Люди

Ana Potoroacă, despre studenţia din Occident şi întoarcerea sa în Moldova

Câţi dintre tinerii noştri, şcoliţi în Vest, au revenit în ţară, pentru a contribui la dezvoltarea ei? Cu siguranţă, chiar şi acei puţini, sunt adevăraţi eroi. Ei au lăsat confortul ţărilor din Occident pentru a lupta cu tranziţia din Republica Moldova. Ana Potoroacă este un reprezentant al acestui grup de tineri. Cu licenţa luată în Lituania şi masterul în Marea Britanie, Ana lucrează acum în Moldova. S-a întors acasă. Ce a determinat-o să revină în ţară şi cum au fost studiile în Vest, citiţi în materialul de mai jos.

Ana, tu ai experienţa studiilor peste hotare, atât licenţa cât şi master. Hai să le luăm pe rând: unde ai făcut licenţa şi ce impresii ţi-au lăsat aceste studii?

Licenţa am facut-o la LCC International University din oraselul Klaipeda, în Lituania, în domeniul administrării afacerilor. Este o instituţie mică, unde învaţă vreo 700 de studenţi. Universitatea urmează modelul american Liberal Arts Education, scopul căruia este,în primul rând, de a învaţă studenţii să gândească critic şi de a le oferi oportunitatea  să se dezvolte multilateral.

Studiile de acolo m-au învăţat să… învăţ. Şcoala vestică nu te face să înveţi pe de rost, ci te învaţă să gândeşti, să scrii şi să studiezi. După părerea mea, elevii din Republica Moldova ar trebui să fie obişnuiţi să  facă asta  încă din clasele primare. Din păcate, modelul " de a toci totul pe de rost" încă mai predomină de când eram eu elevă, iar asta nu-ţi conferă abilităţi ce te-ar ajuta mai târziu  la universitate şi în viaţă.

Iar masteratul?

Masteratul l-am făcut în Development Economics, la University of Sussex, in Brighton – o şcoală de top în domeniul economic din Marea Britanie. Aceasta a fost o experienţă cu totul diferită de licenţă. Dacă licenţa a fost un curs care m-a ajutat să mă dezvolt "pe orizontală", adică să-mi lărgesc orizonturile, să învăţ să gândesc critic, să mă dezvolt ca persoană, masteratul a fost un curs intens tehnic, în care am căpătat abilităţi analitice, tehnice, de specialitate. Aici vorbesc despre lucrul cu datele, modelare matematică şi econometrică şi, desigur, că lucrul cu software-ul specializat. Printre profesorii de la masterat s-au numărat economişti cu renume mondial, iar eu sunt mândră că am avut norocul să învăţ de la ei.

Ce îi deosebeşte pe tinerii vestici de ai noştri?

Tinerii vestici nu se grăbesc. Ei nu se tem să ia un an pauză după liceu, ca să înţeleagă mai bine ce vor să facă cu viaţa lor. Ei nu se tem să-şi ia rucsacul şi să plece să cunoască lumea şi pe ei înşişi, neavând mulţi bani în buzunar. Ei mi-au părut a fi mai independenţi, mai liberi, mai aventurieri, mai zâmbăreţi şi mai deschişi.

Totodată, tinerii noştri care merg peste hotare au şi ei ceva în comun cu tinerii vestici. Nu ştiu dacă se învaţă de la ei de bine şi devin şi ei aşa, sau din start, tinerii care aleg să-şi facă studiile peste hotare, au o gândire mai diferită. Dar pot spune cu siguranţă că mi-am făcut prieteni buni printre moldovenii cu care am învăţat la facultate şi ei vor zâmbi când vor citi aceste rânduri!

Acum lucrezi  în  Moldova, la o companie străină. Cum te simţi în acest job şi ce faci, concret?

Acum activez la Kimetrica, o companie care oferă consultanţă în monitorizarea şi evaluarea intervenţiilor în dezvoltarea şi gestionarea dezastrelor. Este o companie internaţională cu sediul în SUA şi reprezentanţe în Kenya, Etiopia, Africa de Sud şi, de curând, în Republica Moldova. În calitate de Monitoring & Evaluation Officer, mă ocup de designul proiectelor de evaluare a impactului, analiza datelor şi raportare. Este o poziţie analitică, care îmi dă oportunitatea să aplic ceea ce am învăţat la masterat. Totodată, aici continui să învăţ, să mă dezvolt şi să cresc, lucru pe care îl apreciez enorm la această companie. Mai mult ca atât, am ocazia să lucrez într-o echipă multinaţională, alături de experţi în domeniu de la care am multe să învăţ.

Ce te-a determinat să revii în ţară?

În ţară am revenit pentru că toţi cei dragi îmi sunt aici. La drept vorbind, niciodată nu am avut intenţia să rămân peste hotare. Scopul meu era să fac şcoala peste hotare şi să mă întorc acasă. Eram convinsă că odată ce ai să oferi un set de abilităţi concrete, cerere pe piaţa de muncă în Republica Moldova se va găsi şi am avut dreptate. Mai mult ca atât, forţa de muncă calificată de la noi din ţara costă relativ  mai ieftin decât cea din Europa şi chiar şi din Africa, ceea ce poate fi un avantaj al nostru.

Îmi spuneai ceva legat de job-ul tău, că acum sunteţi axaţi pe continentul african. Ce presupune mai concret, aceste acţiuni?

Noi lucrăm cu sectorul non-profit, iar clienţii noştri sunt donatorii mari: Banca Mondială, agenţiile Naţiunilor Unite, OECD, DFID, USAID  şi agenţii non-guvernamentale. La moment, compania noastră lucrează preponderent în Africa şi Asia de  Sud, datorită faptului că, în primul rând, donatorii privesc în acea direcţie, dar şi din cauză că oficiul tehnic al companiei să află în Nairobi. Acum  că avem reprezentanţă şi în Moldova, vom încerca să ne extindem operaţiunile şi în Europa de Est şi Asia Centrală.

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди