Люди

Cristina Aramă: Un jurnalist bun trebuie să fie bine documentat

Lumea presei, a mass-media este într-o ascensiune fulminantă în Republica Moldova. Tot mai mulţi tineri optează pentru o facultate cu profil jurnalistic, fie din dorinţa de a fi vedete TV, fie că au pasiunea pentru lumea cuvântului. Indiferent care sunt aspiraţiile lor, cert e că avem o concurenţă acerbă dintre actorii mass-media, totul pentru a atrage consumatorii produsului mediatic. Mai nou, jurnalismul on line prinde contur din ce în ce mai pronunţat, acesta generând site-uri şi portaluri cu o viteză ameţitoare. Cristina Aramă este editor la un portal de ştiri din mediul on line autohton. Dorinţa de a prezenta echidistant informaţia, dar şi cu o promptitudine de invidiat reprezintă o dovadă de profesionalism din partea echipei redacţionale, iar Cristina are grijă ca respectivele calităţi să fie mereu alături de munca sa. Totuşi, fiecare zi petrecută la un site de ştiri e o adevărătă provocare, dar şi plină de surprize. Care sunt acestea, le aflaţi chiar de la Cristina Aramă.

Cristina, de unde vine pasiunea pentru jurnalism?

Am  descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din clasele primare. Împreună cu prietena mea, Sanda,  mergeam după ore la mătuşa ei, profesoara de Retorică şi Istoria Presei de la USM,  doamna Silvia Grossu.  Aici stăteam ore în şir şi discutam, făceam scenete pe diverse subiecte din societate, improvizam anumite situaţii, dezbateri, iar teancurile de ziare şi cărţi  pe care le avea era o provocare pentru noi.

Însă  lucrurile s-au schimbat pe parcursul timpului. După "chinuitoarele" examene de BAC, am dorit să merg la medicină, să aibă şi mama medic la casă. Mi-am imaginat cum ar fi să învăţ şi să aplic ceea ce nu mi-a plăcut niciodată şi chiar în acel moment a murit medicul din mine!

Atunci a fost acel "click" din viaţa mea. Tot ceea ce faci, trebuie să o faci din plăcere. Astfel, ca să nu fie un chin mersul la serviciu în fiecare dimineaţă. Am mers împotriva tuturor stereotipurilor care spuneau că la noi în Republica Moldova ajungi să te angajezi doar dacă ai rude.

Timpul este preţios, iar deciziile îţi schimbă cursul vieţii, de aceea trebuie  să te gândeşti bine atunci când alegi ceea ce vrei să faci în carieră. Iar cu deciziile luate la întâmplare m-am ciocnit şi la facultate, atunci când în primii ani pe hol se plimbau doar  viitoare "Andreea Marin",  "Angela Gonţa" şi prezentatoare de ştiri.

În care dintre domeniile jurnalismului te regăseşti?

Social şi politic. De ce? Vrem sau nu vrem, ne place sau nu ne place, tot ce se întâmplă pe scena politică ne afectează în mare sau mică măsură, fiecare piesă care se mişcă pe tabla de şah ne influenţează modul de viaţă. Faptul de aţi cunoaşte "eroii" din fruntea ţării mereu a fost o provocare pentru mine. Atunci când eşti faţă în faţă cu cei de la guvernare, ai posibilitatea să le analizezi paşii şi deciziile.

Domeniul social- îmi place să ascult şi să discut cu oamenii, să le înţeleg problemele, suferinţele, trăirile şi emoţiile pe care aceştia le manifestă. Am un sentiment copleşitor atunci când ajung să descopăr povestea oamenilor frumoşi şi deosebiţi.

Ce părere ai despre concurenţa portalurilor de ştiri din ţara noastră?

Apar  precum ciupercile după ploaie. Tot mai multe portaluri de ştiri se ivesc în lumea media, iar aceasta se resimte mai ales în ajun de campanie electorală. Din păcate, este greu să rezişti pe o piaţă în care jurnalismul de calitate contează din ce în ce mai puţin, iar senzaţionalul a început să cuprindă şi instituţii media serioase. Articolele "şocante"  rămân doar cu titlul nu şi cu esenţa. Moralitatea, modestia şi acurateţea încep să fie apreciate din ce în ce mai puţin pe  piaţa media de la noi din ţară.

Acest lucru îl simt ca editor la portalul de ştiri UNIMEDIA. Te simţi descurajat atunci când munceşti la un articol de analiză mai mult timp, zile sau chiar săptămâni, iar acesta atinge în mediu 2000 de vizualizări. În schimb, dacă postăm o ştire care nu-ţi ia nici 15 minute ca să o pregăteşti, despre o vedetă în costum de baie sau o glumă a unor deputaţi în Parlament, atunci numărul curioşilor ajunge şi poate trece cu  uşurinţă pragul de 10 mii de vizitatori.

Un alt lucru care mă întristează este să vezi jurnalişti de calibru care sunt obligaţi să scrie la comanda "politicului", care îi asigură salariul.

Să nu fie cu supărare, dar vorbesc cu mândrie de instituţia pe care o reprezint şi nu pentru că îmi asigură un salariu, dar pentru libertatea pe care o am în cadrul acesteia. Cu o politică editorială care urmează strict regulile jurnalistice, pot să spun că aici am învăţat care sunt responsabilităţile de bază ale unui jurnalist. Regula de aur: "Să nu manipulăm publicul cu titluri şocante şi informaţie falsă".

Care sunt calităţile unui jurnalist, atunci când doreşte să informeze prompt publicul?

Un jurnalist bun trebuie să fie bine documentat, trebuie să fie echidistant, prompt. Pe lângă faptul că trebuie să fie insistent atunci când obţine o informaţie, acesta trebuie să aibă şi spiritul de observaţie bine dezvoltat.

Ca să atingă succesul, un jurnalist are nevoie de 10% talent,  iar 90% trebuie să muncească şi să fie gata să investească timp.

Ai  avut ocazia să vizitezi Slovacia şi Germania. Care a fost scopul călătoriilor?

Împreună cu colegul meu, Pavel Novac, am participat la un concurs organizat de EUBAM  privind Reforma în Poliţia de Frontieră şi Vamă.  Am mers la frontiera slovaco-ucraineană pentru a vedea cum au funcţionat aceste schimbări.

În Germania am avut posibilitatea să particip la un forum economic, am vizitat Bundestagul şi alte locuri de importanţă majoră. Am avut ocazia să vorbesc cu Manfred Grund, deputat, membru al Comisiei de Politică Externă al Bundestag-ului german, referent pentru relaţiile cu Republica Moldova.

Ce te-a impresionat cel mai mult în ţările respective?

Sunt ţări de care nu vrei să te desparţi. Germania m-a impresionat prin rigiditatea, punctualitatea şi acurateţea lucrurilor pe care le fac. Parlamentul Germaniei a fost pentru mine un exemplu de respect şi transparenţă faţă de societate. Nu mai vorbesc de drumurile bune şi curate, oameni amabili, preţuri accesibile, etc. Arhitectura oraşului este păstrată cu multă grijă.

Totuşi, când am revenit acasă, mă uitam la fetele noastre cu atâta mândrie şi confirm: avem cele mai frumoase fete!

 În ce sferă a jurnalismului te vezi în viitor?

Se vede bine că online-ul câştigă teren în faţa TV-ul, aici cu puţine resurse financiare poţi face lucruri de calitate. Lucrez acum la un proiect în cadrul UNIMEDIA, unde învăţ  şi acumulez experienţă în a fi moderator de emisiune şi pot spune cu siguranţă că nu este deloc uşor. Viitorul e la sigur legat fie de online, fie de TV, dar mai vedem ce ne rezervă progresul tehnologic.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди