Люди

Cristina Cojocaru: Voluntariatul oferă cadrul perfect de pregătire personală și profesională

Spiritul civic se cultivă din copilărie, iar voluntariatul este exact cheia care deschide oportunităţi diverse de creştere, indiferent că e vorba de comunitate sau de un singur om. Cristina Cojocaru este un model de voluntar care ar putea inspira mulţi semeni de ai ei. Despre proiectele de mentorat, experienţele internaţionale și implicarea civică ne povestește chiar ea, mai jos.


În anul 2011 am absolvit Liceul Republican de Muzică "Ciprian Porumbescu" și îmi amintesc că împreună cu colegii de clasă ne făceam planuri să mergem cu toții să învățăm în România, ceea ce s-a și întâmplat într-o oarecare măsură.

La ambasada României am depus cu toții câte un dosar cu 3 opțiuni, ale mele fiind două universități din București și una din Cluj-Napoca. Am fost admisă la universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj și așa am ajuns eu să îmi fac studiile într-un oraș deosebit de frumos și cu oameni de excepție, de la care în fiecare zi aveam ceva de învățat. Aș povesti la nesfârșit despre viața de la Cluj.

De-a lungul celor 3 ani de studenție m-am implicat în mai multe organizații ca GIB (Grup de Inițiativă Basarabeană), AIESEC Cluj-Napoca, Asociația 11even. Am fost implicată în mai multe proiecte, însă cele mai importante sunt cele coordonate de mine. Am fost coordonatoarea a mai multor proiecte în domeniul educației, proiecte ce aveau ca beneficiari copii de la grădiniță, elevi de gimnaziu, elevi de liceu și chiar studenți. Dintre cele mai importate proiecte pot fi menționate – HeARTsaround the world (AIESEC), GROW (AIESEC), Creatori de viitor (Asociația 11even) , Program de mentorat (program inițiat alături de alți doi colegi basarabeni din cadrul facultății)


Voluntariatul a fost o "pistă de decolare" pentru mine. Am învățat lecții ce nu se predau la școală, am cunoscut oameni din toate colțurile lumii, am lucrat cu oameni mai inteligenți decât mine și am avut ocazia să mă redescopăr, să-mi descopăr talentul.

Nu mi-a reproșat nimeni când am greșit ci m-au învățat cum să fac corect; nu mi-a spus nimeni ce să fac, ci m-au lăsat pe mine să-mi descătușez imaginația și să-mi pun aptitudinile la bătaie. Pentru toate aceste sunt profund recunoscătoare tuturor celor care au crezut în voluntarul  din mine.

Voluntariatul oferă cadrul perfect de pregătire personală și profesională care îți asigură o decolare cu succes în lumea reală, unde orice companie cere experiență și orice business - autenticitate.

Datorită proiectelor mai sus menționate am avut ocazia să călătoresc în aproape toate orașele României. În afara țării am fost pentru un proiect de voluntariat numit "Event Up" în Varna, Bulgaria în care am făcut parte dintr-o echipă de 10 studenți din toate colțurile lumii. A fost o experiență demnă de o poveste.

De asemenea, pot să zic că am călătorit virtual în jurul lumii cu fiecare trainer din străinătate care venea în România pe proiectele organizate în cadrul organizației AIESEC și care de fiecare dată ne împărtășea cultura, tradițiile și felul lor de a fi cu noi. Așa am ajuns să am prieteni atât în China, Mexic, Indonezia cât și în Polonia, Germania, Olanda sau Portugalia.


În afara proiectelor și echipelor pe care le-am coordonat și care sunt dragi sufletului meu, am mai participat la nenumărate evenimente: conferințe, traininguri, seminarii de dezvoltare personală și antreprenoriat. Am participat la proiecte care atunci mi-au marcat personalitatea datorită poveștilor de viață auzite, lecțiilor de viață primite, datorită simulărilor și jocurilor educaționale la care am luat parte.

Îmi amintesc că mergeam la astfel de evenimente la îndemnul sau recomandarea prietenilor. De fiecare dată când mergeam acolo, credeam că am văzut tot ce se putea de văzut, dar mă înșelam de fiecare dată. Din experiența asta am învăța o lecție – întotdeauna e loc de mai mult, de nou și cel mai important - să trăiesc orice experiență ca și cum ar fi prima.


În toamna anului 2013 am fost aleasă să fiu coordonatoarea proiectului GROW – proiect educațional organizat de Școala de Valori în colaborare cu AIESEC, proiect pe care l-am coordonat în Cluj-Napoca. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea dar și una cu cele mai multe provocări. La final am primit premiu special pentru "The bestcoordinator on GROW project", iar după câteva zile am primit și o propunere de a face parte din echipa Școala de Valori – una dintre cele mai importante organizații în domeniul educației non-formale din România. A fost o onoare pentru mine și am acceptat fără să clipesc, chiar dacă a trebuit să mă mut în București, nu tocmai orașul visurilor mele!

Astfel, am trecut de la voluntariat, o etapă frumoasă din viața mea, la profesia de manager de proiect în domeniul educației non-formale. Mă simt o norocoasă să mă aflu astăzi aici și sper cu tărie că în următorii ani să ajung cu proiecte educaționale de anvergură și în Republica Moldova.


Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди