Люди

Geta Bagheta despre concertul 30 Seconds To Mars

Recent, la Bucureşti, a avut loc concertul 30 Seconds To Mars. Geta Bagheta, fotograful din Chişinău, a fost acolo şi ne-a povestit cum e Jared Leto în realitate, cât de bun este noul său album şi ce fel de show a făcut.

Nu eram disperată să ajung la concert. Nici nu eram sigură dacă stau în Bucureşti în acel week-end. Dar dacă tot am rămas, de ce să nu prind doi iepuri deodată, mai ales că atât de mult am vrut să-i văd? Aşa m-am pomenit la 30 Seconds To Mars. Spoiler alert: n-am regretat.

Deschiderea

Trupa care a cântat în deschidere era "Bad Things". Auzeam pentru prima dată de ei. Cred că nici bucureştenii n-aveau treabă, fiindcă erau destul de pasivi. Cât încerca solistul să mişte publicul, nu-i reuşea şi gata. Doar când întreba: "Are you ready for 30 Seconds To Mars?", scotea din lume nişte strigăte. Și asta era cam aiurea.

Aşteptarea

Greşeala mea era că m-am dus mai devreme. Era o căldură straşnică şi am aşteptat foarte mult, la nişte cozi imense, ce se prelungea de la un capăt al stadionului până la celălalt. Concertul deja a început, dar lumea încă mai stătea în rând. Cel puţin, m-a bucurat că au fost punctuali şi au ieşit exact la timp. Apropo, în timp ce aşteptam, Jared a trecut pe lângă noi şi chiar s-a salutat, evident, extaziind toţi fanii.

Am luat un bilet de mijloc, pe care am dat 200 RON (~865 de lei – n.r.) aşa că eram destul de aproape de scenă şi vedeam totul bine. Totuşi, locaţia concertului nu era prea reuşită. La Romexpo scena e mică, jos e asfalt, ecranele sunt mici. Mi-a plăcut mai mult la Depeche Mode. Însă am înţeles că pe acel stadion doar gazonul costă circa 1 milion de euro şi n-au vrut să-l strice.

Show-ul

Jared e actor, cântăreţ şi regizor. E clar că poate ţine publicul în suspans şi că poate face show. Nu mă aşteptam ca ei să scoată pe scenă atâta lume. Nu 1-2, ca de obicei, dar mulţi, vreo 70. A fost destul de drăguţ şi generos din partea lor. Erau lumini, confeti, lasere, baloane cu apă. La un moment dat, ele au început să-l enerveze şi pe dânsul. Când vorbea la microfon, unul s-a băgat în faţă şi Jared l-a lovit, cu cuvintele: "Goddamn balloon!". Apropo, foarte mult îmi place că el iese cu steagul ţării-gazdă pe scenă. Totul era la nivel, la mai puţin nu te aşteptai.

În ultimul timp, Jared Leto iese în ipostaza lui Iisus Hristos: păr lung, coroană, haine albe lungi. Mie asta chiar nu-mi place, cred că i s-a ridicat la cap. O altă chestie care m-a deranjat a fost momentul cu un tânăr, pe care Jared l-a rugat să-l înveţe nişte cuvinte în română. Totul a început banal, cu "Bună", pe care solistul îl pronunţa "Bucă", iar apoi a urmat "Go to hell". Putea să întrebe şi el ceva de genul "I love you", însă urla la toată lumea: "Du-te dracu! Du-te dracu!". Cool, dar nu chiar cool.

Piese noi şi piese vechi

Ei au deschis concertul cu "The Night Of The Hunter" din album precedent, tot de acolo au cântat "This Is War". Apoi au mers piesele din albumul nou, una dintre ele chiar am auzit-o pentru prima dată. O chestie care m-a uimit era că Shannon, fratele său de la tobe, nu era prezent. Albumul "Love Lust Faith + Dreams" pe care-l promovau în acest tur este mai mult electronic şi probabil de asta n-a fost nevoie de el.

Cântecele mai vechi erau interpretate acustic. Tomo plecase de pe scenă, a rămas doar Jared cu chitara şi a rugat publicul să aleagă singur ce vrea să asculte. Toţi au cerut "Hurricane", "From Yesterday", "Revolve". A fost uimit că lumea mai ştie piesele astea. El spunea: "You remember the words? Even I don’t!". Apropo, nu s-a aşteptat că în partea asta a Europei are atâţia fani şi a promis să mai vină.

Chiar mi-a plăcut cum a cântat, vocea "nu-i sărea" şi era o mare plăcere să-l asculţi. Trecea foarte lejer dintr-o piesă în alta şi partea acustică chiar a sunat bine. Uneori, însă, dădea prea des de cântat publicului. Deja te gândeai: "Hey, mai cântă şi tu, pentru asta am venit".

Publicul pasiv

Când aşteptam la poartă şi mă uitam împrejur, mă întrebam: "Ce-i cu copiii ăştia?". Foarte mulţi tineri de vreo 14-16 ani, absolut toţi gătiţi cu tricouri, tatuaje, pancarte, coafuri. Unii au venit chiar cu părinţii. Am văzut foarte mulţi oameni cu dizabilităţi în cărucior. Chiar mă dădeam la o parte să vadă mai bine. Nici nu-ţi pot spune cât m-a impresionat asta. Au fost şi mulţi moldoveni. De obicei, ei se lasă uşor remarcaţi, fiindcă vorbesc tare şi cu: "Uăi, şî". Se auzeau şi ruşi, care nici ei n-au fost mai tăcuţi.

Publicul în România este cam pasiv. Unde stăteam eu, practic, nimeni nu se mişca. Cred că era de vină şi locul, am înţeles că în faţă fetele numai de păr nu se trăgeau. Deja spre sfârşit Jared striga: "Come on, jump-jump-jump!" şi oamenii au mai înviat un pic. Dar m-am aşteptat la mai multă nebuneală. Mie, de exemplu, nu-mi prea place faptul că s-au dat în muzică electronică. Nu e ruperea de altădată, când nu puteai sta locului, când îi ascultai. Dar oricum, era superb. Fanii aveau pancarte, pe care la începutul concertului scria "Our dream came true" (Visul nostru a devenit realitate – n.r.), iar la sfârşit – "We will never forget" (Nu vom uita niciodată – n.r.). Aşa şi este. 

Fane în chiloţi

La început, eram gata să scot 350 de euro pentru pachetul VIP, cu backstage şi "Meet&Greet", dar mă bucur că m-am răzgândit. O cunoştinţă a unei prietene de-a mele aşa şi a făcut. Ea s-a chitit, s-a gătit, spera că Jared se va îndrăgosti de ea. Am înţeles că acolo mai era o domniţă care în general avea pe ea îmbrăcată doar un tricou 30 Seconds To Mars, iar mai jos doar chiloţi. Ce a vrut să spună cu asta?

Apropo, a venit şi Tudor Chirilă, solistul trupei "Vama". El a trecut aproape pe neobservate, îţi dai seama, toţi erau concentraţi pe scenă. Cei care l-au văzut şi-au mai dat câte un cot, dar în rest cred că majoritatea nici nu ştie că el a fost pe acolo.

A meritat sau nu?

Cu siguranţă a meritat. Mai ales pentru cei din primele rânduri, care au avut norocul să iasă pe scenă. Ca de obicei, toţi aveau telefoanele în mâini şi fotografiau. Eu încercam să stau fără cameră, să trăiesc momentul. Am vrut să fiu aici şi acum. Chiar şi acum ţin minte cum soarele apunea, Jared cânta, eu în sfârşit priveam asta, după o aşteptare lungă într-o căldură insuportabilă şi totul era atât de fain. Am fost singură la concert şi chiar l-am putut savura. Îmi place să simt pentru mine aşa ceva, să am stocat totul în memorie. Cred că unicul lucru pe care merită să cheltui bani sunt concertele şi călătoriile.

Sursa foto: Rock FM

Natalia Sergheev

allfun

Еще Люди