Люди

Diana Brescan: Pentru că sunt cea mai bună

Moldova se poate mândri cu mulți tineri talentați,  care ne reprezintă țara la nivel internațional și aduc acasă locuri de frunte de la diverse competiții unde participă. În interviul ce urmează discutăm cu Diana Brescan, o elevă care a reușit deja să se facă remarcată în domeniul muzicii.

Cum începe cariera de interpret la ora actuală?

Mi-am început cariera muzicală la vârsta de 10 ani. Până atunci  mă ocupam cu dansul și nici nu bănuiam că am capacități în domeniul muzicii, asta însă până în momentul când prima mea profesoară mi-a descoperit acest talent. Acesta a fost începutul, am înțeles atât eu, cât și părinții mei că muzica e viața mea și trebuie să perseverez în acest domeniu. Evident că începutul a fost unul dificil, cu greutăți, însă asta nu m-a descurajat, am ales să merg înainte și să fac față tuturor provocărilor, am știut tot timpul că sunt cea mai bună și mereu voi fi învingătoare.

Ce evenimente au marcat domeniul activității tale?

Vreau să accentuez că am participat la nenumărate festivaluri naționale și internaționale, cum ar fi: "Cerbul de Aur" din România, unde am luat  premiul 1,"Doua inimi gemene", unde, la fel, m-am ales cu premiul 1, "Trixies"din Bulgaria - premiul 1,"Delfinul Mării Negre" - Trofeul etc. Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să particip și la un turneu în Turcia, unde am obținut 2 medalii, una de aur și alta de bronz, am interpretat 2 piese, una în turcă și alta  în română, am dat concerte în 10 orașe. Mă mândresc cu faptul că am reușit să depășesc emoțiile extrem de mari pe care le aveam și am putut să cânt pe stadioane de câteva mii de oameni.

Cum ar reuși un interpret din Moldova să aibă succes la nivel international?

Chiar nu e ușor să te lansezi peste hotare. În primul rând, cred ca e  necesar să ai piese bune, care ar deveni hituri, e nevoie și de minim un videoclip. E indispensabilă și o persoană care să cunoască toate dedesubturile din acest domeniu, adică un producător. Urmând acești pași, mulți interpreți de la noi au reușit să cucerească și publicul de peste hotare.

Care sunt etapele care trebuie parcurse în acest domeniu și la ce etapă te afli acum?

Cum am mai spus, sunt multe etape, chiar e dificil. În primul rând, rebuie șă începi neapărat cu lecțiile de canto, trebuie să te implici în diverse proiecte, să participi atât la festivaluri naționale, cât și internaționale pentru a căpăta cât mai multă experiență. Nu e suficient să interpretezi ceva, e nevoie și de piese proprii, piese bune, care să fie pe placul publicului și orice succes nu poate fi atins fără curaj și încredere în sine, chiar dacă uneori nu e așa cum ne dorim, trebuie să mergem înainte și niciodată să nu renunțăm.

Ce genuri de muzică alegi să cânți?

Nu pot să spun că mă axez pe un gen anume, toate îmi plac și pe toate încerc să le abordez; și clasic și pop și rock etc. Un artist adevărat trebuie să cânte toate genurile. Pot să spun ca îmi place foarte mult Rihanna, stilul acesteia, Beyonce pe care o consider regina muzicii pop, Celine Dion, care are o voce minunată. Toți sunt unici în felul lor. De exemplu, eu nu pot cânta doar piese lente, aleg să am un repertoriu bogat și să-l diversific mereu.

Pe lângă muzică ce interese mai ai?

În această perioadă de timp am încercat să fiu și prezentatoare radio, am și dansat 6 ani, toate aceste activități mi-au plăcut foarte mult. Oricum, nu mă axez doar pe muzică. Am să fac și a  doua specialitate, dar încă nu știu cu certitudine ce am să aleg.

Cum se prezinta reprezentatii țării noastre la concursurile internaționale?

Pot să spun că reprezentanții țării noastre se prezintă mereu foarte bine, pentru ca avem mulți interpreți buni și talentați. La majoritatea concursurilor la care participă iau locurile  de frunte. Într-adevar, avem multe talente în Moldova, doar că ele trebuie descoperite și e nevoie de investiții. În schimb, mă bucur că în ultimul timp există numeroase proiecte în domeniul muzicii ce ne permit să ne dezvoltăm.

La ce evenimente alegi sa te prezinti?

Nu aleg evenimentele, le accept cu plăcere pe toate. Pentru mine fiecare prestație e  o experiența aparte și o ocazie în plus de a  cunoaște mai mulți oameni.

Ai participat la preselecțiile pentru Eurovision, așteptările tale s-au adeverit?

Pentru mine Eurovision a fost o noua provocare, am trăit moment foarte frumoase. M-am bucurat foarte multe când am primit 98 de puncte de la juriu, cred că le-am meritat, pentru că am muncit foarte mult. În prima semifinală am reusit să fiu printre primii și astfel am ajuns în finală. Am avut ajutor și susținere din partea  profesorului meu de canto, Eugen Iurchevici, din partea mamei, care a avut aceleași emoții ca și mine, desigur  Natan m-a ajutat mult, dansatorii de la Black and White și stilista mea, Koko.

Te vedeai deja în postura reprezentantei Moldovei la Copenhaga?

Da! De ce nu?  Chiar aș vrea și eu foarte mult să-mi reprezint țara la Eurovision. Acum lucrez, fac piese noi și sper că va veni și acel moment când voi merge și eu la acest concurs. Dar până atunci  vreau să îi urez mult succes Cristinei Scarlat, sunt sigură că ne va reprezenta foarte frumos țara.

Anul viitor vei participa?

Da, am să fac tot posibilul ca la anul să mă prezint mult mai bine decât am făcut-o în acest an.

Ai timp și pentru alte activități?

Pe lângă muzică mai merg și la școală. E dificil să le îmbin pe ambele, dar am de pregătit bacul și trebuie să învăt. Mai fac și sport,  lecții de limbă engleză, lectii de canto în fiecare zi. În ceea ce ce ține de viața personală, nu am timp să-i acord prea mare importanță, deoarece muzica e pe prim plan acum.

Vica Gavrilenco

allfun

Еще Люди