Люди

Valentina Rusnac: Lituania a rămas o amintire frumoasă

Continuăm să descoperim tineri din Republica Moldova care au decis să revină acasă, după ce au studiat în afara hotarelor ţării. Valentina Rusnac este un exemplu mai mult decât deosebit. După absolvirea universităţii în Lituania, a avut ocazia să îşi continuie studiile de master fie în Canada, fie în Austria.  A rămas acasă, în Moldova, locul unde munceşte cu drag şi care mai bine de 2 ani îi oferă o experienţă unică, experienţă pe care a decis să o împărtăşească prin intermediul acestui material!

Valentina, tu ai experienţa studiilor peste hotare. În ce ţări anume ai învăţat şi  în ce domeniu?

Da, a fost ceva de neuitat.  Am avut ocazia să studiez psihologie în Lituania, mai exact, în micul orăşel Klaipeda, la LCC-International University.

Ce te-a impresionat cel mai mult acolo unde ai studiat?

Sistemul de învăţământ şi felul cum predau profesorii se deosebeşte foarte mult de cel din ţara noastră. La fel, şi atitudinea fiecărui student faţă de ore, de universitate şi dascăli. Când vezi entuziasmul profesorilor, cum aleg lucrările, cum îţi vorbesc şi tu încerci să faci totul la superlativ! Copiatul, plagiatul nu există în  mintea studenţilor, materialele pentru învăţat sunt  accesibile,  biblioteca este una bogată, universitatea îţi  achită sursele suplimentare cum sunt bazele de date de care depinde orice lucrare. E chiar o adevărată plăcere să studiezi şi nu o corvoadă.  Lituania a rămas o amintire frumoasă!

Cum sunt studenţii străini spre deosebire de ai noştri?

Universitatea la care am studiat este internaţională. Când vorbim despre studenţi, vorbim despre persoane care vin din toată lumea (America, Israel, China, Canada, Italia, Olanda, Ucraina, Rusia, Moldova, România etc. ) unde fiecare e deosebit. Profesorii înţeleg diferenţa în cultură, de aceea pun un mare accent pe multicultural communication. Fiecare ţară îşi sărbătoreşte ziua independenţei unde studenţii ne povestesc despre tradiţiile lor, unele materii au  teme aparte despre cultură, acolo studenţii la fel  prezintă şi vorbesc despre obiceiurile lor.

Ce amintiri mai interesante ai din experienţa ta de peste hotare?

Chiar cei 4 ani de studii sunt o mare aventură! Cea mai interesantă experienţă e momentul în care veneam mai mulţi studenţi acasă de sarbatorile de iarnă şi ne-am oprit undeva în câmp din cauza ninsorilor. Părinţii erau stresaţi acasă, telefonau la diferite servicii să ne salveze, pe când noi ne simţeam foarte bine în autobuz şi am petrecut timpul în hohote!

De ce ai decis să revii în Moldova?

Sincer, nu planificam să revin. Am venit acasă să-mi petrec vacanţa de vară şi să-mi pregătesc dosarul pentru masterat.  Au intervenit unele situaţii şi am decis să rămân în ţară. Peste un timp am regretat, pentru că prima experienţă de lucru nu a fost una pozitivă, dar  pâna la urmă am putut să mă acomodez  ritmului de lucru în Moldova şi acum nu regret că am ramas. Am un job superb, am o experienţă de 2 ani în marketing.

După absolvire, ai avut oportunităţi să continuui studiile şi în alte ţări?

Da, am fost primită la studii de masterat la două  universităţi: Universitatea Saskatchewan din Canada cu profilul Sănătate Publică şi la Universitatea MCI Innsbruck din Austria cu profilul în Managementul social şi sănătate internaţională. La moment am amânat studiile în psihologie şi mă dezvolt în domeniul marketing şi IT.

În ce domeniu activezi în Moldova?

La moment sunt încadrată în proiecte online. Lucrez la o companie de web design şi programare. Pe lângă jobul de bază am proiecte aparte de promovare şi chiar o mică  afacere care produce jocurile puzzle "IQ Geek".

Iuliana Mamaliga

allfun

Еще Люди