Люди

Alexandru Șura: Balansez între viața nouă de la Montreal și cea din Moldova

Alexandru Șura este numele pe care l-a auzit și ascultat o mare parte din lumea selectă. Este un adevărat meseriaș în domeniul său. A îndrăgit țambalul și a reușit să ajungă cu el la alt capăt de lume, ca să-l promoveze și să improvizeze. Tot acolo și-a găsit jumătatea. O mică restrospectivă, dar și o frântură din prezenul său, Alexandru ni le prezintă cu modestie.

De la 14 ani am fost angajat în "Joc", iar la 18 ani am fost angajat în orchestra "Lăutarii". Am obținut locul 1 la mai multe concursuri naționale și internaționale: "Barbu Lăutaru" – Chișinău, "Maria Tănase" – Craiova , "Jocurile Delfice" – Moscova etc. Am colaborat nu doar cu aproape toate orchestrele de muzică populară din Chișinău, dar și cu Orchestra simfonică a Filarmonicii, și cu Orchestra simfonică Teleradio-Moldova.

Am plecat în anul 2008  în Canada, cu scopul de a promova îndrăgitul meu instrument - țambalul. Desigur că îmi și doream să locuiesc într-o țară unde legile funcționează și unde oamenii se respectă.

Revin acasă atunci când îmi apare vreo ocazie. În ultimul timp îmi reușește destul de des. De exemplu, anul trecut am fost de 3 ori în Moldova. Pentru ritmul meu - e ceva!

Tot timpul balansez între viața nouă de la Montreal și cea din Moldova. Urmăresc toate noutățile din Moldova și sunt la curent aproape cu tot ce se întâmplă acasă. Nu regret faptul că am plecat din Moldova, deoarece la Montreal am învățat multe lucruri noi. Am cunoscut mulți oameni, care mi-au influențat radical atât cariera muzicală, cât și viața personală.

La Montreal, în cadrul unei repetiții, mi-am cunoscut jumătatea - Veronica, care este și ea moldoveancă. De atunci suntem împreună și, totodată, suntem colegi în domeniul în care ne pricepem cel mai bine.  Colaborările noastre sunt diverse. Putem experimenta, de exemplu, cu muzica clasică în duet cu țambal + vioară.  De asemenea, cântăm la petrecerile ce se dau în Montreal - muzică populară. Nu am ezitat să înregistrăm anul trecut un CD cu muzică populară, unde Veronica interpretează 8 piese, iar eu - 12, la țambal. Deci, ne place să combinăm utilul cu plăcutul - relația noastră din culise și din scenă.

Cuvântul potrivit, ce ar descrie acest oraș, ar fi "multiculturalism". Oamenii sunt toleranți și respectă cultura și tradițiile tuturor. Cu toate că Montrealul se află pe continentul American orașul seamănă cu unul european.

Limba franceza tot mă face să mă simt ca în Europa uneori, deși unii o vorbesc cu un accent pronunțat, numit quebecois.

Încă nu am decis unde aș vrea să locuiesc și să activez ca și artist. O las ca pe un început de carte.

allfun

Еще Люди