Люди

Experienţa europeană a lui Sergiu Velenciuc

Oportunităţile pe care le oferă diversele programe europene sunt de-a dreptul irezistibile, mai ales în materie de educaţie şi tineret. De acest lucru s-a convins şi Sergiu Velenciuc, un tînăr din Republica Moldova care  a studiat prin programul Erasmus în Belgia. Mai mult decît atît, Sergiu a realizat şi un stagiu la Ambasada ţării noastre din Bruxelles. Cum a ajuns la asemenea succese, aflaţi din interviul de mai jos!

Sergiu, cum ai aflat de oportunitatea Erasmus şi în ce ţară ai fost?

Despre celebrul program de schimb de studenți  ERASMUS  am aflat la facultate, în Cluj- Napoca. Facultatea de Studii Europene are parteneriate cu numeroase universități din UE. Prin urmare, cu ușurință poți pleca pe jumătate de an, pe un an, sau chiar să obții o dublă diplomă în cadrul programului de mobilitate academică. Deși am avut o listă foarte lungă cu universități din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia, din start am dorit să plec la Univesitatea Liberă din Bruxelles, în inima UE. Bineînțeles, fiind francofon, era și natural să plec în Belgia sau Franța. Nu regret pentru nicio clipă alegerea făcută. La Bruxelles m-am simțit din prima zi în locul potrivit pentru mine.  

Cât timp ţi-a luat să te ocupi de perfecţionarea actelor?

Pentru preselecție am avut nevoie de cîteva acte și un eseu. Din fericire, facultatea mea permite cetățenilor străini să aplice pentru ERASMUS, deci, nu am întîmpinat greutăți. Unicul obstacol a fost cel psihologic, foarte multe dubii, gînduri de genul: „Da-ți trebuie să pleci?  Dar cum te vei descurca acolo? Cum să pleci într-un loc unde nu cunoști pe nimeni?”. Am depășit aceste emoții, iar la revenire am încercat să-i inspir și pe colegii mei să plece în mobilitate. În România și Republica Moldova anume bariera psihologică e un obstacol pentru a pleca în străinătate. Studenții pur și simplu se tem să viseze la mai mult și se mulțumesc cu ceea ce au.

Mai greu a fost să primesc viza de lungă ședere în Belgia, chiar a fost o istorie unde totul s-a rezolvat pe ultima sută de metri.  A fost un happy end.

Cum a fost această experienţă?

A fost o experiență superbă într-un oraș deosebit. Fiecare oraș are istoria lui, iar istoria Bruxelles e istoria UE. Desigur, capitala Belgiei are toate atributele unei capitale europene: centrul istoric, cartierul de afaceri, zonele rezidențiale și suburbiile pentru migranți. Sunt foarte multe locuri memorabile, precum Atomium, Grand Place, sau Manneken Pis (băiețelul pișorcos), întotdeauna îmbrăcat în costume noi. Odată ce locuiești o perioadă mai lungă la Bruxelles, începi să observi și bucăți din zidul Berlinului împrăștiate prin tot orașul, sau descoperi berăria Delirium, cu cel mai mare asortiment de bere din lume și cea mai gustoasă bere din Belgia. Începi a cunoaște unde sunt pregătite cele mai gustoase gauffres din Bruxelles sau unde e cea mai gustoasă ciocolată, amănunte pe care simplii turiști nu le știu și din cauza aceasta foarte mult pierd.

Totuși, Bruxelles în forma lui actuală, în arhitectură, în cultură și dinamism, e în mare parte modelat de construcția UE. Clădirile moderne ale UE se învecinează cu arhitectura veche a orașului, e un mix interesant. Cartierul European, unde se află clădirile Comisiei Europene, Parlamentul European se află în plină construcție, de fapt, ca și întreaga Uniune. Fiind un nerd în relații internaționale mi-a fost foarte plăcut să trec pe lîngă Comisie sau Parlament și să spun: „Hey, iată aici va fi următorul meu loc de muncă”. De fapt, Bruxelles e un oraș unde toate visele îndrăznețe se realizează și sper să revin încolo în viitorul apropiat.

Ce ai învăţat din această experienţă?

Nu pot spune ce am învățat în această perioadă. E un soi de experiență pe care o interiorizezi la un nivel subconștient, o schimbare de mentalitate de care nu-ți dai seama decît cînd revii acasă. Cînd studiezi, trăiești, discuți, sărbătorești Crăciunul și Anul Nou alături de polonezi, belgieni, germani, italieni, cehi, români, într-adevăr înţelegi că oamenii sunt la fel prin toată Europa, iar, conflictele și neînțelegerile prezente sunt doar la nivelul elitelor, oamenii se înțeleg foarte bine între ei. Avem ce învața unii de la alții, deci, comunicarea între oameni din diferite țări e foarte importantă.

Tu ai făcut şi un stagiu la ambasada ţării noastre la Bruxelles. Cum ai ajuns acolo?

Cred că așa a fost soarta. Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei se află la 5 minute de la facultatea unde mi-am făcut studiile, pe aceeași stradă. Într-o zi, am bătut la ușa ei, m-am prezentat și am întrebat dacă au nevoie de stagiari. Doamna Lilia Țîcu și domnul Ambasador Mihai Gribincea au cerut cîteva zile pentru a-mi răspunde. De fapt, peste două zile de la depunerea CV-ului, deja mi-am început prima experiență în diplomație. Faceam naveta ambasadă-universitate și ajungeam acasă pe la 8-9 seara epuizat. Totuși, a fost o experiență pe care aș repeta-o de sute de ori. Nu am avut timp să vizitez Parisul sau Berlinul (biletele din Bruxelles sunt foarte ieftine). Însă, am reușit să particip la organizarea unei expoziții de pictură la Parlamentul European, să particip la organizarea întîlnirilor membrilor guvernului cu cetățenii. Nu în ultimul rînd, am cunoscut multe istorii de viață ale moldovenilor din Benelux. Am observat un lucru foarte interesant: moldovenii sunt uniţi prin legături emoționale puternice de casă. Cred că e acel moment cînd cîntecul „Casa părintească nu se vinde” e un motto pentru viața noastră.

Experiența în diplomație a continuat. Primind recomandare de la domnul Ambasador, am fost primit la stagiu și la centrala MAEIE din Chișinău. Deci, experiența din Belgia mi-a servit foarte bine în continuare, atît în carieră, cît și la nivel spiritual.

Ce a presupus stagiul tău?

La ambasadă am lucrat în secțiunea consulară și am lucrat cu cetățenii. Pe lîngă procure, declarații, pașapoarte biometrice, au fost și chestii mai interesante. Îmi amintesc de fericirea de pe fața unui cetățean, căruia i-am emis certificatul de căsătorie. Niciodată nu-mi închipuiam că poți fi atît de fericit cînd primești o bucată de foaie cu ceva înscripții pe ea. De asemenea, am mai prins și cîteva activități culturale pe care le-a organizat ambasada. La ambasada noastră din Bruxelles practic săptămînal vin funcționari din Moldova, deci, se organizează numeroase evenimente.

Unde te găsim la moment?

Am absolvit în această vară Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca și am fost admis la Universitatea București. 

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди