Люди

Paulina Cernăuţanu - despre implicare civică şi inspiraţie feminină

Eroina acestui interviu a avut ocazia să combine frumos voluntariatul cu diverse proiecte inedite, să participe la programe unice pentru ţara noastră, de unde să adune inspiraţie şi dorinţa de a transpune în realitate unele idei. Paulina Cernăuţanu, căci despre ea este vorba, este modelul tinerei moderne căreia îi place să schimbe lucrurile în societate, chiar dacă începuturile au nevoie de mai mult efort! Tânăra ne-a povestit despre experienţa ei de la cel mai frumos program destinat femeilor , "Inspir-o", unde a avut ocazia să interacţioneze cu doamne deosebite de la noi din ţară şi care au de oferit doar idei inspirate!

Paulina, tu eşti implicată în multe proiecte, fiecare având un anumit domeniu. Despre ce este vorba?

De fapt,  nu sunt implicată în vreun proiect la moment. Lucrez şi-mi place mult job-ul meu. Pot spune cu siguranţă că experienţa anterioară de voluntariat îmi aduce roade pe termen lung.

Dar hai să le luăm pe rând. Ai fost implicată în una din cele mai importante organizaţii pentru tineri, AIESEC.  În ce mod ţi-a influenţat implicarea ta  viitoarea carieră?

Da, am activat timp de 3 ani în AIESEC Chişinău. Experienţă de care mă bucur şi în prezent, nemaivorbind de contactele şi prietenii pe care i-am întâlnit acolo. Despre carieră încă e devreme de spus ceva,  pentru că sunt la început de drum. Dar, făcând vânzări în AIESEC şi un pic de resurse umane, am dobândit abilităţi şi competenţe ce mă ajută enorm în ceea ce fac la moment.

Programul Naţional de mentorat pentru femei "Inspir-o" este unic pentru ţara noastră. Spune-ne mai multe detalii.

Programul Naţional de Mentorat pentru Femei "Inspir-o", este un program într-adevăr unic. Iar datorită specialiştilor, trainerilor, mentorilor, dar şi a mentee-lor a fost posibilă organizarea unui astfel de program. Am avut o serie de training-uri, sesiuni teoretice, dar şi practice ce ne-au propulsat oarecum să realizăm obiectivele noastre, a participantelor. Aveam întâlniri periodice cu mentorii pentru a genera o relaţie constructivă şi avantajoasă pentru ambele părţi, în funcţie de experienţa metorului şi a mentee-ului respectiv.

Care au fost rezultatele acestui proiect?

Am avut şansa să colaborez cu câteva din participante ulterior. O interacţiune deosebit de armonioasă, am avut-o cu dna Stela Moldovanu, persoană extraordinar de caldă şi cea care a fost mentora mea pe parcursul derulării acestui program. Dna Moldovanu m-a ajutat să organizez primul meu workshop de confecţionare a articolelor handmade şi, la fel, să-mi expun în vânzare articolele pe care le creez în art - salonul dumneaei. Încercăm să mai păstrăm această relaţie de mentorat şi avem ocazia să ne întâlnim la diferite evenimente ce implică arta şi creaţia.

Va avea o continuitate proiectul?

Din spusele organizatorilor, acest proiect va avea o continuitate, poate sub o altă formă, însă proiectul este dorit şi cotat. După părerea mea este un program eficient, un program ce trebuie multiplicat, atât în centrele raionale, cât şi în sate, suburbii.

Ce alte acţiuni sau programe ai dori să iniţiezi?

Un proiect pe care îl am în minte, dar şi schiţat pe foaie este unul destinat fetelor din RM, cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani. Este un proiect care nu neapărat ar dezvolta liderismul în ele, ci mai mult spiritul civic, proactivitatea şi responsabilitatea faţă de generaţia ce vine şi faţă de comunitatea în care acestea locuiesc. Ceea ce nu înseamnă neapărat a fi lider, poţi fi un activist căruia îi pasă şi vrea să schimbe ceea ce nu-i place în localitatea sa. Vreau ca acest proiect să fie implementat în localităţile Republicii Moldova, localităţi care nu au avut acces la astfel de proiecte educaţionale. Conceptul acestui proiect urmează a fi ajustat, analizat şi intens promovat într-un final,  implementat.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди