Люди

Viorica Jardan: Clujul a devenit un oraș drag sufletului meu

Studiile peste hotare sunt o adevărată oportunitate pentru a obţine experienţe inedite. Viorica Jardan este o tânără din Repulica Moldova, care a avut parte nu doar de o experienţă civică, dar şi de studii la Cluj, România. Fiind implicată în una din cele mai mari organizaţii pentru tineri, AISEC, Viorica ne-a împărtăşit impresiile şi momentele frumoase petrecute la Cluj în calitate de student şi voluntar.


Dorința de a-mi face studiile în România s-a născut încă din liceu. Motivul pentru care am ales Clujul a fost nu doar prestigiul universității, ci și recomandările primite de la niște rude, care au studiat la Cluj cu câțiva ani în urmă. Anul acesta am absolvit Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, specializarea Economie și Afaceri Internaționale, în cadrul universității Babeș-Bolyai. Deoarece Clujul a devenit un oraș drag sufletului meu am hotărât să îmi continui studiile, deja în calitate de masterand, tot pe băncile universității Babeș-Bolyai.


Clujul este considerat unul dintre cele mai mari centre universitare ale României, deaceea este practic imposibil să nu te implici în diferitele activități de dezvoltare profesională și personală.  Începând cu participarea la activitățile organizate în cadrul facultății, StudMentor și Laboratorul de simulare a afacerilor, apoi continuând cu participarea la organizarea evenimentelor de o anvergură mai mare cum ar fi Business Days, ediția 2014 din Cluj și The Color Run.

Din anul 2 activez în cadrul organizației non-guvernamentale AIESEC, în calitate de membru al departamentului  Corporate-Development, adică departamentul care încheie contractele de sponsorizare cu diferite companii pentru a asigura buna funcționare a proiectelor desfășurate de AIESEC.  Proiectele la care am participat în cadrul AIESEC au fost ReUseImagination și Matching.


Această organizație este foarte larg răspândită în România, deținând 17 centre locale. AIESEC Cluj-Napoca este unul dintre cele mai mari, atât după numărul de membri cât și după performanțelor atinse. AIESEC Cluj organizează anual câte 2 sesiuni de recrutare a voluntarilor (toamna și primăvara). Astfel în toamna anului 2012 am devenit parte a acestei organizații mondiale. După cum am menționat deja, din anul 2 activez în cadrul organizației non-guvernamentale AIESEC. Primul proiect la care am participat a fost ReuseImagination - un proiect menit să crească cultura responsabilității sociale în rândul companiilor și a întregii comunități clujene. În cadrul acestui proiect, mai multe echipe formate din studenți locali cu profil de marketing, comunicare sau publicitate și internaționali, recrutați special pentru acest proiect, au lucrat  cu unele companii la dezvoltarea responsabilității sociale și a comportamentului ecologic în rândul societății. Un alt proiect la care am luat parte a fost Matching. În cadrul acestui proiect recrutam internaționali de pe platforma AIESEC, pentru efectuarea internship-urilor plătite în Cluj. De fapt, Matching este parte a unui proiect complex. Prima parte a proiectului este cea de Raising. Echipa era responsabilă să încheie contracte de parteneriat cu companiile locale pentru a oferi un intenship de minim 6 luni. Partea a doua a proiectului este cea de Matching, misiunea noastră era să căutăm candidații potriviți, de pe platforma internațională AIESEC,  pentru posturile deschise. După o serie de interviuri cu ei, CV-urile lor erau trimise la companii.  În cazul unui răspuns afirmativ din partea companiei, următorul pas era sosirea lor în Cluj, iar rolul nostru era să-i ajutăm să se acomodeze. La acest proiect am participat doi ani consecutiv, majoritatea proiectelor în AIESEC se organizează anual sau chiar de două ori pe an.

Pe parcursul activității mele în AIESEC mi-am dat seama că aceasta are o cultură organizațională aparte, toți membri din întreaga lume sunt uniți și foarte deschiși. Experiența AIESEC m-a făcut nu doar să îmi lărgesc orizontul cultural, ci și să-mi dobândesc anumite practici, care îmi vor fi de mare ajutor pe viitor.


Deoarece studiile mele necesitau prezența mea zi de zi, nu am avut posibilitatea de a merge într-un internship de voluntariat prin proiectele organizate de AIESEC, deși mi-am dorit mult. Am avut ocazia să călătoresc doar pe teritoriul României (conferința RYLF, organizată în București și Galați, AIESEC). Planurile de a merge într-un internship sunt preconizate pentru anul acesta.


O experiență ce nu poate fi descrisă în cuvinte a fost participarea în programul Work&Travel. Am mers pentru prima dată în vara anului 2012 în Ocean City, Maryland. A fost o experiență de neuitat, cu oameni excepționali, motiv pentru care vara următoare m-am întors în același oraș, la același job. Această experiență s-a materializat în multitudinea de prieteni din întreaga lume (Polonia, Jamaica, Republica Dominicană, Mexic, Guatemala, Bulgaria, Irlanda, Rusia, China, Nepal  ș.a) și multitudinea de amintiri ce mă leagă de acele locuri.


Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди