Люди

Ion Istratii - despre blogosfera muzicală din Moldova

Estrada autohtonă se îmbogăţeşte an de an cu nume noi, artişti în devenire, genuri noi de muzică etc. Pe lângă promovarea acestora de mass-media, mai sunt şi bloggeri, care scriu doar despre lumea muzicii şi tot ce mişcă în ea. Ion Istratii este unul dintre reprezentanţii blogosferei şi e la curent cu orice eveniment muzical din ţară, pe care îl promovează pe blogul său. Ion a avut ocazia să participe la concertele multor artişti străini care au evoluat în Republica Moldova şi nu doar în calitate de spectator sau fan, dar şi în calitate de blogger. Încotro se îndreaptă show bizz-ul autohton şi cât de cunoscută e blogosfera muzicală din ţară, ne spune Ion Istratii, în interviul de mai jos.

Ion, tu eşti blogger în domeniul muzicii şi de  entertainment. Ce te-a determinat să-ţi faci un blog cu un asemenea conţinut?

Muzica este pasiunea mea de mic. Îmi amintesc foarte bine cum ceream bani de la părinţi pentru a-mi cumpăra dulciuri, însă economiseam şi strângeam banii pentru a cumpăra, de fapt, casete şi reviste cu mondenităţi, pe care le mai răsfoiesc şi acum cu mare drag, ori de câte ori merg acasă. Copil fiind, ştiam concret cu ce mă voi ocupa în viitor şi pentru că întotdeauna eram la curent cu tot ce mişcă în lumea muzicii, mi-am creat un blog despre muzică, evident!

Vreau să ştiu dacă ai studii muzicale?

Din păcate, nu am alte studii muzicale în afară de cele învăţate în şcoală, la lecţiile de muzică.  Acolo mi-a fost creată  baza, oarecum, dar este o vorbă tare bună: "Niciodată nu e târziu să înveţi!". Astfel,  am planificat să-mi fac studiile muzicale peste hotare în timpul apropiat.

Cât de dezvoltată este aşa numita "blogosferă muzicală" din RM?

Îmi pare rău să spun, dar blogosfera muzicală din RM este slab dezvoltată. Sunt foarte puţine bloguri, pe care să se publice doar ştiri muzicale, fără bârfe şi scandaluri.

Ce schimbări au apărut în domeniul muzicii autohtone în ultimii ani?

Deşi schimbări sunt multe şi evidente (aici mă refer la stilul muzical, la evenimentele muzicale care sunt organizate), trebuie să recunosc, noi totuşi suntem puţin rămaşi în urmă, în comparaţie cu alte ţări. Bucură, însă, faptul că schimbările sunt spre bine şi sper ca depunând mai mult efort şi muncind, cel puţin o să ajungem la un nivel mai calitativ.

Ce  evenimente muzicale care au avut loc în ţara noastră  ai putea remarca?

Excluzând lansările de albume şi de videoclipuri, au fost concerte remarcabile cu invitaţi speciali, care chiar au fost speciali. Un exemplu bun este "Purple Party", eveniment organizat de o companie de telefonie mobilă din ţară. Un alt exemplu este un bal organizat de o revistă mondenă, în care invitat special a fost boyband-ul BLUE. De asemenea, în luna mai, urmează să aibă loc un eveniment muzical foarte important pentru mine, care mă va ajuta să avansez profesional, având în vedere că pe lângă blogging, mai fac şi jurnalism. 

Ce  îi lipseşte estradei noastre, pentru a fi la un nivel mai avansat, chiar dacă ar fi s-o comparăm cu cea din România?

Multe sunt de spus pe marginea acestui subiect.  Voi menţiona doar câteva aspecte: lipsesc condiţiile bune pentru organizarea şi desfăşurarea evenimentelor calitative, care necesită investiţii financiare colosale pentru Moldova. Din păcate,  lipseşte şi aprecierea publicului, care mai degrabă apreciază mai mult un artist din afara ţării, decât pe unul autohton. Aici nu e numai vina  publicului, dar şi a artistului, care nu oferă prea multe de apreciat.

Ai  avut ocazia să participi la evenimente unde au evoluat artişti din afara ţării. Cine te-a impresionat în special?

Din fericire pentru mine, până acum am avut ocazia să văd şi să cunosc mulţi artişti din afara ţării noastre, mai exact, i-am văzut pe: BLUE, Connect-R, The Underdog Project, Scooter, Benny Benassi, Deepcentral, Alex Gaudino, Eva Simons, Smiley, Radio Killer, Akcent, Andra, Antonia etc.  Însă cel mai mult m-a impesionat Loreen. N-am să uit niciodată clipele în care am stat de vorbă cu Loreen, câştigătoarea concursului Eurovision Song Contest 2012, pe care am văzut-o de două ori. Am rămas impresionat de simplitatea şi de căldura cu care m-a îmbrăţişat şi mi-a vorbit, de parcă ne cunoşteam de mult timp.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди