Люди

Doina Marinescu: Finlanda văzută prin ochii unei studente

Doina Marinescu deţine o bogată experienţă în domeniul studiilor. Imediat după obţinerea unui masterat la noi în ţară, tînăra a aplicat la un program Exchange  Erasmus Mundus în Finlanda. Apoi, a aplicat la alte studii de masterat, în aceeaşi ţară. Cum apreciază studiile dar şi viaţa finlandezilor, vezi mai jos.


Сare este motivaţia de a studia peste hotare şi de ce ai ales Finlanda?

Mereu mi-am dorit să învaţ peste hotare, a fost un scop al meu fără de care simţeam că nu o sa mă pot dezvolta aşa cum îmi doream. Asa că, încă din primii ani de studenţie am aplicat peste tot unde era posibil. Într-un final,  am fost acceptată în Finlanda. Nu am ales în mod special Finlanda. Aşa a fost sa fie, iar deoarece sînt convinsă că totul se întîmplă cu motiv, nu am stat mult pe gînduri şi am plecat .

Cum e să fii student într-o ţară unde chiar se pune accent pe calitatea studiilor?

Viaţa de student aici e foarte activă. Mai ales în oraşul în care îmi fac studiile (Turku).  Acesta e cunoscut ca fiind un oraş al studenţilor din toate colţurile lumiii. Acomodarea a decurs în mod firesc, în cîteva luni simţul comfortabilităţii era prezent şi nu mă simţeam străină.

În Finlanda studentul e tratat ca un client, deşi studiile sunt gratuite, indiferent de naţionalitate, rasă etc. Stresul de a obţine note mari comparativ cu sistemul moldovenesc nu există, pentru că aici contează să obţii creditele cursului. Orele au loc într-un mediu degajat. Profesorilor li se spune pe nume, iar orice problemă se rezolvă scriind un email coordonatorului facultăţii sau profesorului.

Ce cursuri urmezi  şi cum descrii programul universitar?

Înainte să ajung în Finlanda am decis să îmi iau concediu academic de la instituţia unde începusem un program de master. Ajunsă aici, datorită faptului că poţi să îţi alegi absolut ce curs doreşti, doar timp să ai, m-am înscris la cursuri din domeniul politicii, educaţie şi psihologie. În  acest domeniu am absolvit istoria Statelor Unite ale Americii şi istoria Finlandei, precum şi cursuri de  limba finlandeză.

În acest an academic am aplicat la 2 universităţi în Finlanda. Am fost acceptată la ambele şi am ales programul internaţional de master Learning, Learning Envinroment and Educational Systems. E un program puternic, pentru că domeniul educaţiei e unul de bază aici şi foarte important pentru finlandezi.

Programul universitar e unul foarte flexibil, nu se copie deloc şi poţi avea probleme serioase ca dacă  încerci să o faci. Totul e foarte organizat din punct de vedere al sistematizării, fiecare facultate are biblioteca sa, vastă. Nu există "nu m-am pregătit că n-am găsit cartea X".

Cum evaluezi universitatea la care studiezi (din punct de vedere al vieţii de student, taxe, calitatea educaţiei, servicii) ?

Universitatea din Turku e cunoscută pentru serviciile excepţionale puse la dispoziţia studenţilor , mai ales a celor internaţionali, veniţi pe un semestru sau mai mult. Aici studiile sunt gratuite. Există  doar o taxă pentru a face parte din Uniunea Studenţilor care e obligatorie şi o taxă pentru un card de student. Luînd în considerare ca Finlanda e o ţară destul de scumpă,  nu prea pot să am pretenţii. Nu mi se par nişte taxe scumpe.

Îmi plac foarte mult evenimentele organizate pentru studenţi. Excursii diverse, Restaurant day, petreceri în cluburi sau în tipicile case finlandeze  acompaniate de saună, încîntă pe orice tînăr. Personal, am avut şansa să ajung în Laponia, de ziua mea de naştere.  S-a înîmplat iarna trecută, alături de alti 50 de studenţi şi a fost mai mult ca superb. Vizita la Moş Crăciun, safari cu cîinii husky, ski pe cele mai bune pîrtii şi  fenomenalele clătite cu carne de cerb. Cu siguranţă, mi-au făcut aniversarea una memorabiliă.

Finlanda este o ţară nordică, mulţi spun că oamenii sunt reci, cum ţi se par ţie ?

Într-adevăr! Am auzit multă lume spunînd asta, însă, cu certitudine mie nu mi-au părut deloc aşa. Din primele zile mereu rugam pe cineva să mă ajute cu diverse informaţii şi oamenii erau foarte drăguţi, amabili şi binevoitori. Cei mai în vîrstă sunt ceva  mai reticenţi, dar trebuie de ştiut că finlandezii sunt un popor care ţine mult la spaţiul său personal şi din acest motiv pot părea mai reci. Eu m-am obişnuit cu această atitudine şi nu mă deranjează.

La fel, se spune că beau prea mult şi prea des, că au tendinţe suicidale, studiile nu mai sunt cum erau cîndva, iar taxele sunt prea mari. Cum ţi se pare această descriere prin prisma propriei exeperinţe?

Da, de baut beau foarte mult! În cantităţi industriale chiar. Am avut un şoc cînd am văzut cît poate să bea un cetăţean aici, de la 9 dimineaţa. Mai ales că preţurile la alcool sunt extrem de ridicate. Cea mai iefină bere începe de la 2 euro, iar o sticlă de vin respectabilă - 7 euro. Celelalte băuturi spirtoase sunt exagerat de scumpe. Cu toate acestea, nu am văzut nicio bătaie pe stradă sau ţipete şi urlete. Poliţia patrulează zi şi noapte, iar incidente majore nu sunt.

Îmi aduc aminte că la unul din primele cursuri ni s-a spus că acum cîţiva ani numarul de suiciduri era foarte mare, iar pastilele antidepresive erau la mare căutare. Acum, problema suicidului nu există. A  rămas problema depresiei care este direct influenţată de vremea de acolo. Din octombrie se face  noapte încă de la ora 3 după amiază, iar soarele nu îl vezi timp de luni de zile. Nemaivorbind de frigul care vine cam în acceaşi periooadă, pînă în luna mai–iunie. E şi normal ca sănătatea mentală şi orele de somn să aibă de suferit. Cu toate acestea, majoritatea încearcă să îşi diversifice programul de activităţi pentru a trece mai uşor peste proasta dispoziţie.

În ceea ce ţine de taxe, sunt mari şi consider că e normal ca oamenii să fie nemultumiţi. Aici, un om înstărit e verificat de zeci de instituţii pentru a se asigura  de provinienţa legala a bunurilor sale. Un om înstărit nu îşi poate cumpăra, de exemplu, o maşină mai scumpă pentru că taxele sunt duble sau triple faţă de pretul maşinii. Argumentul autorităţilor e că maşinile alea scumpe pe care le vedem noi pe strazile din Chișinău, de exemplu, polueaza aerul. Pot să  adaug că e şi din cauza culturii finlandeze, care ţine mult ca toată lumea să fie la acelaşi nivel. Aici nu eşti privit cu ochi buni daca ai ultimul model de maşină sau casă pompoasă.

Au fost momente cînd ţi-ai dorit să nu fi studiat în Finlanda?

Nu au fost aşa momente. Eu  ştiam la ce vin, iar faptul că Finlanda oferă o educaţie de înaltă calitate nu mă face să regret de alegerea făcută.

Spune cele mai utile sfaturi pentru tinerii care vor să-şi continuie studiile în Finlanda?

- Să se implice activ în evenimentele pentru studenţi;
- Să îşi facă prieteni finlandezi, nu doar din culturile apropiate;
- Să depună efort la studii, dacă doresc să fie văzuţi cu ochi buni de profesori;
- Sa respecte ţara în care îşi fac studiile;
  - Să aibă răbdare. În orice situatie. Ceea ce îmi spun şi mie zi de zi!  

Jurnalist: Maria Eşanu

Poze: Arhivă personală

allfun

Еще Люди