Люди

Victoria Novac: Implicarea în proiecte m-a ajutat să-mi definesc mai bine caracterul

Tinerii au entuziasmul la picioarel lor, ei au vise şi dorinţa de a avea un viitor mai bun. Aspiraţia pentru o lume frumoasă îi ţine conectaţi la o sursă inepuizabilă de idei, care mai apoi se transpune în proiecte de succes. Victoria Novac a încercat să aducă un aport la schimbarea societăţii şi a lansat o afacere cu jucării inteligente pentru copii. O adevărată provocare atît pentru ea, cât și pentru echipa sa, dar care încet-încet prinde contur. După experienţe de antreprenoriat social în Maroc sau Letonia, Victoria a dorit să facă unele schimbări şi acasă. Iată rezultatele!


Implicarea în proiecte m-a ajutat să-mi definesc mai bine caracterul şi să-mi identific chemarea vieţii. Întotdeauna am ales să fac ceea ce-mi aduce multă plăcere şi să ofer mai mult decât mi se cere, iar asta mi-a adus un plus de satisfacţie şi împlinire.

Participarea la diferite concursuri, mi-au adus pe lângă premii, multă experiență și m-au ajutat să capăt încredere în sine, am devenit o luptătoare și am învățat să nu mă dau bătută niciodată.

Am ales voluntariatul în locul distracţiei. Am luat aceasta decizie pentru că mi-am dorit să realizez ceva măreţ în viaţă şi pot mărturisi acum că am făcut alegerea potrivită! „Un învingator este suficient de mare să-și recunoască greșelile, suficient de deștept să profite de pe urma lor și suficient de puternic să le îndrepte.", zicea John Maxwell.


Am învăţat ce înseamnă disciplina şi responsabilitatea, cum să fac faţă unor situaţii dificile. Am fost un voluntar activ în mai multe ONG-uri, am participat la elaborarea și implementarea de proiecte, la organizarea și realizarea unor activități sociale. Am o pasiune specială pentru copii, iar activitățile legate de aceștea au fost și sunt activitățile mele de suflet. Învăț foarte multe lucruri de la ei, mă încarc cu energie, îndrăzneală și curaj, motiv pentru care am ales să dedic cât mai mult timp copiilor.

Antreprenoriatul social pentru mine a devenit chemarea vieţii, am rămas atât de încântată de acest model de business în care ajuţi societatea şi creezi un impact pozitiv pe termen lung, faci ceea ce-ţi place şi îţi asiguri în acelaşi timp şi confortul personal, încât lipsa cadrului legislativ în Moldova, nu mă opreşte să fac antreprenoriat social!


Am aflat despre antreprenoriat social în 2011, când am participat în proiectul internaţional despre antreprenoriatul social şi cetăţenia activă, „Change Laboratory” din Letonia. Am avut discuții cu antreprenori sociali, vizite la întreprinderi sociale. De atunci mi-am propus să devin promotorul antreprenoriatului social în ţara noastră. M-am implicat în multe programe legate de aceste subiect, am reușit să fac și câteva interviuri cu doi antreprenori sociali din România  -Andrea Filip și Cristian Ispas. Cel mai recent proiect la care am participat este ChangemakerXchange – o platformă de colaborare pentru tineri antreprenori sociali, care a avut loc în Maroc. Ne-am întâlnit 25 de antreprenori sociali din 19 țări, am discutat și am încheiat parteneriate. În iunie am reușit deja să realizam unul din parteneriate cu o organizație din Berlin. Am fost în Germania, unde am făcut un training pentru mentori, Schulerpaten, și activități pentru copiii din cadrul centrului.

Acum am trecut primele două etape din cadrul concursului The Global Good Fund, este un program pentru antreprenorii din toată lumea. La această etapă suntem 300, dar vor fi aleși doar 10 antreprenori, care pe parcursul anului 2015 vor beneficia de mentorat, cursuri, resurse financiare, networking.

Am decis să dăm o mână de ajutor părinţilor şi să-i ajutăm să exceleze în meseria lor, aşa că am adunat o colectie impresionantă de jucării şi jocuri educative, articole pentru bricolaj artistic, materiale didactice şi metode non-formale de educaţie a copiilor, am amenajat un magazin mobil cu care ne deplasăm prin ţară şi promovăm educaţia prin joacă!

Impreună cu Igor Hîncu şi frumoasa echipă Edujoc am reuşit să realizam multe lucruri minunate, să deschidem 2 magazine, să creem propriul atelier şi să facem fericiţi câteva mii de copiii. De aproape 3 ani promovăm dezvoltarea  mintală, învățarea continuă și activă în rândul copiilor.

Propunem o gamă largă de jocuri, jucării și resurse educative extrem de utile pentru a stimula și valorifica potențialul creativ al copiilor. Organizăm laboratoare de testare a jucăriilor, ateliere de creație și evenimente artistice prin care copiii pot să-și descopere talentele sau să-și dezvolte noi pasiuni.

Edujoc a fost creat şi lansat pentru a sprijini educatorii şi parinţii din Moldova. Misiunea noastră era să oferim şansa fiecărui copil din Moldova să aibă în casă măcar o jucărie educativă, potrivită cu vârsta, temperamentul şi nevoile copilului. Acum, însă, ne dorim să oferim şansa aceasta copiilor din întreaga lume şi intenţionăm să deschidem reprezentanţe nu doar în Romania, ci în toate ţările din Europa.

În iulie am finisat masteratul la București, Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA, licența am făcut-o la Cluj-Napoca, la UBB, Facultatea de Business. Oportunitățile pe care le-am avut în timpul studiilor m-au determinat să-mi inițiez propria afacere. Am muncit de când am fost la liceu, inițial la CCAF, Chișinău și apoi când am plecat în România am lucrat și acolo la un centru pentru copii, apoi la o multinațională.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди