Люди

Mariana Oprea: Am studiat împreunǎ cu tineri din toatǎ lumea

Barierele educaţionale au fost demult eliminate, mai ales pentru tinerii care îşi doresc să studieze în afara ţării de origine. Sumedenia de oportunităţi, burse, internship-uri şi programe de studiu sunt la îndemâna oricărei persoane care doreşte să înveţe şi nu în ultimul rând, să călătorească. Mariana Oprea este o tânără din Republica Moldova care a avut ocazia să înveţe pe două continente: America şi Europa. Mai exact, în  statul Florida şi Germania. Experienţa de studiu diferită în ambele cazuri, i-a oferit şansa Marianei de a se dezvolta personal dar şi profesional, ba chiar să obţină un job în Germania. Care a fost drumul tinerei până la aceste reuşite, aflaţi în interviul de mai jos!

Mariana, tu demult ai luat căilor diverselor ţări. Dar, să le luăm pe rând. Mai întâi a fost în SUA. Care a fost scopul aflării tale acolo şi ce ai făcut?

În perioada 2007-2008 am locuit şi studiat în Florida, Statele Unite ale Americii, unde am mers ca participantă a programului de schimb cultural UGRAD. Studenţii din Eurasia şi Asia Centrală înmatriculaţi la nivelul de licenţă  au oportunitatea de a studia pentru un an academic sau un semestru la o instituţie superioară de învăţământ în SUA cu burse din partea Departamentului de Stat. În primăvara anului 2007 am fost 12 participanţi din Moldova, reprezentanţi ai diferitor universităţi şi facultăţi. Eu studiam la momentul dat Limba şi literatura engleză- limba germană în cadrul Universităţii de Stat din Moldova, iar în SUA am fost acceptată de către universitatea Florida Gulf Coast din Fort Myers. Acolo am avut posibilitatea de a alege majoritatea cursurilor conform intereselor mele din cadrul Departamentului de Educaţie. Astfel, am ales cursuri din domeniul lingvistic şi educaţional, dar şi jurnalism şi ştiinţe ale comunicării. Oportunităţile oferite de campusul universitar au fost excepţionale - evenimente organizate de către studenţi, conferinţe, activităţi de voluntariat şi întâlniri cu persoane notorii din regiune. Eu m-am străduit să particip la toate evenimentele posibile şi să învăţ cât mai multe posibil. Am început a scrie articole pentru ziarul studenţesc "Eagle News", am lucrat în bază de voluntariat pentru Clubul Internaţional al Studenţilor şi alte asociaţii studenţeşti, iar în semestrul doi am făcut un stagiu la "San Carlos Park Elementary School" unde am fost asistentă de învăţătoare într-o clasă de copii. În afară de activităţile mele din cadrul universităţii, am participat la diverse întâlniri şi conferinţe regionale organizate de către "Zonta Club", "European Chamber of Commerce", "Human Trafficking Awareness Partnership", etc. Desigur că o parte componentă a scopului aflării mele în SUA a fost să le vorbesc americanilor despre Republica Moldova, astfel, am făcut câteva prezentări în diverse centre şi în cadrul cursurilor mele. A fost o experienţă foarte utilă şi îi încurajez pe tinerii din Moldova care doresc să participe la un astfel de program, să aplice la Global-UGRAD.

Acum iată, te găsim în Germania. Aici ai studiat iar acum munceşti. Care a fost drumul până la asemenea performanţe?

n Germania am venit în vara anului 2010 prin intermediul programului DAAD/OSI pentru a-mi face studiile de master. După experienţa mea din SUA mi-am pus scopul să îmi continui studiile în Europa şi timp de un an am trimis aplicaţii la diverse burse şi universităţi până ce am obţinut posibilitatea de a studia în Germania. Trebuie să recunosc, pentru un student internaţional venit cu o bursă în altă ţară reprezintă un avantaj enorm faţă de ceilalţi care sunt nevoiţi să se finanţeze prin forţele proprii. De aceea, am încercat să profit de timpul meu liber pentru a călători sau participa la diverse evenimente pentru tineret. Am făcut un master în Studii Europene în cel mai de nord oraş al Germaniei situat la graniţa cu Danemarca- Flensburg.  Tot acolo am facut un stagiu la European Center for Minority Issues (ECMI), unde am asistat cu o cercetare legată de politica lingvistică în Republica Moldova. De curând activez la o asociaţie socială din oraşul Duisburg, în cadrul programului de lucru cu imigranţi din Europa de sud-est, în special vorbitori de limbă română. Drumul până aici a fost foarte interesant, desigur şi cu multe greutăţi şi perioade în care doream să renunţ şi să mă reîntorc în Moldova, dar cu susţinerea prietenilor mei şi perseverenţă mai sunt acum aici.

În RM ai absolvit Facultatea de limbi străine, engleza şi germana. De unde ai pasiunea pentru  ele?

Din timpul şcolii am observat că sunt interesată de ştiinţele social-umane, în special de limba engleză şi română. Eu îmi doream să călătoresc şi să locuiesc peste hotare încă din adolescenţă, deci realizam cât de important e să cunoşti câteva limbi străine. În perioada liceului am avut lecţii de latină, franceză, engleză şi germană, iar la universitate am optat pentru limba şi literatura engleză şi limba germană. Nu ştiam atunci ce profesie voi avea la absolvirea acestei facultăţi, dar eram sigură că datorită cunoaşterii aprofundate a acestor limbi voi putea avansa în viaţă. Acum îmi pare rău că în copilărie nu am avut oportunitatea de a învăţa şi mai multe limbi - este mult mai eficient să înveţi o limbă străină fiind copil.

Ai avut ocazia să interacţionezi cu tineri din diverse ţări. Ce îi deosebeşte de ai noştri?

Am studiat împreună cu tineri din toată lumea şi desigur că am învăţat foarte multe lucruri despre cultura şi oamenii colegilor mei fără a fi necesar de a călători acolo. Diversitatea experienţei umane este mare, de aceea este dificil de a face o analiză obiectivă. Depinde foarte mult de circumstanţele în care cunoşti oamenii. Colegii mei erau toţi doritori de a se cultiva, dezvolta pe plan personal şi profesional, de a face schimbări în societate şi de a călători. Dacă aş compara prietenii mei germani cu generaţia mea de tineri moldoveni, atunci aş zice că ei sunt mult mai liberi de aşteptările părinţilor şi ale societăţii. Ei au ocazia de a fi independenţi financiar mai devreme şi de a locui separat de părinţi sau chiar de a se muta în alte oraşe. Cu referire la tinerii de acum din Moldova, eu consider că sunt multe schimbări la modul de gândire şi viaţă în comparaţie cu generaţia mea. Eu percep un progres în rândul multor tineri. Un rol important îl atribui accesului la informaţie şi comunicarea internaţională prin intermediul internetului sau oportunităţilor de a călători peste hotare.

Ce planuri ai de viitor? Ai dori o revenire în Moldova sau doar în vizită?

Trebuie să recunosc că la moment nu îmi mai fac planuri pe lungă durată. Acum sunt la începutul vieţii mele profesionale şi aş dori să acumulez experienţă şi să învăţ lucruri noi mai departe. Într-un viitor mai depărtat cred că voi reveni în domeniul academic şi voi continua cu un studiu de doctorat în ştiinţe sociale, dar am nevoie să găsesc domeniul în care aş dori să mă specializez mai întâi. Nu exclud reîntoarcerea în Moldova, dar acum pot menţiona doar următoarea vizită, pe care sper să o pot efectua în timpul sărbătorilor de iarnă.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди