Люди

Doina Gangan: Îmi doresc mult să îmi prezint colecţiile la una din cele patru săptămâni de modă ale lumii

Doina Gangan este o speranţă tânără pentru moda autohtonă. Pasiunea pentru a crea ceva frumos, de a reda stofei valoare şi o altă formă,  i-a dat aripi Doinei de a se lansa în lumea designerilor vestimentari. Deja are la activ câteva evoluţii la diverse evenimente de modă de la noi, dar şi de peste hotare.  Una din colecţii, numită MAGNIT, a făcut furori la Sibiu, România, în cadrul unui  eveniment fastuos de modă, Feeric Fashion Days.  Până a avea un astfel de succes  Doina a muncit mult. Care este sursa de inspiraţie a tinerei creatoare de modă şi ce o motivează să muncească în această lume a stofelor, ne spune chiar ea!

Pasiunea pentru modă o am din copilărie. Mama mea este tehnolog vestimentar şi eu am fost inspirată de munca ei încă de când eram mică. Am rugat-o să mă înveţe secretele cusutului, artei, a croitoriei, iar mama mi-a dat undă verde. Pe parcurs am luat lecţii de pictură, dans, floristică, teatru etc. Toate aceste cunoştinţe nu au fost decât o piatră de temelie pentru viitoarea mea carieră de designer. Visam mereu să pot crea şi coase haine. Evident, AMTAP a fost opţiunea mea pentru continuarea visului.

Cos de când mă ţin minte! Am experimentat multe stofe, modele, tipuri de combinaţii etc. Dar prima piesă vestimentară care arăta decent a fost o fustă pe care am cusut-o la vârsta de 12 ani. Eu spun că a fost un real succes pentru acea vârstă!

Studiile mele de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice au fost deosebite. Îmi amintesc mereu cu drag de anii când eram studentă. Chiar am învăţat foarte multe lucruri noi şi utile pentru profesia mea de designer vestimentar. Profesorii au fost la înălţime, mi-au oferit cunoştinţe preţioase şi mi-au fost mentori scumpi care m-au îndrumat doar pe drumul cel bun. Le mulţumesc pentru suportul acordat la realizare primilor paşi în lumea modei.

Prima mea colecţie de haine a fost pentru lucrarea de licenţă. A fost una pentru bărbaţi. Recunosc, a fost una mai deosebită. Am folosit imaginaţia la cote maxime şi am adus un nou suflu stilului vestimentar masculin. Imprimeuri diverse, cuie, şuruburi, elemente metalice, dar şi tot felul de chestii mărunte pe care le găseşti într-o cutie cu unelte au fost folosite pentru colecţia respectivă. A fost un adevărat start up pentru mine pentru că am curajul să concep noi colecţii pentru bărbaţi.

Am avut ocazia să particip la diverse evenimente de modă. Cea mai recentă prezentare de modă am realizat-o la Festivalul IA MANIA, unde am prezentat piese vestimentare cu motive inspirate din portul nostru tradiţional. Colecţia s-a intitulat "Doina"! O altă evoluţie de a mea a fost în 2013 la Sibiu, în cadrul Feeric Fashion Days unde am prezentat colecţia feminină MAGNIT. Culorile dominante au fost alb şi negru, iar liniile geometrice au conturat stilul colecţiei, destinată femeilor puternice.

Despre colecţia de la IA MANIA  pot să spun că am muncit cu mult drag. Ea a făcut parte din concursul "Mândria" din cadrul festivalului enunţat mai sus. Mi-am propus să optez pentru un stil minimalist pe care îl prefer. Motivele etno  din  portul nostru popular m-au inspirat. Rochiile au fost create din mătase naturală, am utilizat broderii hand made, sută la sută autentice costumului popular românesc.

Sper să ajung departe! Îmi doresc mult să îmi prezint colecţiile la una din cele patru săptămâni de modă ale lumii, cele mai importante. De asemenea, sper să întâlnesc lume pasionată de modă, de frumos şi de artă. Aş fi foarte încântată dacă tot mai multă lume ar purta cu drag creaţiile mele, pentru că anume oamenii, clienţii sunt cei care dau verdictul lucrărilor tale. Sper să fie cu succes!

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди