Люди

Notiţele de călătorie ale Danielei Hadei

În zilele noastre oportunităţile pentru tineri sunt foarte multe. Una dintre ele ar fi posibilitatea de a  călători pe bani puţini graţie proiectelor finanţate de UE sau alte structuri europene.  Daniela Hadei este o tânără din RM care a descoperit multe ţări prin intermediul proiectelor respective, avantajul cărora este că finanţatorii îţi rambursează fie 70% din costul călătoriei, fie integral. Cazarea şi alimentarea este acoperită de asemenea,  de cei care finanţează proiectul. Ce impresii a adunat Daniela în urma călătoriilor ei şi cum a făcut faţă aventurilor, citiţi în interviul de mai jos.

Daniela,  tu ai avut ocazia să călătoreşti graţie proiectelor destinate tinerilor. Ce ţări ai reuşit să vizitezi?

Da, o mare parte din călătoriile mele s-au întîmplat  grație proiectelor internaționale. Până acum am reușit să vizitez România de mai multe ori, Armenia, Georgia, Italia, Malta, Ucraina și Olanda.

Ce te-a impresionat în mod special, în ţările pe care le-ai văzut?

Fiecare țară și colț de lume te poate impresiona prin ceva. Malta, de exemplu, m-a fascinat prin arhitectura, cultura sa, sutele de biserici și oamenii primitori. Cel mai distractiv a fost faptul că în doar 40 de minute am vizitat în lung și-n lat întreaga țară! Mai mulți cetățeni au acasă o barcă și foarte puțini sunt cei care își procură o mașină. M-a impresionat capitala Georgiei, Tbilisi. Aici am avut foarte puțin timp pentru excursii, fapt pentru care îmi doresc să mai merg o dată! Sediul central al poliției, noul pod pietonal, bisericile vechi, monumentele istorice, arhitectura deosebita și drumurile fără imperfecțiuni, sunt câteva dintre punctele ce mi-au captat atenția. În Armenia în schimb, erau unele străzi în care mă simțeam ca în Chișinău! Orașul Yerevan l-am simțit drept un oraș modern și mereu în mișcare. În comparație cu Chișinăul, acolo nu am văzut nici un panou publicitar pe străzile centrale. Construcțiile și monumentele istorice sunt deosebite. În Olanda cred că am avut cel mai puternic șoc cultural! Am văzut-o ca țara tuturor posibilităților, libertății și disciplinei în același timp. Pe lângă faptul că fiecare construcție veche este restaurată în așa mod ca să-i fie păstrată autenticitatea, acestea sunt accesibile și funcționabile conform cerințelor actuale. Sunt puține mașini, iar foarte mulți oameni circulă cu bicicleta! Desigur, au piste frumos amenajate și semafoare pentru bicicliști. De asemenea, mi-au plăcut stațiile din sticlă pentru unicul transport public - trenul. Acesta este utilizat de cele mai multe ori pentru rutele interurbane. România m-a fascinat în totalitate. Câțiva ani în urmă am fost într-un proiect care ne-a oferit posibilitatea să o descoperimîn totalitate. Transfăgărășanul, orașele mari, arhitectura, Dunărea și munții mi-au lăsat impresii pentru toată viața.

Care a fost ultima destinaţie şi care a fost scopul călătoriei?

Recent m-am întors din Olanda și încă mai simt trăirile de acolo! A fost o întrunire a reprezentanților ONG-urilor care vor participa la un nou proiect, vara aceasta. Am discutat despre tematica și organizarea proiectului respectiv.

Care au fost subiectele training-urilor de peste hotare la care ai participat?

Majoritatea training-urilor pun în prim plan tinerii și problemele cu care se confruntă aceștia. Tematicile sunt la nivel internațional, astfel încât să prezinte interes și utilitate pentru participanți. Printre subiectele training-urilor la care am participat se numără: ”Log in” (am discutat despre influența internetului în viața tinerilor), „Creating a Peace of Art”, „Are  you any different?” și altele.

Ce peripeţii ai avut de înfruntat?

Din câte îmi amintesc, nu am avut de înfruntat ceva deosebit. Doar în Malta mi-a trebuit ceva timp ca să mă obișnuiesc cu circulația pe partea stângă. În rest, cred că de fiecare dată era câte un șoc cultural de scurtă durată! Intram rapid în ritmul gazdelor!

Ce ţară ţi-ai dori să vizitezi, în special?

Îmi doresc să merg în Franța, Grecia, Elveția și Germania. Cel puțin astea sunt țările la care mă gândesc acum!

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди