Люди

Octavian Orheianu: Sportul este o educație foarte bună

Octavian Orheianu: Sportul este o educație foarte bună

La 22 martie 2014 Chișinăul a găzduit pentru a treia oară turneul din circuitul mondial King of Kings (KOK), care s-a soldat cu numeroase titluri pentru sportivii noștri. Am decis să merg de această dată la clubul Lion, un club format din tineri ambițioși, pe care i-am găsit muncind pentru următoarele campionate. În ceea ce urmeză îl veți cunoaște pe președintele clubului, Octavian Orheianu, și veți afla despre succesele moldovenilor la capitolul sport.

De ce ați ales denumirea Lion?

Clubul nostru a fost format în anul 2010 și povestea acestuia e una destul de interesantă. 10 ani am fost plecat prin Europa și unde nu mergeam peste tot aveam prieteni care practicau sportul. Mi-am pus atunci ca scop să deschid și eu un club sportiv. Fiind patriot din fire, am ținut neapărat ca acest club să fie deschis în Moldova. Imediat ce l-am inaugurat, sportivii noștri ne-au demonstrat succese, participând la diverse campionate  și ocupând cele mai bune poziții. Au titluri de campioni, vicecampioni, titluri naționale, europene, mondiale și toate acestea se datorează muncii pe care o practică zi de zi. Pentru mine leul semnifică mai mult decât un animal, mereu am fost pasionat de puterea și superioritatea acestuia. Pentru că anume acest animal este simbolul puterii, al caracterului, clubul a primit această denumire, ca membrii acestuia să tindă a fi similari leului.

În acest an gala KOK a fost organizată în Moldova, cum este selectată țara în care urmează să aibă loc acest eveniment?

Promotorul KOK   este din Moldova, e vorba de președintele federatiei, domnul Dorin Damir. Dumnealui este acea persoană care decide unde se va desfășura turneul. Odată stabilită țara, toate 3 evenimente pe parcursul unui an, se vor desfășura anume în acea țară. Anul acesta turneele au avut loc în luna septembrie, decembrie și respectiv martie.

La ce evenimente remarcabile au participat membrii clubului?

Gala KOK este cunoscută în zeci de țări și de fiecare dată sportivii noștri au adus rezultate foarte bune.  Au mai participat La Vilnius, unde s-au ales cu titluri  Maxim Răilean, Matei Vitalie. Sportivii noștri au mai participat la campionatul din Azerbaijan, la campionatul Asiei din Uzbekistan, la campionatele din România, Rusia și Ucraina.

Cine sunt cei mai buni luptători ai clubului?

Matei Vitalie, care mai este și antrenor, Stanislav Reniță - un sportiv tânăr și talentat, Curtiș Victor, Pavel Voronin.

De ce aleg tinerii anume acest club, cu ce îi motivați?

De obicei, tinerii care vin au fost sfătuiți să vină aici, de unde deducem că avem un feedback bun. Clubul nostru mereu se află în dezvoltare, mereu prosperăm. Atragem o atenție deosebită copiilor care sunt primiți aici de la vârsta de 5 ani.

Tinerii care vin în clubul Dvs vin ca să devină campioni sau pentru a se menține în formă?

80% dintre tineri vin aici pentru a devini campioni, iar restul 20% pentru a se menține în formă. Pe parcurs, însă, tinerii pot migra dintr-o tabără în alta. Vin foarte mulți tineri care au făcut anterior sau fotbal sau chiar dansuri.

Cât despre tine, ai și tu un trecut legat de sport?

Când eram copil nu am avut posibilitatea să fac sport de performanță, am făcut puțin fotbal, luptele le practicam la liceul sportiv, dar rămâneam a fi pasionat de sport și din acest motiv am și deschis acest club.

Cum te implici în  pregătirea sportivilor?

Avem 300 de sportivi în cadrul clubului. Cunosc fiecare membru în parte, îi cunosc personalitatea, competențele fiecăruia. Înainte de luptă mă implic necondiționat în pregătirea lor. În general, suntem în relații foarte bune cu fiecare, prieteni aș fi puțin spune chiar, ei  sunt ca niște frați mai mici ai mei.

Cu ce ar trebui să jertfească un sportiv pentru a se dedica anume acestui sport?

Un sportiv  adevărat trebuie să jertfească cu absolut tot. Pentru a ajunge sus pe scara performanțelor, un sportiv trebuie să se dedice în totalitate sportului. Trebuie să jertfească și relația cu femeile, atâta timp cât pentru ele nu poate avea timp. Aceasta este, apropo, o problemă foarte actuală; cum își gasesc prietenă, băieții uită și de antrenamente și de tot.

Se merită atunci șă facă toate aceste sacrificii?

Am să vă las să răspundeți singuri la această întrebare, dându-vă câteva exemple. La aceste lupte pe care le organizăm noi participă cei mai de top sportivi din lume,  iar premiul mare este 200 mii euro. Au fost organizate lupte, unde premiul cel mare era de un milion de dolari. Aceasta este prima parte, iar cea de-a doua este că ai șansa să intri în istorie, să reprezinți țara ta la nivel internațional, să ridici în fața întregii lumi drapelul țării tale.

Pe lângă fizicul pe care îl au sportivii, la nivel moral, spiritual ce mai dobândesc ei?

Sportul este o educație foarte bună, atât pentru copilași, cât și pentru maturi, toți  au parte de dezvoltare în personalitatea lor. Pe mulți tineri i-am adus de la internate sau de pe stradă și le-am oferit condițiile să se antreneze și să se dezvolte. Tinerii își formează un caracter, devin bărbați adevărați. Chiar dacă au o bună pregătire fizică, sportivii noștri nu au să provoace conflicte, ei doar au să se poată apăra sau în caz de va fi cineva mai slab, să-I poată lua lui apărarea. Un adevărat sportiv nu va profita de faptul că este instruit și poate să se bată.

Cât de important este partea cu nutriția?

Este foarte important cum se alimentează sportivii, avem antrenori care le stabilesc o dietă, dacă aceasta este necesară. Există categoriile de masă, cărora trebuie să le corespundă sportivii. În caz de există un surplus de kilograme, cu ajutorul dietelor sportivul neapărat trebuie să le dea jos din timp. Trebuie să se alimenteze cu multe proteine, fără grăsimi.

Primesc și suplimente sportivii?

Membrii clubului nostru sunt tineri și puternici și primesc doar suplimente pe bază naturală. Le recomand să ia vitamine, aminoacizi pentru a putea face față antrenamentelor.

Ce planuri are Lion pentru viitor?

Noi avem doar planuri mari, să stimulăm sportivii noștri să ajungă la cel mai înalt nivel. Ne gândim să creăm un proiect care va avea loc în clubul nostru, lunar, unde vom invita luptători din diferite țări.
În viitorul apropiat, în perioada 1-4 mai, la Manej va fi organizat un turneu pentru amatori K1.

Vica Gavrilenco

allfun

Еще Люди