Люди

Ludmila Dubina: În Emirate am parte de o experienţă foarte frumoasă

Lumea  arabă rămâne în continuare un mister, o poveste din cele "O mie şi una nopţi" pe care mai mulţi europeni încearcă să o citească.  Impresionantă şi fabuloasă prin esenţă, viaţa orientului îşi are specificul ei, tradiţiile şi regulile proprii. Dar, aşa cum suntem în secolul contemporan, mai multe ţări arabe au devenit un exemplu de dezvoltare şi avansare chiar şi pentru multe state din Occident, din lume.  Unul din oraşele minune ale lumii arabe este Dubai. Considerat un centru al opulenţei şi al urbanismului la superlativ, a impresionat-o şi pe eroina acestui material, Ludmila Dubina, o tânără din Republica Moldova care munceşte în acest oraş. Ludmila este angajata unei companii libaneze care face franchise pentru o serie de branduri renumite, unul din sediile ei fiind în Dubai.  Ludmila ne-a împărtăşit experienţa ei de muncă, ne-a vorbit despre viaţa ei în oraşul arab, dar mai ales, despre impresiile care o copleşesc zi de zi, de când se află acolo.

Dubai este un oraş al contrastelor, unde elementele Occidentului se intersectează cu cele orientale. Care a fost şocul cultural pe care l-ai avut atunci când ai venit să lucrezi aici?

Considerat a fi una din cele mai fascinante destinaţii turistice din lume, Dubai este cu desăvârşire, un oraş al contrastelor. Păstrând cultura, tradiţiile şi valorile distincte lumii arabe, Dubai a devenit, între timp, un oraş al luxului şi extravaganţei. De la corturi în inima deşertului până la vile de lux şi zgârie-nori, de la mersul pe cămile până la cele mai de prestigiu maşini cu pretenţii alese, de la portul tradiţional arab (kandora pentru bărbaţi şi abaya pentru femei) până la outfit-uri provocatoare şi obraznice. 

Pentru mine venirea în Emirate a însemnat intrarea într-o altă dimensiune. Deşi călătorisem mult până a veni în Emirate, au existat totuşi tulburări de acomodare. Îmi amintesc şi acum cu câtă emoţie admiram cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa  sau Burj al Arab – hotelul de 7 stele, acoperit în interior cu plăcuţe de aur; iahturile de lux care îşi luau cursul spre mare şi se pierdeau în zare… lucruri care, între timp, au devenit ordinare.

Tu ai călătorit mult prin Europa, chiar ai învăţat în Graz, Austria. În câteva cuvinte, care sunt diferenţele văzute în Europa şi cele din Emirate, anume în ceea ce ţine de modul de viaţă?

Diferenţele sunt condiţionate, în mare parte, de mediu şi cultură. O perioadă mai dificilă în Emirate este cea a Ramadanului care presupune o serie de restricţii: este interzis (până la apusul soarelui) mâncatul şi fumatul în locuri publice, mestecatul gumei, băutul apei, gesturile de tandreţe dintre cupluri. Îmi amintesc şi astăzi cum am luat o amendă exagerată cu 1 an în urmă, când abia venisem în Emirate, pentru că aveam o gumă de mestecat!

Cu ce te ocupi în Dubai?

În Dubai muncesc pentru o companie libaneză care face franchise pentru o serie de branduri renumite ca Zara, Massimo Dutti, Mango, Bershka, Uterque şi lista continuă cu vreo alte 40 de branduri. Sunt în training pentru echipa de management a unuia dintre branduri, unde operăm cu cea mai mare cifră de afaceri a brandului la nivel mondial. Iar asta înseamnă, pe lângă faptul de a fi în pas cu ultimele tendinţe din industria fashion, multă muncă, atitudine şi determinare.

Ai avut ocazia să interacţionezi cu tradiţiile şi cultura de acolo?

Da. Trebuie să remarc faptul  că în Dubai localnicii constituie doar 20 la sută din populaţie, restul sunt expaţi (indieni, pakistanezi, americani, europeni).

Am câţiva amici localnici care îmi mai povestesc despre ce se întâmplă "in interior", cum zic ei. Dar exista câteva afinităţi despre care nu se va vorbi, în cercuri publice, niciodată!

Ce te impresionează cel mai mult în acest oraş?

Mă impresionează rapiditatea cu care oraşul poate schimba oameni şi destine. Dacă nu eşti suficient de puternic şi convins în privinţa propriilor valori şi a propriei identităţi, mediul de aici te înghite. În aceeaşi ordine de idei, mă intristează să văd că o mare majoritate a rezidenţilor au o singură valoare supremă – banul.

Care e stilul de viaţă al tinerilor, în special al fetelor?

Se consideră că stilul de viaţă ar fi mai conservator. Eu însă, cred, că există libertatea de a alege şi a acţiona după propriul impuls şi propriile preferinţe. Săli de sport, plajă, safari, shopping, skydive, spectacole, cluburi de noapte  sunt câteva din activităţile tinerilor de aici.

După Dubai  urmează o altă destinaţie sau vei reveni în ţară? 

Eu revin în ţară periodic, pentru examene (încă mai sunt studentă).

În Emirate am parte de o experienţă foarte frumoasă şi puternică în ceea ce priveşte formarea profesională şi pentru mine, la cei 21 de ani, motivaţia şi pasul spre a realiza un vis contează cel mai mult. Iar visul meu este de a reveni acasă! Se va întâmpla peste ani, când voi considera că experienţa este suficientă pentru a pune umărul, alături de cei rămaşi acasă, la prosperarea Republicii Moldova! 

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди