Люди

Andrei Ivanov: Move fast, break things

Andrei Ivanov studiază la MIT, una  dintre cele mai de top universități,  iar pe lângă acest lucru se poate mândri și cu o altă realizare: obținerea unui stagiu de practică la facebook. Despre provocările intership-ului, experiența obținută, dar și planuri de viitor aflați din interviul de mai jos.

Cum ai ajuns să lucrezi pentru "gigantul" Facebook?

Practica este numai în timpul verii, după care urmează universitatea. Aceste 3 luni înseamnă o oportunitate pentru mine de a-mi forma o opinie despre companie. Aceeași oportunitate o are și Facebook- să mă evalueze pe mine. În plus, am o contribuție mică la baza de cod, iar în același timp, obțin o vastă experiență.

Cu ce te ocupi la Facebook?

Ocupația mea principală de aici, desigur că este programarea. Am fost la comanda de internaționalizare, ceea ce face ca sarcinile Facebook să fie accesibile persoanelor care nu vorbesc limba engleză. Mentorul meu m-a ales pe mine într-un proiect la care lucrez în timpul verii.

Cum descrii atmosfera de lucru? Ce te-a surprins?

Decorul din interiorul companiei este foarte prietenos și deschis. Mă simt ca un angajat cu drepturi depline. Compania nu este, de fapt, atât de mare. În sediul principal lucrează doar 4.000 de persoane. Până în prezent, compania a reușit, într-o anumită măsură, să mențină aceași atmosferă de "pornire", experimentele au încurajat, iar oamenii nu se tem să încerce ceva nou.

Motto-ul principal al companiei este: "Move fast, break things".

Este interesant de observat totul din interior, nu există secrete: de la accesul complet la toate codurile, până la sesiuni săptămânale de Q&A cu Mark.

 Cât de dificil este pentru un student să fie acceptat într-o companie mare ca Facebook?

În ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, din experiența personală pot spune că nu este atât de simplu. Cred că a jucat un rol important faptul că procesul de interviu cu firmele a fost ceva nou pentru mine. La început, nu am știut la ce să mă aștept, era greu să îmi fac griji și să mă concentrez pe sarcini. Am trecut prin interviuri la 26 de companii și doar câteva dintre ele au oferit locuri de muncă. Vorbind de MIT, ajută bineînțeles cu ceva, o mulțime de companii sunt interesate de elevi. Dar, în același timp la noi au și cererințe mari, iar concurența în cadrul universității este foarte mare.

Cum este văzut Facebook-ul din interior?

Misiunea companiei este cu siguranță una foarte nobilă - de a aduna oamenii împreună și de a face lumea mai deschisă. În multe feluri, acest lucru se simte și în cadrul companiei. De exemplu, una dintre cele mai mari inițiative Facebook este internet.org.

Cât despre departamentul de vânzări și comenzi care se ocupă de publicitate - sunt independenți de inginerii de bază, ceea ce permite  ca Facebook să aibă grijă sinceră de oameni. Viața privată și securitatea informațiilor personale ale utilizatorilor sunt printre primele priorități ale companiei, în pofida unor articole ce susțin contrariul din media. Orice încercare de a utiliza informațiile de birou în scopuri personale se termină cu concedierea.

În ce direcție consideri că va evolua Facebook?

 Mai întâi de toate, Facebook va rămâne la fel, precum este la ora actuală - o rețea de socializare. La fel ca și Google, Facebook încercă să găsească surse de venituri dincolo de reclama actuală. Drept exemplu, reprezintă și recenta achiziționare de către Facebook a Oculus Rift. Realitatea virtuală în mod evident nu se încadrează în modul actual de Facebook, în mare parte.

Prin ce te simți avantajat, studiind în America, și cum ai trecut de șocurile culturale?

Tot ceea ce ține de studii este ușor. Liberatea de a alege -acesta este un lucru care mă caracterizează. Mă încarc cu responsabilități cum vreau, învăț ceea ce vreau. Este total opusul sistemului de învățământ din Moldova. Desigur, că libertatea de a alege prezintă și un risc de a nu face alegeri corecte.

Adaptarea la stilul de viață american a fost un pic mai complicată. Din punctul meu de vedere, nu poți trece pur și simplu peste toate "șocurile culturale". Principalul este să știi la ce ai putea să te aștepți. La început îți place pentru că totul este altfel, nu ca la noi. Apoi începe să te irite, deoarece totul este prea diferit, nu ca la noi. Ca mai apoi, să te acomodezi și să găsești un sens.

Într-o oarecare măsură m-a ajutat faptul că am venit aici cu un coleg de clasă. De aceea, întotdeauna aveam cu cine discuta, plânge și bucura.

Acum, pentru mine noțiunea de stil de viață american nu mai există. America este multinațională și peste tot este diferită. Mai aproape de mine este zona de vest decât de est. Există un loc pentru fiecare.

Andrei, ce planuri de viitor ai şi cât de mult sânt legate acestea de Moldova?

Voi finaliza 4 ani de studii, mai apoi, probabil voi face masteratul. Voi rămâne aici, la sigur. Deoarece aici îmi va fi mult mai ușor să mă realizez pe plan profesional, dar și pentru ca pe viitor să pot ajuta Moldova. La sigur, nu voi uita de patrie. Vreau să îmbunătățim sistemul educațional pentru a le oferi creierelor tinere de aici, ceea ce în trecut, nu mi-a fost oferit mie.

Maria Eșanu

allfun

Еще Люди