Люди

Lia Ciutac, despre călătorii şi blog

Blogosfera noastră abundă în fiecare zi de nume noi, pagini şi postări variate. Tot mai multă lume înţelege puterea Internetului pentru a se promova, dar şi pentru a fi auzit. Lia Ciutac este una din persoanele care a decis să îşi creeze o pagină de blog, pentru a împărtăşi anumite idei, gânduri, dar şi pentru a vorbi despre participările sale la diverse offline-uri. Totodată, pe blogul ei puteţi citi despre frumuseţile ţării noastre, locuri unice şi pitoreşti, dar şi impresii din călătoriile din afara hotarelor Moldovei şi nu doar!

De când ai blogul şi ce postezi acolo?

Am început să scriu pe blog acum un an şi ceva. Necesitatea a venit din dorinţa de a împărtăşi o părere, de a învăţa ceva nou, dar şi de a cunoaşte oameni noi. Iniţial blogul s-a propus a fi despre evenimentele care se întâmplă în Chişinău, despre lucrurile frumoase care ne înconjoară şi despre  călătoriile mele prin Moldova. Datorită job-urilor pe care le-am avut, am călătorit prin Moldova în lung şi lat de câteva ori. Urmează să apară pe blog postări despre locurile vizitate, despre cum lumea trăieşte pe alocuri încă în mijlocul anilor ’70, despre Chişinăul frumos în care trăim şi desigur, despre aspiraţiile locuitorilor.

La ce offline-uri/evenimente ai fost?

Am fost la cîteva offline-uri cu politicieni. Deşi nu scriu despre politică, îmi era interesant să cunosc oamenii care „ne conduc ţara”. Vroiam să îi cunosc mai deaproape şi vreau să spun că în realitate sunt oameni absolut normali ca noi toţi, însă interesele îi prezintă altfel. Am fost la mai multe evenimente care promovau cultura corectă a vinului,  unde am învăţat să apreciez vinul made in Moldova, să îl servesc corect şi să aleg un vin în funcţie de ocazie. Deşi avem vinuri cu care putem să ne mândrim, nu ştim să le consumăm corect şi să le promovăm corespunzător, dar am învăţat acest lucru şi încerc să transmit şi prietenilor ideea.

Care din ele te-au impresionat cel mai mult?

La offline-uri am cunoscut persoane îndrăzneţe, îi numesc aşa fiindcă sunt antreprenori mici sau mijlocii, care luptă cu sistemul, dar deschid şi dezvoltă afaceri. La offline-uri aflăm lucuri directe de la ei, greutăţile pe care le întâmpină în dezvoltarea unei afaceri, mai ales în Moldova, unde ştim că trebuie să fii tare de caracter, să lupţi cu sistemul, cu oamenii, cu Moldova întreagă.

Ce locuri ai vizitat în calitate de blogger?

Cu Moldova sunt deja obişnuită, deşi sunt mereu locuri noi de văzut şi oameni noi de cunoscut. În decembrie 2013 în calitate de blogger am fost la Piatra Neamţ. Doi bravi bloggeri din Piatra Neamţ - Alex Filip şi Toma Nicolau au organizat cea de-a II-a ediţie a evenimentului #PriNeamţ, dedicat cunoaşterii şi promovării oraşului şi judeţului Piatra Neamţ, a autenticităţii româneşti şi valorilor spirituale. Infotrip-ul a fost unul plin de excursii prin locurile frumoase din Piatra Neamţ: Cetatea Neamţului (ridicată la sf. sec. XIV), muzeul etno folcloric din Târpeşti, Casa lui Ion Creangă din Humuleşti. La eveniment au participat 40 de bloggeri din Romania şi Moldova.

Cu ce te ocupi în afara bloggingului?

Pe lângă blog, am un serviciu care îmi răpeşte foarte mult timp. Mai sunt şi câteva proiecte cu care colaborez, dar din lipsă de timp trebuie să aleg ceva mai apoape de suflet.

Facultatea de istorie, ţi-a influenţat  cumva pasiunea pentru călătorii?

Mai corect ar fi spus că pasiunea pentru călătorii mi-a influenţat mai mult sau mai puţin facultatea. Aşa cum părinţii mei sunt din 2 regiuni opuse - tatăl de la Nord şi mama de la Sud, în copilărie străbăteam un drum lung până ajungeam la bunici. Țin minte cum îi întrebam pe părinţi de anumite oraşe sau sate din Moldova, prin care treceam şi uite când am crescut mai mare am hotărât să cunosc mai multe despre ţara unde locuiesc.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди