Columns

Andrei Tostogan

Andrei Tostogan

De la sunete la sentimente

Cum sa nu încarci piesa cu sunete în plus sau invers - cum să nu lași piesa golașă, pustie?

Orice piesă pe care o auzi la radio sau în stradă, care te binedispune sau te lasă îngândurat, durează în medie 3 minute. Dar fii atent, aceasta poartă în sine un material lucrat sute de ore, de zeci de oameni. Ceea ce ai simțit audiind-o, exaltarea, iubirea, poate și un pic din dezamăgire – este lucrul producătorului.

Putem începe cu faptul că orice piesă poate conține peste 80 de sunete (track-uri) și combinații de sunete ce trebuie alese în asa mod încât să se completeze între ele, să coloreze mixul, și să nu se suprapună sau să distrugă armonia.

Întrebarea e cum să le găsești pe fiecare (sunete din piesa) cum sa nu încarci piesa cu sunete în plus, sau invers - cum să nu lași piesa golașă, pustie?

După 7 ani de experiență în producția muzicală și după peste 18 ani de studiere a muzicii, nu pot da un răspuns la această întrebare.


Nu există o regulă universală care iți este de folos la compunerea, orchestrarea pieselor. La fiecare piesă trebuie să-ți bați capul ce să schimbi, ce să-i mai adaugi, ce să scoti ca să sune bine.

Aici poate apărea dezămagirea, panica. Ai stat o zi întreagăși nu te-ai mișcat deloc. Toate aceste sentimente negtive sunt total anulate de satisfacția, fericirea copilărească pe care o simți din momentul când dai play și îți place ceea ce auzi.

Am vorbit și despre faptul că în spatele fiecărei piese sunt zeci de oameni. Aceștea pot fi (orchestratori, instrumentiști, vocaliști, ingineri de sunet) - munca în grup aduce rezultate mai frumoase. Pot fi oamenii care asculta demo-ul și se dau cu părerea, astfel hotarând soarta piesei.

Ca să nu ingrelăm prea mult situația, muzica e reflecția sufletului..așa ca e deajuns o scântee de inspirație, un pian sau o chitară care să-ți susțină starea cu acorduri potrivite - și ai piesa gata!

Еще Columns