Люди

Visul "chimic" al Danielei Artiomov

Daniela Artiomov are 17 ani şi învaţă în clasa a X-a, profil real, Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" din Ungheni. De fapt, idea scrierii acestui material despre Dana a apărut spontan, atunci când am descoperit-o pe una din reţelele de socializare. Ştiam că are ce îmi povesti, mai ales că la vârsta ei a reuşit să viziteze multe ţări din Europa, graţie implicării în lumea voluntariatului, dar şi a orchestrei de jazz din care face parte. Daniela mi-a povestit şi despre marea ei pasiune pentru chimie, materia preferată de la liceu. Dar mai multe despre eroina acestui material, citiţi în rândurile de mai jos!

Povestea mea din lumea voluntariatului începe acum 2 ani, încă nu puteam da o definiţie a acestui termen. Totul a început din momentul când împreună cu o prietenă am participat la seminarul "Adolescenţa fără violenţă", organizat de Crucea Roşie Ungheni. Ne-am înscris ca voluntare şi împreună distribuiam colete bătrânilor, organizam diverse activităţi cu copiii cu dizabilităţi, plecam împreună cu alţi tineri  în sate, unde  organizam diverse seminare şi încercam să redăm zâmbete tuturor oamenilor. Apoi am început să activez ca voluntar la "Centrul Regional de Resurse pentru Tineri" Ungheni  şi în unele organizaţii din Chişinău.

Nevoia de a face lucruri frumoase, m-a determinat să mă implic mai activ în astfel de activităţi. Doream să particip la activităţi interesante, care să mă dezvolte ca personalitate şi pentru că  de mică îmi  doream să realizez o schimbare în Republica Moldova, din acest motiv trăiesc după principiul: "Dacă doreşti să schimbi lumea, începe cu tine însuţi." Munca de voluntar mi-a oferit o mulţime de oportunităţi în viaţă, m-a învăţat să privesc totul din alt unghi şi să mă bucur de cele mai mărunte lucruri.  Aşa am cunoscut o mulţime de oameni, mi-am împărtăşit ideile şi am învăţat să lupt pentru tot ce-mi doresc.

Scopul implicării mele este de a sensibiliza şi alţi tineri să realizeze diverse lucruri prin care vor avea parte de satisfacţie sufletească. Astfel, împreună vom tinde spre un viitor prosper şi plin de oportunităţi. Dacă dorim să atingem cele mai înalte culmi, atunci trebuie să muncim mult pentru asta şi totul începe de aici: pui suflet în ceea ce faci şi nu poţi rămâne indiferent la ceea ce se petrece în jurul tău.

Adolescenţa e perioada în care suntem în cautarea multor răspunsuri, perioada în care ne modelăm personalitatea şi în care încercăm să ne cunoaştem pe noi înşine. Voluntariatul e o bună metodă de a evada din stările debusolate şi de a ne simţi împliniţi. Pentru că astfel oferim timpul nostru, dar primim în schimb speranţe şi o multime de emoţii pozitive.

Recunosc, am un program destul de încărcat, dar îmi place ceea ce fac. Sunt pasionată de chimie, această materie reprezintă pentru mine o "lume" în care sunt liberă să fac totul la ce aspir, să fac  performanţă în chimie, pentru că de această ştiinţă ţine şi viitoare mea profesie.  În afară de voluntariat şi chimie, mai sunt şi vice-primar în Consiliul Local al Tinerilor din Ungheni, fac cursuri de limbă engleză în cadrul programului Access Micro Scholarship Program şi sunt membră în Orchestra de Jazz "Accelerat" din  Ungheni. Toate acestea contribuie la realizarea visurilor mele şi nicidecum nu-mi defavorizează timpul pe care-l acord şcolii.

În 2010, împreună cu Orchestra de jazz "Accelerat" am cântat la un concert organizat în Riga, Letonia. În 2012 am participat la tabăra "Sulina" din Tulcea, România. În 2013  am participat la tabăra ecologică din Auce, Letonia. Tot în 2013 am participat la Schimbul Intercultural din Elvetia. Astfel, am avut şansa de a mai vizita astfel de ţări ca: Ungaria, Austria, Germania. În 2014 am participat cu orchestra de jazz "Accelerat" la un concurs din Vaslui, România.

În 2013 am participat şi la tabăra de leadership "Wave Week Moldova" 2013, unde am învăţat o mulţime de lucruri noi, am realizat diverse activităţi de voluntariat. Împreună cu 4 tineri din Ungheni, Căuşeni ,Chişinau şi voluntara de la Corpul Pacii, Romy Solomon am iniţiat un grup "Non discriminare în Moldova" cu scopul de a ne aduce aportul nostru în combaterea unui astfel de fenomen din Republica Moldova cum ar fi discriminarea. Sper să avem success!

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди