. După care, am stat acasă în concediu de maternitate cu fiul meu un anumit timp ca mai apoi, în 2010 să vizitez în jur de 7-8 ţări. În 2009 am participat la un proiect al Camerei de Comerţ, în cadrul căruia în fiecare week-end avea câte un "city break". Am fost în Franţa, Germania, Danemarca, Anglia, Egipt şi lista poate continua. De multe ori călătoresc singură, fără soţ. Mereu însă caut foarte atent bilete ieftine, pentru a economisi.

Ce ai vizitat în Republica Moldova?

Am descoperit ţara în lung şi în lat. Iată peştera Emil Racoviţă este următorul punct turistic pe care urmează să îl vizitez în luna mai. Am fost invitată de o echipă a postului naţional de televiziune într-o expediţie speologică. Trebuie să mă echipez corespunzător şi cu siguranţă voi avea parte de o experienţă unică. Dacă aş face un top al destinaţiilor din ţara noastră pe care le-aş recomanda, ar fi următorul: Ţâpova, Suta de Movile, Orheiul Vechi, Chişinău. Nu îmi plac lăcaşurile de cult care au fost renovate foarte kitch-os. Am fost impresionată de mănăstirea de maici, Răciula. Apropo de mănăstiri, lumea nu înţelege că acolo poţi veni nu doar să plăteşti slujbe şi să te reculegi sufleteşte, dar şi să descoperi istoricul locurilor.

Ai fost invitată la prezentarea clipului de promovare a turismului autohton. Internauţii i-au adus multe critici modului în care a fost realizat. Cum crezi ce-i lipseşte acestuia şi ce recomandări le-ai oferi celor care au muncit la producerea spotului?

Acest spot nu are un concept. E doar un colaj de imagini şi o melodie, atât. El nu are o poveste, aşa cum turismul nostru nu are o poveste. Am vizionat un spot de promovare a turismului în una din ţările nordice, unde o familie povesteşte cât de bune sunt bucatele din ţara lor sau îmi aduc aminte de un spot din Azerbaijan unde apare un covor zburător. Noi nu avem poveşti. Dacă mergi în Marea Britanie şi vezi Stonehenge, dacă nu le ştii istoria, spui simplu că sunt nişte pietre. Dar dacă afli că au mii de ani şi că mai au nişte legende, e altceva. Investiţia în specialişti, agenţii de publicitate ar vinde mai bine turismul nostru. Ok, nu vom ajunge la nivelul Italiei, dar avem totuşi ce arăta lumii.

Care este diferenţa dintre preţul şi calitatea serviciilor turistice din ţara noastră şi cele din Vest?

În Republica Moldova preţurile sunt mult mai exagerate decât în Europa. Faptul că suntem un stat incert, investitorii în turism vor să îşi recupereze banii cam în doi-trei ani, din acest motiv pun taxe astronomice. Este o lipsă de comunicare dintre mediul privat şi cel public. În Europa, cu 50 de euro ai condiţi superbe la un hotel de trei stele, pe când la noi, la o pensiune turistică achiţi 10 euro, dacă ai dori să dormi în fân! La cei care îşi recuperează investiţia în 10 ani, preţurile sunt ok.  Noi nu avem un circuit turistic. În Turcia, de exemplu, ajungi la hotel şi agentul îţi propune vizita a unor circuite turistice. Acolo sunt anumite restaurante care atrag un flux mare de consumatori, iar preţurile vor fi rezonabile.

Din cele 32 de călătorii, cu siguranţă, în fiecare ai avut măcar o aventură. Care totuşi a fost cea mai memorabilă?

Atunci când mă aflu singură într-o ţară străină, siguranţa este pe primul plan. Cu vreo doi ani în urmă, am zburat cu o colegă de a mea în Franţa. Zburam din Dublin în Paris. Urma din Paris să ajungem într-un alt oraş. Era ora 23.00.  În loc să ne urcăm în autobuzul care merge spre destinaţia noastră, am urcat în cel care merge spre Paris. Am început să ne agităm şi să îi explicăm şoferului să oprească. Ne-a lăsat lângă o benzinărie, în toiul nopţii. Mare noroc de faptul că era un loc luminat. A venit managerul benzinăriei, i-am cerut să ne comande un taxi. De unde? Nici pomină de aşa ceva. Atunci, el ne-a dus până la hotelul nostru. Tot drumul tremuram de frică. Ajunsesem la hotel, uşa era închisă! Am început să batem în ea şi să strigăm! Administratorul a ieşit în halat de noapte, ne-a deschis şi ne-a primit. Când ne-am văzut în cameră, abia atunci am răsuflat uşurate!

Ai avut ocazia să vezi ţări arabe. Ce te-a impresionat acolo?

Aşa e, am fost în Iordania, Egipt, Tunisia şi Israel.  Cultura arabă e deosebită, colorată şi bogată. Sunt impresionată de bazarurile tipice acestor ţări. În Tunisia am vizitat pustiul, în Iordania, la fel, am văzut deşertul şi oameni care trăiesc în case vechi, ai impresia că au fost zidite cu mii de ani în urmă. Acum îmi doresc să zbor în Maroc şi Iran.

Cum alegi zborurile, preţurile? E totuşi o investiţie de neglijat.

Aşa e, sunt foarte atentă când aleg preţul biletelor. De obicei, călătoresc în extra- sezon. În UE e ok să călătoreşti în noiembrie, ianuarie, februarie. Trece sezonul de sărbători. De asemenea, apelez la companiile low-cost. Dacă este opţiunea de a ajunge cu autocarul, nu e nicio problemă. Noi nu avem o comunicare dintre agenţiile de bilete şi companiile avia. E acelaşi preţ peste tot.

Care sunt destinaţiile următoare pe care vrei să le vezi?

Urmează, începând cu 22 martie, să vizitez Norvegia, Lituania şi Finlanda,  dar plecarea va fi  din Kiev. Dacă situaţia din Kiev va fi tensionată, cred că o voi amâna. Vreau foarte mult să ajung în Iran şi în Cracovia.

Viorica, eu îţi doresc drum bun în toate călătoriile tale şi te aşteptăm cu noi impresii pe blogul tău!

Vă mulţumesc mult!

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди