Columns

Ronin Terrente

Ronin Terente

5 fraze pe care n-ar trebui să le mai utilizeze niciodată un moldovean

Nu mi se pare corect în sec. 21, aflîndu-ne în inima Europei, să fim priviți ca un popor care are atîtea restanțe la atîtea capitole.

Nu știu cum pe voi, dar pe mine, fraza "e destul de bine" sau "las că merge pentru Moldova" mă cam supără. Nu mi se pare corect în sec. 21, aflîndu-ne în inima Europei, să fim priviți ca un popor care are atîtea restanțe la atîtea capitole. Sunt și lucruri bune despre noi, de exemplu suntem printre primii din Europa la viteza internetului, un lucru important, mai ales că lumea se tehnologizează văzînd cu ochii. Ca să fim mai buni și la celelalte capitole vă propun cîteva fraze pe care ar fi cazul să le evităm, dar ca să le evităm definitiv, ar trebui să nu mai ajungem să fie cazul să le avem în vocabularul nostru uzual.

Mi-e frică că aceste fraze vor deveni proverbe, de aia am și scris acest text. Hai să le trecem cu ochii și să vedem cum scăpăm de ele. Poate trecem la mașini mai mici și case mai modeste, poate devenim un pic mai modești și mai smeriți și încetăm să ne aruncăm ochii peste geamurile și gardurile vecinilor. Poate mai facem și pentru noi ceva. Hai să vedem ce se poate face.

1. Îmi pot permite. Aud asta des de la basarabenii concetățeni care cînd erau mici erau privați de multe bunătățuri, iar acum, mari fiind, își pot și ei, săracii cîte ceva, își pot permite. Suntem o națiune de consumatori, de sărbători lăsăm sute și mii în magazine, deși se zice că murim de foame și suntem cei mai săraci din Europa, toți prietenii mei europeni sunt șocați la cît de mult bagă moldoveanul în cărucior la market. O sumedenie de lucruri inutile și deloc comestibile, dar așa, să vadă lumea că își poate permite. Acest moft, uneori obsesiv, e o chestie care poate spune mult despre o națiune, iar despre noi spune că suntem copii crescuți cu prea multe interdicții. Generațiile care vin, sigur, vin cu un pic de altă gîndire, dar la fel de consumatori și materialiști, ceea ce nu poate fi demn de mîndrie și nicidecum lăudabil.

2. Îmi fac casă mare, dar încălzesc doar o cameră iarna. Iar intră în joc economistul basarabean. Totul se face pentru ochii altcuiva, un soi de egoism straniu și foarte complicat, ceva specific doar popoarelor ex-sovietice și ceva nou adus de noi în Europa. Am încercat să studiez asta, elementul ăsta eclectic care apare în construcțiile și elementele furate de la ruși și italieni, popoarele care beneficiază de brațul nostru ieftin de muncă, ai noștri încearcă să adune tot ce văd mai bun în lume sub un capac, apoi își dau seama că s-au avîntat prea tare și n-au cu ce acoperi, și aici intră iar în joc ingeniozitatea lor. Trag încălzire autonomă doar într-o parte a casei sau sting căldura și o lasă doar pe un etaj, apoi umblă în scurte prin casă, iar căldura o dau doar cînd vin oaspeți, e un fel de sărbătoare costisitoare.

3. Mașini scumpe trecute pe gaz. Moldovanul este foarte ingenios și econom. El a găsit o metodă la care europenii nu s-ar fi gîndit, ei au trecut mașnile lor pe gaz pentru că-i mai ieftin. Întrebarea mea e: "La ce bun să mai iei o mașină care mănîncă peste 10 kg de benzină la 100 km dacă n-ai cu ce o hrăni?"  Ca să moară cumătrul de ciudă, de aia. Un studiu realizat probabil de cei din Marea Britanie,  că ei descoperă toate tîmpeniile în lumea asta, deci învățații au demonstrat că mașini mari cumpără bărbații care au o problemă cu viața sexuală și cu potența, într-un cuvînt au organele mici și nu prea funcționează.  Nu știu dacă ăsta o fi motivul din care își iau basarabenii mașini enorme, dar sigur e comică sitația. I-am zis odată unui prieten german faza cu gazul și a rîs cîteva minute și după asta m-a întrebat de ce nu-și iau o mașină mai economă, iar răspunsul meu a fost simplu și convingător, să știe vecinul că o duce bine.

4. Copii în școli private. Sigur că mulți nu trec BAC-ul, Maia Sandu a demontrat-o, dar cumpără ei cumva și scot la capăt. Mai muncesc un pic prin Italia (laitalea), mai strîng, mai împrumută, dar cel puțin au scos copilul de la un liceu privat. Curioasă investiție și absolut inutilă.  Copii sunt viitorul și merită tot ce-i mai bun, doar că acest "mai bun" e înțeles cam rău. Dacă vrei să învețe bine nu trebui să-i bagi bani, ci minte. Să-l educi să citească și să fie curios, să caute și să reușească singur. Am trecut pe lîngă instituții de învățămînt în perioada admiterii și erau mai multe mame cu sacoșe și torbe din alea în pătrățele, mai multe decît studenți, care-i treaba v-ați întrebat? E un fel straniu și inoportun de a-ți susține plodul.

5. Da ce, uăi, te crezi tare deștept? Asta-i cea mai ruptă frază pe care o au conaționalii și concetățenii atunci cînd vrei să le spui ceva sau le faci vreo observație în transport cînd o dau cu vorbăraia la telefon, sau cînd își bat copii și se ceartă în public. Nedorința și cretina afirmație prinde rădăcini mai ales în rîndurile tinerilor care nu prea dau cu sapa-n carte. Ar fi mai ușor dacă am vrea să deschidem un pic mințile, dar se pare că-i departe acea zi, totuși continui naiv să sper că ne vom apuca de cap odată.

Ai aici niște fraze care ne fac pe noi diferiți de alte popoare europene, dar nu cred că ar fi cazul să ne mîndrim cu ele, ar fi poate mai bine să ne mîndrim că suntem primii în ceva sau că am descoperit și creat ceva nou,  să fim puși în rîndul popoarelor cu cea mai mică rată de criminalitate și cea mai mare rată de calitate a studiilor și a specialiștilor în diferite domenii. Nu fă asta pentru vecini, fă-o pentru tine.

Еще Columns