Люди

George Celcinschi: În Moldova nu există veterani ai beatbox-ului, sper să ajung eu unul din ei

Beatboxing-ul nu are nicio legătură cu boxul, сi cu muzica. Este cunoscut ca este o artă de reproducere a sunetelor combinate, a ritmurilor şi a unor voci, toate îmbinate armonios cu ajutorul gurii și corzilor vocale. Dar  mai multe aflăm de la George (sau Gheorghe) Celcinschi, unul dintre cei mai talentaţi beatboxeri de la noi.


Plictiseala poate fi alungată cu uşurinţă cu beatbox. La fel, precum şi spălatul veselei sau duşul poate deveni mult mai distractiv şi relaxant, reproducînd sunete ale diverselor instrumente de percuţie sau alte imitaţii vocale ritmice.

Totul a început după ce l-am auzit pe Michael Winslow (the man of 10000 sounds) din serialul „The Police Academy” cum emite sunete ciudate şi le combină. Sunt combinaţii diverse precum: sunetul maşinii, mitralieră, sunete specifice ale unor animale. Apoi, mi-a venit şi mie ideea de a încerca şi de a combina aceste sunete pentru a căpăta ceva ritmic. Astfel, am ajuns să fac beatbox.

Primele mele sunete erau experimentale, specifice domeniului beatbox-ului. Am învăţat întîi sunetele de bază: kick, hihat, snare. Cu timpul, am început să adaug în colecţie şi altele, precum sunetul picăturii de apă cînd cade în chiuvetă, motorul motocicletei, dar şi alte efecte.

La început, familiei i se părea ciudat ceea ce fac. A trebuit să treacă ceva timp pînă cînd să înţeleagă cu adevărat pasiunea mea şi să mă încurajeze să continui.

Repetam oriunde: la şcoală în timpul orelor, la pauză, la baie, pe coridor. Unii colegi chiar mă tachinau, vazînd că unele încercări eşuau. Majoritatea prietenilor care erau alături de mine la început, acum nu mai sunt. Au trecut cîţiva ani de atunci.

Întîlnesc tot mai mulţi şi mai mulţi tineri care vor să practice beatbox-ul. La ultimul meu concert am întîlnit un baiat pe nume Alex, de 14 ani, care era începator în beatboxing, dar avea rezultate bune. L-am ajutat să treacă peste frica de microfon şi să iasă în faţa publicului. Întîlnind asemenea tineri, rămîn mulţumit!

Fac repetiţii mai mult singur, deoarece eu tind spre inovaţie şi combin beatul cu muzica clasică, cu chitara, chiar şi cu opera, atunci cînd colaboram cu BrioSonores.

Mă inspiră publicul, reacţia şi energia lui pe care mi-o transmite. Cel mai important este ca spectatorul să rămînă satisfăcut. Din acest motiv, mereu analizez  reacţia din sală şi încerc să improvizez ceea ce lor  le place cel mai mult. Cîteodată, chiar îi întreb ce gen de muzică ar dori să audă.

Tehnica de respiraţie este un factor foarte important în beatbox. Fără o respiraţie corectă nu poţi face nici  un „HiHat”. Tehnica de respiraţie este fundamentul beatboxing-ului, plus la asta îți  antrenezi plămînii, mai ales cînd faci „inward drag”. Mulţi optează pentru viteză, ceea ce eu socot ca este o greşeală. Atîta timp cît beaturile nu sunt corecte nici la elementele de bază, nu merită să lucrezi la viteză.

Participarea mea la un show de talente a contribuit la promovarea acestui gen de artă. Deseori, sunt recunoscut pe stradă. Am dat şi autografe. Proiectul mi-a dat un start bun, dar nu vreau să mă opresc aici şi tind spre mai mult.

În Moldova nu prea sunt plătiţi artiştii. Mai ales, începătorii. De aceea, aş vrea să mă văd pe scene mari la festivaluri internaţionale. Dar, totodată, trebuie să am şi un alt job din care aş putea trăi.

Mai multe despre George și pasiunea lui aflați aici:

Jurnalist: Maria Eşanu

Poze: Arhivă personală

allfun

Еще Люди