Columns

Roxana Iorgulescu

Roxana Iorgulescu

Când superstiţiile te strâng cu uşa - ce e de făcut?

Să nu uităm, aşadar, că seninătatea, calmul şi deschiderea spre comunicare şi rezolvare a problemelor, sunt factori nepreţuiţi în orice dispută şi că ne alegem singuri paleta de culori în care ne zugrăvim viaţa

E cu neputinţă să stabilim exact momentul în care superstiţiile şi-au făcut apariţia pe firmamentul lumii, dar un lucru este limpede ca bună ziua: din acel moment, viaţa omului a început să se schimbe.

Într-un fel sau altul, superstiţiile s-au strecurat treptat în folclorul popoarelor, asemenea unui invadator harnic şi silenţios, care îşi pune amprenta pe stilul de viaţă al unora, mai mult decât s-ar putea bănui.

Oricât ar părea de neverosimil, în epoca tehnologiilor spaţiale, a dronelor-insecte şi a dispozitivelor hi-tech, oamenii continuă să se lase purtaţi de valul  unor "semne" cu semnificaţii din cele mai stranii.

De la faimoasa pisică neagră, purtătoare de ghinion în cazul în care-ţi taie calea şi până la ideea că nu e bine să te-ntorci din drum, pentru că îţi merg treburile pe dos, evantaiul superstiţiilor e doldora de formule menite să ne "protejeze" de evenimente nefaste, sau să ne ofere ceva informaţii preţioase în legătură cu ceea ce ni se va întâmpla undeva, cândva...

De bine sau de rele, nu renunţăm la ele

În ceea ce priveşte rolul pe care-l ocupă superstiţiile în viaţa omului, părerile sunt împărţite: pe de o parte, există cei ce susţin că aceste "precauţii" ar fi benefice pentru psihic, întrucât generează un flux de gânduri cu deznodământ pozitiv, care ne ajută să ne simţim mai bine.

Convingerile iraţionale ar putea aşadar contribui, în anumite circumstanţe, la îmbunătăţirea performanţelor – cine nu cunoaşte acea stranie idee, potrivit căreia, la examene, e bine să te prezinţi cu pixul tău norocos, cu aceeaşi cravată care te-a "ajutat" şi anul trecut (deşi acum e pătată şi puţin cam tocită pe margini)  sau să baţi în lemn când te gandeşti la un posibil eşec?

Pe de altă parte însă, tabăra opoziţiei atrage atenţia asupra riscurilor la care ne supunem în momentul în care lăsăm ca superstiţiile să ne controleze viaţa, în maniere mai mult sau mai puţin dramatice, cum ar fi de pildă, să laşi să-ţi scape printre degete o ocazie importantă doar pentru că e vineri 13 şi nu ai chef să rişti, sau să nu te prezinţi la o întâlnire din pricină că ţi-a tăiat calea o pisică neagră.

O capcană ce-ar putea fi evitată

Când simţim însă că superstiţiile încep să ne sufoce, ar fi timpul să ne debarasăm de ele, să facem curăţenie în dulăpiorul cu convingeri şi să ne reamintim că suntem noi inşine cei care stabilesc cursul propriei noastre vieţi.

Superstiţiile nu au nici în clin nici în manecă, se pare, cu nivelul intelectual al unei persoane, ci ţin mai curând, de tipul de educaţie primită şi de o serie de caracteristici ale propriei personalităţi.

Orice gest izvorât din anumite porniri superstiţioase este lipsit de logică şi nu are la bază nici cea mai vagă susţinere statistică sau ştiinţifică.

Tot ceea ce a fost însă demonstrat până acum de către oamenii de ştiinţă, în domeniul "atragerii norocului" de partea noastră, este că un comportament optimist şi o abordare pozitiv-constructivă a chestiunilor ce ne condimentează viaţa, sporesc şansele de reusită, atât în ceea ce priveşte domeniul profesional, cât şi în cel de natură personală.

Să nu uităm, aşadar, că seninătatea, calmul şi deschiderea spre comunicare şi rezolvare a problemelor, sunt factori nepreţuiţi în orice dispută şi că ne alegem singuri paleta de culori în care ne zugrăvim viaţa, atunci când decidem cât spaţiu să acordăm raţiunii şi cât loc să lăsăm "inspiraţiei creatoare", în activităţile noastre de zi cu zi.

Еще Columns