Columns

Il Separatio

Il Separatio

Fabrica de staruri

"Cel mai sigur mod de a corupe o puștoaică este cel de a o încuraja să se țină alături de cei care-i sprijină ideile și de a înlătura din viață pe cei care o contrazic." F. Nietzsche

Eu, trebuie să recunosc, am făcut foarte multe prostii la viaţa asta, grave de tot şi am pus nu o dată la mare încercare nervii părinţilor. Dar de fiecare dată am fost surprins de atitudinea manifestată de ei: nici măcar nu strigau, mai încercau să mă înveţe minte, dar niciodată nu şi-au permis să ridice mâna la mine sau să mă pedepsească într-o manieră inedită. Are taică-meu, care a făcut armata la marină, o vorbă genială: "O corabie arată foarte frumos în port, doar că locul ei este în larg, pe mare!"


Un studiu recent, care a întrunint cercetările mai multor specialişti din domeniul psihanalizei, a demonstrat că oamenii, cu cât sunt mai inteligenţi, cu atât au mai multă încredere în alţi oameni. M-a făcut încă odată să conştientizez că dragostea părintească este genială, capabilă de a înţelege şi tolera orice. Un lucru îl ţin minte cu siguranţă – această încredere, cu timpul, mă responsabiliză tot mai mult!

Dar cum ar fi să avem aceiaşi încredere în toţi oamenii?! Da da, în toţi, fără a alege.

Aud foarte frecvent fraza:"Nu mai poţi avea încredere în nimeni, înafară de tine însuţi!" Și observ că această frază cel mai fercvent o folosesc anume adolescenţii. Ei sunt cel mai frecvent înşelaţi, trădaţi, neînţeleşi şi subapreciaţi! De fapt, nu este nimic de mirare, este vârsta la care avem cele mai mari aşteptari şi ne facem cele mai nejustificate iluzii despre posibilităţile pe care le avem.

"Și nu ne duce pe noi în ispită, Și ne izbăveşte de cel viclean" sunt cuvinetele din "Tatăl nostru", cea mai cunoscută rugăciune creştină din lume. Anume ele m-au dus cu gândul că cel mai frecvent ne simţim înşelaţi şi trădaţi anume pentru că nu ştim să credităm corect cu încredere oamenii care ne înconjoară, fiindcă poţi fi dezamăgit doar atunci când ai aşteptări. Nu ne dezamăgesc oamenii pe noi, ci noi îi împovărăm cu prea multă încredere şi responsabilitate şi aşteptăm echivalentul înapoi!

Păi şi cum de atunci părinţii ne creditează cu atâta încredere – doar ei sunt cei care au cele mai mari aşteptări de la noi?! Ideea este că părinţii ştiu să aştepte, deoarece fiecăruia îi vine momentul de glorie, fiecare are clipa când este vedetă la Fabrica de Staruri a vieţii. Iar părinţii sunt unicii dispuşi să aştepte oricât este nevoie pentru a vedea acest moment.

Probabil, din acest motiv şi cuplurile în care există această încredere necondiţionată sunt cele mai trainice. Este important să ştii să responsabilizezi corect partenerul(a) cu toată îcrederea necesară, încât să nu fie sufocat de exprimarea permanentă a aşteptărilor:" Nu mă interesează la ce visezi tu acolo, faptele mă interesează!"

În fine, Vă doresc tuturor să Vă perfecţionaţi continuu, fiindcă doar aşa veţi realiza toate scopurile şi visele la care aspiraţi. Aveţi încredere în oameni şi Vă asigur că într-o bună zi veţi spune din nou: " De unde mă aşteptam cel mai puţin, de acolo a venit", deoarece fiecare om are acel moment de glorie la Fabrica de Staruri. Și poţi împărţi succesul cu el doar dacă mereu i-ai fost alături.

Еще Columns