Наше всё

Vera Zadoinov. O actriţă adevărată la doar 14 ani

Este posesoarea unor ochi mari, frumoşi şi atât de senini, încât ajungi să te pierzi în albăstrimea lor. Are o voce caldă, cu un timbru plăcut şi o blândeţe care i se "citeşte" în tot ceea ce face. Intuiesc că acelaşi lucru l-a remarcat şi marele regizor Valeriu Jereghi, care a invitat-o să joace în drama  istorică "Occupation". Este vorba de Vera Zadoinov, actriţa de doar 14 ani, care joacă unul din rolurile principale ale acestei pelicule, mai exact, cel al unei copile, de aceeaşi vârstă si cu aceleaşi calităţi ca şi tânăra actriţă.

Vera, permite-mi să te felicit cu debutul tău în cinematografie şi tot odată să te întreb cum ai ajuns să faci parte din echipa de filmare a regizorului Valeriu Jereghi?

Voi începe cu ceea că mă visez actriţă de film încă de când eram mică, chiar dacă părinţii mei spuneau că acest lucru este imposibil de realizat în Moldova. Eu, însă, cred în visul meu. Bunelul Victor a fost cel care m-a învăţat că dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, dorinţa ta neapărat se va împlini. Rămânea să aştept clipa... Şi ea a venit datorită regizorului Valeriu Jereghi, care este şi prieten cu părinţii mei. Personal, îl cunoşteam mai mult din pozele şi articolele pe care le citisem. Văzusem şi filmul "Arevederci", care m-a emoţionat până la lacrimi. Propunerea a venit la câteva zile după o întâlnire întâmplătoare în oraş cu dumnealui, în timp ce eu eram cu părinţii mei. Probabil de aceea, atunci când mama m-a anunţat că maestrul mi-a oferit un rol în pelicula pe care urma să o filmeze, nu îmi venea să cred. Îmi amintesc că în acea zi, am întrebat-o de o sută de ori dacă e adevărat. Ulterior, am aflat că dumnealui era în căutarea unei fetiţe care în mare parte se asemăna cu mine. Astfel, am ajuns să fac parte din echipa de filmare a maestrului Valeriu Jereghi, fapt pentru care sunt foarte onorată.

Să înţeleg că nu ai trecut nici un casting?

Nu, nu am trecut nici un casting. De fapt, maestrul nu a făcut castinguri pentru acest rol, din câte am înţeles eu ulterior. Personajul meu din film este o fetiţă care se aseamănă la chip şi la caracter cu mine. E un copil exact cum sunt eu în viaţa de zi cu zi, doar că are un alt nume. Până să fiu aleasă a trebuit să fac o filmare, unde să fie bine văzuţi ochii mei şi pe care să o expediez la Kiev.  La scurt timp, am fost anunţată că rolul îmi aparţine.

Povesteşte-ne un pic despre eroina ta?

Eroina mea este o fetiţă de 14 ani pe nume Lesia, timidă, dar în acelaş timp curajoasă. Îşi iubeşte nespus de mult tatăl şi sora şi urăşte duşmanii ţării sale. Părinele ei luptă împotriva celor care vor să acapareze ţara.

Tu te regăseşti în rolul pe care îl joci?

Da, sunt şi eu într-o oarecare măsură o persoană timidă, liniştită. Şi eu îmi iubesc nespus de mult părinţii şi sora. Asemănarea vine şi din emoţia prin care trebuie să o redau atunci când se cere o atitudine proprie, o reacţie veridică faţă de mai multe situaţii din linia de subiect a filmului.

Apropo de film, care este linia de subiect dezbătută în peliculă?

Este o coproducţie româno-moldo-ucraineană, o drama istorică care povesteşte evenimente de acum un secol petrecute în Ucraina, mai exact izbucnirea războiului civil în ţara vecină şi impunerea unor ideologii străine de concetăţenii acestei ţări.

Ai mai avut experienţe actoriceşti anterior?

Am jucat în spectacole când eram mică, la grădiniţă apoi în clasele primare, în cadrul matineelor. Îmi aduc aminte că odată am jucat rolul unei vulpiţe, ulterior mi-am schimbat liceul şi unde cu regret nu am avut ocazia să joc în spectacole. Dacă sincer, elevii regretă că nu sunt implicaţi în activităţi teatrale sau alte manifestaţii scenice.

Cât timp te-ai aflat la Kiev?

Am fost de două ori şi de fiecare dată m-am aflat circa cinci zile. În viitorul apropiat urmează, să plec pentru a mă filma în cea mai interesantă parte din film. Mă aşteaptă scene dramatice, foarte emoţionante, cu cascadorie. Apropo, special pentru film am făcut lecţii de hipism.

Cine a fost alături de tine în tot acest răstimp?

Ambii părinţi au fost prima perioadă alături de mine. Am avut parte de o sărbătoare dublă, luând în consideraţie faptul că la data de 19 octombrie a avut loc prima zi de filmare dar şi ziua de naştere a maestrului Valeriu Jereghi. A doua oară, am fost însoţită de bunelul meu Victor, care mi-a fost alături pe toată perioada de filmare. Deja cine va merge cu mine data viitoare, rămâne de văzut.

Care au fost cele mai dificile momente pentru tine, în calitate de actriţă?

Mi-a fost dificil să accept gândul că va trebui să vorbesc în limba ucraineană. Recunosc, la început, chiar m-am speriat un pic. Când a văzut că am intrat în panică, mama mi-a zis că pot renunţa. Şi atunci m-am calmat şi am zis că nu renunţ, pentru că îmi doresc foarte mult să mă încerc în rol de actriţă, şi să fac faţă. De fapt, am depăşit acest moment cu ajutorul specialiştilor din Kiev care mi-au trimis scenariul audio ca să învăţ cum să pronunţ corect cuvintele în limba ucraineană, o limbă total străină pentru mine. Alte dificultăţi nu am întâlnit.

Părinţii tăi activează într-un domeniu, care nu are tangenţe cu cinematografia. De unde vine pasiunea şi talentul pentru film?

Părinţii mei chiar nu au tangenţă cu cinematografia. În schimb, buneii şi străbuneii sunt oameni de artă. Au fost şi sunt cântăreţi şi profesori de muzică. Cert e că toţi împreună m-au susţinut din prima clipă. Pasiunea pentru actorie vine probabil de la filmele bune. Aceasta îţi permite să realizezi lucruri pe care în viaţă nu le poţi face, poţi să te transformi dintr-o persoană în alta, să treci dintr-un comportament în altul, să-ţi redai emoţiile, să simţi ce a simţit personajul tău într-un moment de viaţă. Mă intrigă această posibilitate.

Care au fost primele lecţii de viaţă pe care le-ai învăţat la Kiev?

Munca de actor nu este deloc uşoară. Ne trezeam zilnic la orele 5 dimineaţa, iar o oră mai târziu eram pe platoul de filmare. Filmările, de regulă, finisau seara. Indiferent de faptul că era frig sau cald, suportam totul, întrucât eram membru al unei echipe profesioniste internationale. De la noi se cerea să depunem efort pentru realizarea unui proiect istoric al Ucrainei anilor 20 ai secolului trecut, cu participarea multor actori din Ucraina, Canada, Rusia, Lituania, Romania, China. Pentru ca să le reuşim pe toate trebuie să fiu foarte organizată, deoarece lucrul în echipă contează enorm de mult.

Crezi că viitorul tău va fi legat de domeniul cinematografiei?

Nu ştiu ce îmi rezervă viitorul, dar cu siguranţă că voi depune tot efortul pentru ca visul meu să prindă contur.

Ai reuşit să faci faţă programului şcolar, mai ales că eşti ultimul an de studii gimnaziale?

Cred că da, pentru că chiar dacă am lipsit de la ore, oricum am reuşit să recuperez materialul pierdut. Cum? Prin multă muncă. Am un program foarte încărcat. Zilnic vin acasă la orele 18-19.00 seara, uneori şi la 20.00 inclusiv sâmbăta şi duminica. Timp pentru ieşiri sau plimbări nu am deloc, dar nu mă plâng de asta.

Ce alte pasiuni şi hobby are Vera Zadoinov?

Îmi place să dansez. Fac parte din echipa de dans "Blak and White center". Anterior, când aveam mai mult timp liber desenam. Acum această pasiune a trecut la surioara mea Nelly. Curând pe 2 mai vom avea un concert intitulat "Chişinăul dansează". Mi-am încercat norocul şi la preselecţia concursului "Moldova are Talent" cu un dans. Acum sunt în aşteptarea rezultatului. Ador muzica şi cu această ocazie doresc să iau lecţii de chitară. Mi-aşi dori să cânt la fel de bine ca şi tata.

Cum a fost să lucrezi cu maestrul în cinematografie Valeriu Jereghi?

Domnul Valeriu Jereghi este un profesionist în adevăratul sens al cuvântului. Am observat că pe platoul de filmare, dumnealui trăieşte emoţiile fiecărui erou în parte. Eu m-am înţeles cu el din priviri. Atunci când dumnealui dorea să obţină emoţia care trebuie redată în film, ştia exact cum să explice din privire, din jumătate de cuvânt ce trebuia să fac în aşa fel încât eu să îl înţeleg din prima. Mie mi-a fost uşor să lucrez alături de maestru, Nu ştiu dacă dumnealui i-a fost uşor să lucreze cu mine. Eu am venit în echipă ne fiind o actriţă profesionistă, dar sper că acesta este doar un început.

Îţi mulţumesc pentru interviu şi îţi doresc baftă în tot ce faci.

Daniela Borodachi

allkids

Еще Наше всё