Люди

Nati Vozian - despre blog, tineri, călătorii şi inspiraţie

Mulţi tineri din ţara noastră au decis să rămână aici, acasă, pentru a munci la viitorul ei. O parte dintre ei, cu studii în Occident sau în altă ţară de peste hotarele Republicii Moldova, îşi dedică viaţa muncind în ţară, fără a regreta că au lăsat multe oportunităţi în străinătate. Nati Vozian este  o tânără care a venit acasă, după ce a studiat în Olanda şi a lucrat în România, a vizitat numeroase ţări, iar acum munceşte în Moldova. Este implicată într-o sumedenie de proiecte, (Consultant Naţional Progrme Economice, Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, proiectul NEXUS, finanţat de UE şi SDC ) destinate tinerilor şi nu doar,  are un blog,  este trainer, are activităţi voluntare şi lista poate continua. Vă invităm să lecturaţi acest interviu, pe care l-am realizat cu Nati, pentru a "fura" din experienţa ei, din trăirile ei.

Nati,  ai o experienţă vastă în mai multe domenii. Totuşi, să le luăm pe rând. Să vorbim despre tineri. Ce ne poţi spune despre activităţile tale ce au implicat lucrul cu tinerii?

În urmă cu trei ani, am înţeles că îmi place să contribui la  dezvoltare  profesională şi personală a tinerilor din Moldova. Atunci când mă implic în diverse activităţi de instruire, îmi doresc nu doar să îi învăţ  pe tineri anumite lucruri, dar şi să învăţ şi eu de la ei. Lucrez împreună cu echipa de la Centrul Media pentru Tineri (CMT) unde susţin training-uri pe subiecte civice, blogging, dar şi multe alte teme pe care îi interesează şi care ar dori să înveţe. Anul acesta de 8 martie, am realizat o campanie inedită cu tinerii de la CMT "Mama mea e super mamă". Mesajul pe care am dorit să îl  transmitem a fost – dragile noastre mame, noi vă iubim  şi vă  încurajăm să vă urmaţi visele. Sunt încântată că mai mulţi tineri de la CMT au devenit la rândul lor traineri, ei fac seminare şi ateliere cu semenii lor. Pentru mine este un succes şi o realizare frumoasă atunci când îi văd implicaţi.

Ai fost implicată într-un proiect destinat tinerelor, numit Academia LeaderSHE. Cu ce experienţă te-ai ales în urma acestor seminare?

Aşa este. LeaderSHE este un proiect de suflet în care m-am implicat cu mult drag. Sunt mândră că mentele mele, au rezultate frumoase. Una dintre ele este studentă la medicină, alta a fost admisă recent la una din cele mai bune universităţi din Olanda. Fiind mentor, am încercat să le ofer tot suportul meu şi să le încurajez să ia decizii, fiind bine informate şi asumându-şi responsabilitatea privind viitorul lor profesional.  Astăzi, văzând rezultatele lor,  mă bucur enorm că le-am putut fi de real ajutor. De asemenea, sunt bucuroasă că una din menteele mele a fost implicată într-o simulare în premieră pentru Moldova  a Consiliului Europei. Mai mult decât atât, ea împreună cu alte participante LeaderShe au organizat două  evenimente inedite  pentru orientarea tinerilor în cariera. La primul eveniment, a fost invitată şi dna Maia Sandu, iar la cel de-al doilea - profesionişti din diverse domenii (antreprenoriat, comunicare, economie), care le-au oferit sfaturi utile în alegerea şi dezvoltarea carierei, în baza propriei experienţe.

Daimond Chalenge, proiect destinat tinerilor antreprenori. Care a fost aportul tău în cadrul acestuia?

Am salutat de la început acest proiect, scopul căruia a fost să dezvolte spiritul antreprenorial în rândul tineilor, prin sciererea unui bussiness plan în baza unor idei reale. Eu am fost mentor pentru o echipă de patru fete. Ele chiar au iniţiat o mini afacere foarte interesantă, care sunt sigură ca ar putea să aibă perspective de dezvoltare foarte bune în Moldova. Sunt mândră de ele, de curajul lor şi de dorinţa de a învăţa.

Rămânem tot la capitolul tineri şi vreau să ne vorbeşti despre tabăra DOR. Un proiect unic pentru ţara noastră. Prin ce e atât de specială aceată tabără?

Scopul acestui program este de a crea şi dezvolta legături emoţionale şi culturale cu ţara de origine a copiilor moldoveni care locuiesc peste hotare. Foarte multă lume a fost sceptică atunci când s-a lansat programul. Dar  aşteptările noastre au fost depăşite. Am primit daruri de Crăciun din partea copiilor care au participat la tabără, mulţumiri din partea părinţilor, felicitări. Pentru anul acesta, ne propunem să implicăm 80 de copii din diasporă şi 20 din ţară. Anul trecut au avut o serie de activităţi superbe - copii au cântat cu Vali Boghean, au gătit cu  Petru Scaleţchi, au avut ateliere foto cu Natalia Gârbu,  au dansat hora în PMAN etc. Tabăra DOR este o iniţiativă binevenită şi frumoasă. Ne gândim mai întâi la copii care sunt viitorul nostru.


Ai un blog de ceva timp, chiar ai devenit un nume în lumea on line din Moldova. Eşti implicată şi în platforma Bloguvern. Prin ce se deosebesc postările de pe blogul personal, de cele de pe bloguvern?

Bloguvern a venit cu o iniţiativă similară cu ceea ce este "shadow government" în Marea Britanie. Este ca un Guvern din umbră care explică simplu oamenilor ce face adevăratul Guvern. Când am primit propunerea de a scrie la Bloguvern, am acceptat-o ca pe o  adevărată provocare pentru că nu ştiam ce voi face. Mai târziu, datorită trainingurilor şi actviităţilor interesante am prins gustul de a scrie despre politici publice. Pentru a scrie pe înţelesul oamenilor despre subiecte complicate economice, sociale şi financiare, am creat un personaj special - mătuşa Dusea! Împreună cu mătuşa Dusea, am scris peste 50 de articole, încercând să creăm o Moldovă pe înţelesul tuturor.

Iar la final, o întrebare mai lejeră! Ai avut oportunitatea să călătoreşti în multe ţări ale lumii. Cum e această experienţă de călător?

Călătoriile pentru mine sunt mai mult decât o pasiune, sunt un stil de viaţa, o cale de a mă dezvolta şi creşte personal şi spiritual. Bilanţul meu arată că până acum am vizitat 22 de ţări şi 66 de oraşe. Pentru că eu sunt o persoană dinamică şi energică, experienţa mea de călător este una foarte  activă şi diversă – am explorat o buna parte din Europa, am început a gusta din Asia, după călătoriile în Turcia, Israel, Thailanda. Pe viitor îmi propun să descopăr Africa de Nord. Unul din cele mai captivante şi aventuriere momente, l-am trăi în Bangkok – încercând timp de câteva ore, la o oră tardivă, să găsesc cu patima unui turist, mânat de curiozitate, cartierul chinezesc, rătăcind pe stradele înguste, cu arome exotice. În rest, sunt o persoana atentă şi prudentă în călătorii – îmi planific, de obicei, foarte  bine traseele şi obiectivele pe care vreau să le vizitez.

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди