Columns

Iuliana Mamaliga

Iuliana Mamaliga

Drumul spre Ţara Sfântă. Primul pas - obţinerea vizei

Am scris acest material cu multă migală. Am şters rânduri şi cuvinte, doar - doar voi putea reda cât mai veridic emoţiile şi experienţele mele trăite în Israel. Da, am fost în Ţara Sfântă pentru o săptămână. Şi, aşa cum îmi place să fiu un om practic, voi începe seria de materiale dedicate călătoriei mele cu începutul începutului (tautologie intenţionată), în cazul dat, cu obţinerea vizei.

Până a ajunge la "Dumnezeu acasă", metaforic vorbind despre Israel, te mănâncă Sfinţii Birocraţiei, ai Ministerului Justiţiei, Notarilor şi, nu în ultimul rând, ai consulatului Israelului. De fapt, nu e chiar aşa de negru, pe cât se simte acut un gol informațional. Când mă pregăteam în 2011 să aplic pentru viză, m-am ciocnit de următoarea situaţie: cei de la Ministerul Justiţiei îmi cereau apostilierea adeverinţei de naştere, traducerea şi legalizarea la notar. Cei de la consulat nu îmi cereau aşa ceva. Întrebare: pe cine să asculţi? Tot în 2011, timp de o lună am sunat non stop la consulat pentru a mă programa. Fără succes. Am abandonat ideea.  După care, în 2013, toamna am decis să îmi încerc norocul. Cred că Dumnezeu a fost mai îngăduitor. Numărul de telefon al consulatului a fost schimbat, informaţiile privind actele necesare pentru viză le puteţi afla urmând comenzile vocale ale robotului, alegând limba română sau rusă. Pentru programări, puteţi suna de luni până joi, de la orele 16.00 până la 17.00. Vineri, sâmbătă şi duminică sunt zile libere. Acesta este numărul de telefon (+373-22) 88 80 22. În momentul în care sunaţi să vă programaţi,  urmaţi instrucţiunile vocale, după care apăsaţi tasta 5 a telefonului pentru a lua legătura cu secţia vize. O să vă cânte o melodie de Vivaldi! Şi o să vă anunţe periodic numărul dvs. de aşteptare pentru a vă programa.

Aşa dar, iată ce acte aveţi nevoie pentru a primi o viză de vizită în Israel:

1. Copia buletinului de identitate al cetăţeanului Israelului care vă face invitaţia ( teudat zeut). Acesta fie o scanează, fie o fotografiază şi  o expediază pe mail sau fax, deja cum fixaţi dvs.

2. Originalul şi copia buletinului de identitate, a adeverinţei de naştere şi a paşaportului dvs.

3. Două fotografii color cu dimensiunea 5x5, nu mai vechi de șase luni în momentul aplicării la consulat.

4. Extras cont bancar pentru ultimile trei luni ( nu este o sumă exactă, personal am prezentat 500 euro).

5. Dacă sunteţi căsătorit,  prezentaţi copia şi originalul certificatului de căsătorie.

6. Dacă sunteţi angajat oficial, prezentaţi un certificat de la locul de muncă privind veniturile lunare.

7. Dacă sunteţi student, prezentaţi confirmare de la facultate.

8. Certificatul de naştere de tip nou, nu se apostilează pentru viza în Israel. Cel puţin eu am prezentat fără apostilă şi a fost totul ok.

9. Viza este gratuită.

10.Două formulare pe care o să le completaţi la sediul consulatului. Formularele sunt în rusă şi în ibraică, dar puteţi să le completaţi în română. Interviul se desfăşoară în limba rusă.  Pentru acesta, pregătiţi în prealabil toate datele persoanei care vă invită, începând cu numele, prenumele, reşedinţa, datele din buletin, număr de telefon, numele părinţilor.

Iniţial, am primit refuz din partea consulatului Israelului. Dar, nu a fost chiar aşa de grav. Cei de la Consulat mi-au dat un document care urma să fie transmis persoanei care mă invită în Israel. Respectivul act urma să fie expediat la Ministerul de Interne al Israelului pentru a decide dacă pot sau nu primi viză din partea consulatului din Moldova.  Ok. La Ministerul de Interne au cerut din nou copia buletinului meu, a adeverinţei de naştere şi a paşaportului, am completat din nou aceleaşi formulare pe care le-am scanat şi le-am expediat prin mail. În final, cei de la Ministerul de Interne al Israelului mi-au oferit viză pentru două săptămâni, pe când cei de la Consulat - pentru trei luni. Din nou, nu ştiam cum să procedez şi am ales să merg pentru o săptămână, să nu risc. Confirmarea MI a venit prin poştă la persoana care m-a invitat, respectiv la consulatul din RM. A urmat o nouă programare, de această dată am  prezentat doar paşaportul şi biletul de avion gata cumpărat. Viza se oferă în aceeaşi zi, la orele 16.00.

Securitatea e maximă în sediul consulatului, exact ca în aeroport: pui într-o ladă obiectele metalice, geanta îţi este scanată, treci un filtru de control.

Din noiembrie 2013 până în februarie 2014 am aşteptat confirmarea vizei. Cei de la Minister au intrat în grevă cam vreo lună, plus la aceasta, pentru asemenea programări ei primesc doar câte o persoană pe zi. Apoi, în Israel sunt o sumedenie de sărbători, mai multe ca în Moldova!  Nu regret niciun minut toată această aventură.  De ce? O să aflaţi în postările viitoare!

Еще Columns