Люди

Sergiu Cumatrenco Jr: Să fii producător în Republica Moldova înseamnă să crezi în imposibil

Sergiu Cumatrenco Jr:  Să fii producător în Republica Moldova înseamnă să crezi în imposibil

Pe 4 aprilie, la cinematograful “Odeon" va avea loc premiera filmului autohton "Ce Lume Minunată". Începând cu ora 20:30 filmul poate fi vizionat de publicul cinefil. Despre producerea unui film şi despre detaliile din culise discutăm cu Sergiu Cumatrenco Jr., producătorul lungmetrajului."Ce Lume Minunată" este un film inspirat din evenimentele petrecute în data de 7 aprilie 2009 şi este un proiect independent, apolitic care vine să relateze o istorie de viaţă.

Filmul "Ce lume minunată" vine să povestească o realitate. Despre 7 aprilie s-au prezentat foarte multe realităţi. De ce oamenii trebuie să creadă realitatea voastră?

Spectatorii sunt liberi să creadă ce vor. Noi nu venim să relatăm ce s-a întîmplat pas cu pas pe 7 aprilie sau să operăm cu termeni din politică, partide, asta chiar nu ne interesează. Punct. Filmul nostru este unul inspirat din realitate şi este istoria inventată a unui tînăr, care a venit acasă să-şi vadă mama, doar că ulterior îţi dai seama că nu a ales perioada potrivită.

Cît de complicat este să obţii suma necesară pentru a începe filmările unui lungmetraj?

Nimic nu e simplu. Nimic nu e complicat. Pentru a obţine bani contează, cred, cel mai mult motivul şi dorinţa care ne mişcă. Am început de la a scrie vreo 40 de scrisori, cu rugăminţi şi avantaje reciproce a colaborării.  Răspunsurile erau diferite, uneori însă funcţionau ca şi un nou punct de pornire cu acelaşi ţel – a găsi bani care ar mişca din loc ideea. Pînă la urmă am rămas pe cont propriu, dar ideea s-a mişcat, poate nu aşa cum credeam din capătul locului, poate cu alte resurse, mai mici decît mă aşteptam, dar mai mari decît mi-am putut imagina.

Şi s-a dovedit, a cîta oară, cît de important e să investeşti pe lîngă resurse fianciare şi prietenie, omenie, înţelegere. Rabdarea echipei mele de la YouBeSC, resursele profesioniste şi tehnice, capacitatea mea de a mobiliza, dar şi numele lui Anatol Durbală, au funcţionat. Dumnealui, de exemplu, a mobilizat o echipă de tineri actori care au venit,  poate chiar din simpatie şi respect faţă de regizor, şi le mulţumesc ca s-au implicat aşa, contribuind cu ce au putut ca filmările să decurgă cu brio.

De asemenea, este important faptul că actorii centrali sunt dintre cei mai buni actori moldoveni, deşi din diferite generaţii. Tandemul lor s-a dovedit a fi potrivit pentru a transmite subtilităţile ce fac parte din ideea filmului.

Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul şi ajutorul acordat mai multor persoane, companii şi instituţii. De exemplu, pentru scene în care apar oamenii legii, Ministerul de Interne ne-a acordat uniforme, autovehicole si accesul de a filma în comisariate. Ministerul Apărării ne-a dat arme, de asemenea o companie aeriană ne-a permis să facem filmările la bordul unui avion. Am avut sprijin chiar și din partea Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Folosind aceasta oportunitate, vreau să le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi în special echipei de creaţie, care a muncit zile şi nopţi, timp de 2 ani numai ca filmul să fie posibil.

În ce măsură un producător poate influenţa procesul de creaţie?

De această dată, funcţia producătorului pe care mi-am asumat-o s-a dovedit a fi nu doar cea de a  dirija procesele financiare. În realitatea moldovenească  am acţionat ca şi o forţă componentă a procesului integral. Ca şi producător am depus toate forţele şi  grija ca echipa de filmare să muncească eficient, să găsesc soluţii, să ofer condiţii, să caut răspunsuri, să implic şi să combin ce ar părea uneori imposibil să se întîmple. Ca şi producător a trebuit să fac tot posibilul ca filmul "Ce Lume Minunată" să se întîmple. Şi filmul s-a întîmplat.

Luînd în consideraţie că mulţi participanţi ai acelor evenimente sunt în viaţă, cum aţi lucrat cu sursele directe, cum aţi luat legătura cu ei?

De acest lucru s-a ocupat Anatol Durbală. S-a documentat de la sursa directă, de la  oameni reali, care cu voia sau fără voia lor, au trecut prin acele evenimente. Emoţiile, trăirile şi amintirile lor au fost foarte preţioase şi au stat la baza scenariului.

De asemenea,  am vizionat cadre documentare făcute în acea perioadă şi am rămas îngroziţi de subtilităţile nevorbite, neauzite. Cu toate astea, filmul este unul apolitic, politica fiind subiectul epuizat care ne-a interesat cel mai puţin. De aceasta dată ne-am propus să vorbim la personal despre istoria unui tînăr, care involuntar este parte componentă a unui scenariu cu tenta de drama.

"Ce lume minunată" este un lungmetraj inspirat din fapte reale, deci este un film de ficţiune. De ce aţi vrut să arătaţi evenimentele din pespectiva artistică?

Eu am mai făcut filme documentare, sunt şi ele destul de complicat de realizat şi merită tot efortul. Însă, de această dată am vrut să fac un film artistic, un film care să vorbească oamenilor din sala de cinematograf.

Şi m-am convins că în echipă  putem face filme autohtone de calitate, cu subiecte care ne interesează pe noi moldovenii şi ne vizează în mod direct. Cu riscul de a mă repeta, o zic încă o dată: nu este un film politic sau documentar. Documentarele la această temă sunt pe seama istoricilor, jurnaliştilor, politicienilor la urma urmei. Se ştie că există temeri, interese şi motive,  însă filmul nostru este o viziune artistică ce oglindeşte aceeaşi perioadă zgomotoasă, dar el exista prin personajul prin care se pot identifica foarte mulţi dintre noi.

În viziunea ta cu ce mesaj vine filmul, ce trebuie publicul să înţeleagă?

Auditoriul este cel care decide subtextele şi mesajele. Nu cred că e corect  să îmi asum rolul de "translator", pentru că fiecare avem percepţii individuale. Cert este faptul că oamenii nu vin la acest film ca să mănînce pop-corn şi printre altele să vadă o comedie romantică. Posibil că după vizionare vor apărea întrebări la care spectatorii  îşi vor răspunde în mod individual. Trebuie doar sa previn curioşii că nu vor lipsi scenele de violenţă, limbajul licenţios, scenele cu nuditate voalată, dar şi dialogurile, pe alocuri pline de umor, înţeles de noi moldovenii într-un mod aparte. Cu alte cuvinte -  un film surprins din viaţă.

Ce înseamnă să fii producător de film în Republica Moldova?

Să fii producător în Republica Moldova înseamnă să fii de toate: şi artist, şi manager. Să fii producător mai înseamnă să fii o persoană curajoasă, care pretinde că nimic nu este imposibil, o persoană care caută idei noi, care promite şi face. Producător în Republica Moldova este omul care poate promova valorile şi imaginea ţării şi care este deschis spre colaborări internaţionale.

Cum crezi, acele evenimente din 7 aprilie au schimbat Moldova?

Şi da şi nu, ambele sunt adevărate în măsura realităţii existente.

Anastasia Deleanu

allfun

Еще Люди