Люди

Cristina Postolachi: despre pasiunea pentru călătorii și antreprenoriat

Cristina Postolachi este o tânără ambițioasă, o viitoare antreprenoare de succes în domeniul design vestimentar. În calea sa spre trofeu, Cristina acumulează experienență prin intermediul diferitor proiecte ce presupun colaborare, studii și călătorii distractive. Vă prezentăm câteva  crâmpeie din frumoasele impresii dobândite în urma programului de schimb de experiență.

Prin intermediul cărui program ai făcut schimb de experiență?

Aplicând la un proiect din cadrul Youth in Action, finanțat de Comisia Europeană, am ajuns în Georgia, în localitatea Bakuriani. Despre această oportunitate am aflat pe pagina Facebook a organizației, unde mereu apar oportunități noi pentru tineri.

Este un program avantajos, deoarece cheltuielile au fost minime, astfel încât am achitat doar 30% din costul drumului. Celelalte servicii, care includ cazarea și mâncarea, au fost prestate de către organizatori.

Cum ai devenit participantă?

Pentru a participa am transmis o scrisoare de motivare în limba engleză pe adresa organizației ce activează în țara noastră și se află în parteneriat cu cea din Georgia. Este necesar să completezi un formular, să cunoști limba engleză și să ai vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.

Care a fost tematica proiectului la care ai aplicat?

Ne-am axat pe tematica "EmpoweringActive Citizenship", ceea ce înseamnă implicarea în dezbateri, meeting-uri și proteste, dar și organizarea diferitor activități și evenimente. În sumă, proiectul a durat șapte zile, perioadă în care începeam activitățile la ora zece dimineața și finisam la ora 16:00, muncind în colectiv pentru a realiza sarcinile ce ni se ofereau.

Ce te-a motivat să aplici la acest program?

Aveam în To-Do List al meu pentru anul acesta să vizitez Georgia. Inițial m-a atras țara gazdă, deoarece tematica nu mi s-a părut destul de captivantă, totuși experiența a fost foarte interesantă. Participând la acest gen de programe, cunoști informații din diverse domenii, începând cu dreptul, finisând cu tot felul de hand-made, ce vor putea fi utile în viitor. Într-un final, fiecare primește câte un certificat, care se numește YouthPass, ce sigur este un punct adiacent CV-ului personal.

Ce atracții turistice interesante ați vizitat în Georgia?

Hotelul în care ne-am cazat se afla într-un orășel la altitudine, cu un peisaj minunat, ceea ce a fost perfect pentru plimbări, ski și distracție. Am fost în parcul Borjomi, de  unde se extrage renumita apă minerală,  pe care noi am avut ocazia să o gustăm în starea ei incipientă, neîmbuteliată. Am vizitat castelul Rabati, ce se aseamănă cu Cetatea Sorocii, doar că este de dimensiuni mai mari, iar priveliștea este mult mai spectaculoasă.

Ce nou ai aflat despre Georgia și localnicii de acolo?

Am descoperit că georgienii sunt foarte ospitalieri. Atunci când află că ești turist, insistă să te servească cu vinul lor ce miroase a prună uscată și mâncărurile tradiționale, printre care hincali, khachapuri, churchella.

Georgia este o țară foarte religioasă. Noi, cei cinci participanți din Moldova, am părăsit proiectul cu o zi mai devreme, pentru a vizita capitala Tbilisi. Am mers la una dintre cele mai mari biserici din lume, ce era invadată de mii de oameni.

Călătoria în Georgia a fost prima ta experiență de acest fel?

Prima mea experineță a fost un proiect de opt zile în Baku, Azerbaijan, în luna septembrie a anului trecut. Proiectul a fost de tipul Training Courses, cu tematica "Start, change, develope", ce prevede studierea tehnicilor de dezvoltare a personalității.

Care sunt avantajele unei asemenea călătorii?

Prin intermediul acestor călătorii am exersat mai activ  limba engleză, m-am ales cu mulți prieteni, din diverse țări, cu care mențin legătura până în prezent.

De asemenea, participând la astfel de proiecte ai ocazia să renunți la un șir de stereotipuri despre anumite etnii, ai posibilitatea să cunoști oamenii prin intermediul fiecărei persoane în parte, fară a-i atribui vreun clișeu, deoarece toată ziua avem ocazia să interacționăm, să ne cunoaștem și astfel se leagă prietenii.

Echipa era formată din reprezentanți care provin dintr-o mulțime de țări. Le-ați oferit posibilitatea să cunoască și cultura moldovenească?

În fiecare zi organizam seri interculturale, la care câte două țări își prezentau elementele specifice fiecăreia, implicate fiind: Georgia, Moldova, România, Ucraina, Polonia, Lituania, Azerbaijan  și Turcia.

Noi, moldovenii, am prezentat o ie moldovenească, i-am servit cu vin, am gătit mămăligă cu brânză de oi și smântână și i-am învățat să danseze Băsmăluța.

M-a uimit mult momentul în care am început a cânta cu ai noștri piesa trupei O-Zone - "Dragostea din tei", iar ucrainenii și chiar polonezii știau versurile. Cântecul a fost într-atât de popular, încât a ajuns atât de departe.

Ai avut ocazia să întâlnești persoane care au vizitat Moldova anterior?

Am discutat cu o persoană care a vizitat anterior Moldova. Este un lucru foarte plăcut să auzi impresiile pozitive despre țara ta natală. De obicei, străinii memorează cel mai bine monumentul lui Ștefan cel Mare și cafeneaua Tucano.

Cât de mult te-a impresionat aceast schimb de experiență?

Aceasta a fost o experiență de neuitat. M-am schimbat mult. Proiectul m-a făcut să privesc altfel viața și mi-a oferit ocazia să simt libertatea, acea dispoziție de călătorie, entuziasmul și dorința de a realiza ceva nou.

Ce ai preluat de la colegii tăi de echipă? Te-au motivat în a purcede spre realizări frumoase?

Este foarte interesant să întreții conversații cu persoanele care călătoresc mult. Acestea dispun de un bagaj vast de cunoștințe și te ademenesc prin amploarea informațiilor pe care le posedă, motivându-te să călătorești și să descoperi lumea. Am căzut și eu în mrejele acestei pasiuni, călătoriile devenind un hobby pentru mine.

Ce alte hobby-uri mai ai?

Sunt un designer vestimentar în formare. Mi-am început activitatea în anul 2011, fiind elevă, atunci când mi-am lansat propria colecție de uniforme școlare. Acest fapt mi-a reușit datorită implicării active în astfel de proiecte ca:  Leader She, Tânărul Antreprenor, Up Great, în urma cărora am învățat să mă simt cetățean al lumii.

Ce planuri pentru viitor ai în ceea ce privește cariera?

Datorită mentorilor mei, am învățat câteva reguli necesare într-un bussines de succes,  pentru a transforma pasiunea într-o afacere profitabilă. Scopul meu este să devin o antreprenoare de succes în domeniul design vestimentar. Aș dori să dezvolt această ramură în Moldova, să promovez produsul autohton și brandul pe care l-am creat.

Tataru Eugenia

allfun

Еще Люди