Columns

Iuliana Mamaliga

Iuliana Mamaliga

Drumul spre Ţara Sfântă. Oraşele Haifa, Afula şi satul Kfar Misr

După ce am reuşit să văd puţin din Tel Aviv, doar din zona aeroportului, ne-am îndreptat spre localitatea Kfar Misr, situată la câteva minute de oraşele Haifa şi Afula. Anume în Kfar Misr şi am fost găzduită pe parcursul vacanţei mele în Israel.

Un moment foarte interesant: fiind o localitate populată în mare parte de musulmani,  Kfar Misr se află la poalele muntelui Tabor, locul unde conform scrierilor biblice, Iisus Hristos S-a schimbat la faţă. Chiar în vârful muntelui este o  mănăstire greco-ortodoxă, cu hramul aceluiaşi miracol, Schimbarea la Faţă. Conform calendarului Gregorian (stil vechi) la 19 august, ziua când se prăznuieşte sărbătoarea Schimbării la Faţă, an de an la o anumită oră, vârful muntelui se acoperă cu un nor strălucitor. Minunea se asociază cu momentul biblic, atunci când Mântuitorul S-a schimbat la faţă, iar o lumină puternică  L-a acoperit. Această minune este la fel de inexplicabilă precum cea din râul Iordan, când pe 19 ianuarie la sărbătoarea Botezului Domnului râul curge invers şi minunea din Sâmbăta Paştelui Ortodox, când cade focul din cer.

Oraşele Haifa şi Afula sunt apropiate, cu maşina ajungi în 30 de minute. Dar să le luăm pe rând. Prima destinaţie a fost Haifa, cu drumuri sinoase, unde fără GPS nu face mare brânză. Drumuri impecabile, vechiul se contopeşte cu noul, bazaruri şi boutique-uri de chinezerii, totul se împacă acolo.  Atracţia turistică numărul unu este Templul Bahai, dedicat tuturor religiilor. Situat lângă Marea Mediterană, templul oferă o privelişte demnă de asocierea cu raiul. Intrarea este gratuită, dar securitatea de la intrare este una strictă: dacă ai intrat pe teritoriul grădinii templului, nu ai voie să te săruţi, să rupi din vegetaţie, să bei alcool sau să mănânci, să te aşezi pe iarbă. Toate aceste momente ar semnfica lipsa de respect pentru toate cele 9 religii care se regăsesc în templu.

Afula este un oraş preponderent cu populaţie arabă. Am făcut un popas la un restaurant cu specific arăbesc, unde m-am năpustit asupra deliciilor condimentate! Condimentat nu înseamnă neapărat iute, din contra, am consumat bucate ce aveau coriandru,curry, susan sau boia. Salate diverse, tabouleh (roşii, pătrunjel, suc de lămâi şi bulgur), roşii în sos picant, piept de pui condimentat în curry, humus (pastă de năut), turte cu usturoi ( gustoase, dar asiguraţi-vă că aveţi gume!).

Am avut ocazia să fac shopping. Nu prea mult. Israel e o ţară foarte scumpă. Un shekel israelian echivalează cu 3.50 lei moldoveneşti. Am dorit să cumpăr o sticlă de vin produs în Israel, cea mai ieftină costând 150 shekeli. Am renunţat!

Seara am petrecut-o la o gelaterie în Afula. Din neatenţie, am vărsat pe jos o cană cu lapte, cana spărgându-se. Eram gata deja să mă gândesc la vreo amendă sau altă penalitate. Ce credeţi? Chelneriţa, amabilă, îmi spune că nu e nicio problemă şi că va curăţi totul după mine. Îmi dădeam palme să văd dacă nu visez şi să îmi amintesc dacă am văzut ceva similar în Moldova!

Următoarea destinaţie a fost Ierusalim şi Tel Aviv. Despre impresiile şi aventurile din aceste oraşe  voi scrie în postarea viitoare!

Еще Columns