Люди

Diana Arnaut - un student de succes la Paris

Diana Arnaut este o tânără din Republica Moldova care studiază la Paris. Noi avem mulţi tineri talentaţi care îşi conturează un viitor în capitala franceză, însă câţi din ei reuşesc să se afirme cu adevărat? Diana învaţă economie şi drept la una din cele mai prestigioase universităţi din Franţa. Ba mai mult, a ajuns la o performanţă academică demnă de toată lauda - este a doua, cea mai bună studentă din grupa ei, chiar dacă este din Republica Moldova, iar limba franceză nu este una dintre cele mai uşoare. Acum, Diana se află în capitala britanică, Londra, la un internship. Care a fost, însă, drumul ei până la asemenea succese, citiţi în materialul de mai jos.

Franţa era ca un loc de basm când eram mică. Având mamă profesoară de limba franceză şi studiind această materie de la vârsta de 8 ani, am fost efectiv fascinată de tot ce ţine de cultura franceză. Îmi reamintesc, pe la 12 ani mama îmi zicea că mă vede făcându-mi studiile în Paris, însă pentru mine era ceva irealizabil: cum o fată din sudul Moldovei, pentru care Chişinaul era cea mai mare provocare, să ajungă să înveţe în Franţa?!

Fiind în ultimul an de liceu, aveam o idee fixă şi anume, că îmi voi face studiile de licenţă în Bucureşti, unde ştiam că aş putea fi admisă şi în acelaşi timp pot face studii de calitate. Totuşi, în iarna clasei a douăsprezecea, mama şi mătuşa mea mi-au sugerat ideea să depun dosarul pentru studii în Franţa. Şi am făcut-o, însă nu am avut prea mari aşteptări, era mai mult cu scopul de a avea conştiinţa împăcată că îmi încercasem şi eu norocul.  Vara, însă, am primit o scrisoare, prin care se confirma că sunt acceptată la studiile în Paris şi voi fi admisă definitiv cu condiţia de a avea un nivel mai avansat de limbă franceză (nivelul C1).  Doar în momentul în care am citit scrisoarea am realizat că ceea ce mi s-a părut de mică un vis, este de fapt ceva realizabil. Atunci mi-am zis: dacă  mi s-a oferit această şansă, ar trebui să fac tot ceea ce ţine de mine ca să obţin locul la universitate. Chiar dacă nivelul cerut nu este tocmai uşor de obţinut, iar timpul care îmi rămânea până la interviul de la universitate era de 2 luni. Deci, au urmat 2 luni de cursuri intensive la Alianţa Franceză din Chişinău, multă muncă individuală, multă susţinere din partea celor apropriaţi şi… am reuşit! În luna septembrie eram studentă în Franţa, cu toate actele în regulă!

Sunt studentă la Paris, la universitatea Pantheon-Assas (Paris2), n anul III de licenţă, Economie şi Gestiune, cu specializarea Administrarea şi Gestiunea Intreprinderilor. Am ales această universitate pentru că este considerată a fi cea mai bună universitate de Drept din Franţa, iar licenţa pe care o fac cuprinde aproximatix 50% cursuri de economie şi 50% drept.

După liceu, am fost admisă la două universităţi, am avut de ales între Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Universitatea Pantheon-Assas din Paris. Deci am avut de ales între Micul Paris şi Parisul propriu-zis. Am optat pentru capitala franceză, pentru că Franţa este renumită pentru calitatea studiilor superioare, dar şi pentru că plecarea la  mii de kilometri de casă reprezenta pentru mine o provocare majoră ce îmi putea oferi şansa de a mă remarca bazându-mă pe forţele proprii.

Din experienţa mea, tinerii din Franţa sunt mult mai deschişi: din prima zi de universitate am făcut cunoştinţă cu tineri francezi care nu au făcut diferenţa că eu vin din altă ţară, că am altă cultură, că vorbeam fluent franceza, dar totuşi nu eram bilingvă. Dimpotrivă, ei mi-au fost alături şi m-au ajutat fără a cere sau a aştepta ceva în schimb. Astfel, am devenit mai mult decât colegi, acum am adevăraţi prieteni în Paris. În ceea ce priveşte tinerii din Moldova, am impresia că acceptă mai dificil pe cineva "diferit" în cercul lor. Însă totul e relativ.

O altă nuanţă este faptul că tinerii francezi sunt mult mai siguri de ei. În Moldova am cunoscut multe persoane de vârsta mea care au un bun potenţial, dar care efectiv nu au încredere în forţele proprii. La fel am fost şi eu. Însă, nesiguranţa şi neîncrederea au dispărut în momentul în care am văzut rezultatele la primele examene din anul întâi de universitate.  

Nu pot să zic că există un secret ca să reuşeşti să fii printre primii în grupă chiar şi într-o ţară stăină, trebuie doar să vrei să înveţi. Eu am plecat în Franţa cu o dorinţă imensă de a reuşi. În primul semestru din primul an colegii francezi au fost surprinşi de notele mele, deoarece franceza nu este limba mea maternă, iar notele obţinute erau unele dintre cele mai bune, chiar şi la materii dificile pentru un nativ francez precum dreptul civil, constituţional sau matematica. Datorită rezultatelor am câştigat definitiv încrederea şi respectul colegilor. Apoi au urmat un şir de realizări, anul acesta de exemplu am media 14, 65 din 20 şi sunt pe locul 2 în grupa. Ceea ce fac sistematic este doar să mă dedic studiilor, pentru că acum este perioada când mă formez şi mă cizelez cu adevărat.

Înainte să îmi fac studiile în Franţa îmi plăcea să călătoresc în timpul liber. În perioada de liceu am vizitat Germania, Anglia, Franţa, Austria, Belgia, Bulgaria, Spania, Ungaria, Ucraina, Italia, Liechtenstein, Andorra, Polonia, Elveţia, Monaco.

În Franţa, însă, nu prea am timp liber, dar încerc să profit de diversitatea locurilor din Paris şi să cunosc şi alte oraşe din Franţa. Anul acesta am vizitat prin intermediul unei asociaţii a  universităţii Strasbourgul şi Instituţiile Europene. Pe lângă această pasiune, sunt membră în diverse asociaţii care îmi permit să mă dezvolt ca personalitate şi să cunosc alte persoane. Prima experienţă de acest tip a fost în timpul liceului, în cadrul asociaţiei "OSB Bucureşti" care mi-a permis să particip la un şir de activităţi culturale, punându-și amprenta asupra mea. Astfel, ajungând la universitate în Franţa, mi-am dorit să continui acest gen de activitate. De doi ani sunt membru activ al asociaţiei "Jeunes Moldaves en France", iar acest lucru îmi permite să rămân conectată la tot ce ţine de ţara noastră. Iar începând cu al doilea an de universitate sunt membru şi al unei asociaţii universitare, "BDE Orga'Ssas“ , astfel încerc să îmi împart timpul între aceste două asociaţii.

În ceea ce ține de vacanţe, vara trecută am păşit prima treapta în ""cadrul profesional" - un stagiu la Alianţa Franceză din Moldova, unde am avut ocazia să mă afirm şi am avut de învăţat de la nişte persoane excepţionale ceea ce înseamnă cu adevărat să lucrezi într-o echipă ce dă mereu dovadă de profesionalism. În general, stagiile din cadrul studiilor reprezintă o experienţă foarte importantă atât pentru dezvoltarea personală a tinerilor, cât şi pentru carieră.  Aş dori să încurajez toţi tinerii să se implice cât mai mult în acest sens.

Acum sunt în Londra,  oraşul unde putem să găsim mereu ceva de făcut.  Sunt aici în primul rând pentru a face un stagiu de marketing în compania "Jefferson Wolfe", care este o companie de recrutare în domeniul IT, cu sediul  la Londra şi care colaborează cu mai multe companii europene.

Pe lângă stagiu, profit din plin de această metropolă culturală, încercând să vizitez cât mai multe locuri şi să îmi îmbunătăţesc limba engleză în cadrul unor cursuri.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди