Люди

Adriana Solovei: Clujul oferă foarte multe oportunități celor care vor să se implice

În materialul de astăzi vă prezentăm un model de urmat pentru tinerii care îşi doresc un start up de succes în viaţă. Adriana Soloveieste o tânără care a încercat diverse oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională, oportunităţi oferite de studiile din oraşul Cluj, programul de voluntariat EVS,  organizaţia AIESEC, diverse călătorii în SUA, Coreea de Sud sau Germania. Cum a ajuns la asemenea performanţe, citiţi în materialul de mai jos.


După absolvirea liceului, în 2010, am decis să fac studiile de licență în România. Am ales Clujul pentru că, după mai multă documentare, mi-am dat seama că oferă cea mai bună școală de jurnalism și comunicare din România, domeniul de studii pe care mi-l alesesem. În plus, Clujul este un veritabil oraș studențesc, așa că oferă foarte multe oportunități de dezvoltare tinerilor. Și nu în ultimul rând, are o arhitectură deosebită. Recomand acest oraș și acum cu încredere tinerilor care vor să facă studii în România.

În anul II m-am implicat în organizarea unui festival cultural, pe partea de comunicare și relații cu media. A fost prima activitate serioasă în care m-am implicat în România și care m-a făcut să capăt mai multă încredere în forțele proprii. Ulterior am devenit voluntară în organizația pentru studenți AIESEC, unde am activat în departamentul de comunicare și m-am implicat în 3 proiecte pentru elevi și studenți. De asemenea, pe parcursul unui an am făcut un internship în cadrul Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din Cluj și am devenit editor al revistei Accent Basarabean, dedicată studenților basarabeni din întreaga România.

Recent am revenit din Olanda, unde am desfășurat un stagiu de voluntariat internațional de 10 luni, prin intermediul European Voluntary Service (EVS). A fost o experiență deosebită. Proiectul meu a fost pe asistență socială, un domeniu diferit de studiile pe care le-am absolvit. Totuși, a fost cea mai profundă experiență de învățare de până acum. De asemenea, am mai mers la diverse schimburi de tineri și traininguri, în țări precum Ucraina, Olanda, iar cu mai mulți ani în urmă, am avut ocazia să vizitez Germania, SUA și Coreea de Sud, tot în activități dedicate tinerilor.

Voluntariatul este foarte important pentru tineri. Așa descoperi ce îți place să faci, câștigi experiență, care apropo, este recunoscută ca experiență profesională și contează mult la CV, ai ocazia să experimentezi și chiar să greșești în ceea ce faci, dar în același timp, înveți o mare lecție a responsabilității și a organizării eficiente a timpului; cunoști oameni deosebiți și chiar dacă nu ești plătit pentru ceea ce faci, tot ceea ce înveți să faci te va ajuta enorm în viitor.  Este în primul rând o investiție în tine însuți.


După cum am spus, Clujul oferă foarte multe oportunități celor care vor să se implice: organizații studențești, proiecte dedicate tinerilor, acțiuni de voluntariat, schimburi de tineri, schimburi academice peste hotare și multe altele. Așa că, chiar ai de unde alege și e păcat să nu profiți din plin.

Fiecare are calea sa proprie de a obține success și împliniri în viață. Cineva este un antreprenor înnăscut, altcineva - activist civic, altcineva – un adevărat familist. Și fiecare urmează căi diferite de dezvoltare, așa dar nu prea există sfaturi universal valabile. Totuși, există anumite calități pe care le-am învățat de la oamenii care m-au înconjurat de-a lungul experienței de studii și voluntariat, pe care le consider de folos.

Cred că este foarte important să ai curajul să pui întrebări atunci când nu știi un lucru. E mai bine să pari neștiutor la un moment dat, punând o întrebare aparent banală, dar care îți aduce un răspuns, decât să pretinzi că știi ceva ce de fapt nu știi. Mereu vor exista lucruri pe care toată lumea le cunoaște în afară de tine și nu e nimic rău în asta. Este doar o dovadă de sinceritate și autenticitate, calități destul de rar întâlnite în prezent, dar care plac tuturor.

În ceea ce privește dezvoltarea profesională, recomand bineînțeles tinerilor, mai ales la vârsta studenției, să se implice în cât mai multe activități extracurriculare, dar nu doar pentru a-și îmbogăți CV-ul, ci pentru a face lucruri care le aduc bucurie. Iar la un moment dat, să facă o selecție a proiectelor în care se implică și orice ar face - să o facă bine și să depună efort și muncă pentru calitate. Pentru că, în ultimă instanță, nu vorbele ne definesc, ci lucrurile pe care reușim să le facem.

Să încercați o experiență, măcar pentru câteva săptămâni peste hotare, cu oameni pe care nu îi cunoașteți, făcând lucruri interesante! Există multe oportunități pentru a merge în alte țări necostisitor: schimburi de tineri și traininguri oferite prin programul Comisiei Europene Erasmus Plus, proiecte de voluntariat sau internship prin AIESEC și bineînțeles, EVS, prin care am stat eu 10 luni în Olanda. Vorbind despre EVS, menționez că acest program acoperă costurile de cazare și într-o anumită măsură, de întreținere a tinerilor voluntari. Și nici nu este prea dificil să fii selectat în cadrul unui asemenea proiect, important este să ai o motivație puternică. Poți merge în orice țară din UE, pe durata mai multor luni, maxim un an, iar programul este destinat și tinerilor din țările partenere UE, inclusiv R. Moldova. Așadar, dacă aveți până la 30 de ani și vreți o experiență deosebită peste hotare, încercați EVS. Toate detaliile despre program sunt disponibile atât de site-ul europa.eu, cât și pe numeroase bloguri ale foștilor voluntari.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди